Kreveta ima, samo da je više turista. Upućen poziv fizičkim licima da kategorišu objekte koje izdaju neprijavljeno

Putnik namernik ili organizator grupnog boravka, ako se za smeštaj odluči(odluče), u kovinskoj opštioni, na raspolaganju ima trenutno 268 kreveta što u domaćinstvima, što u objektima hotelsko- hostelskog tipa. Izdvojimo samo podatak da su iskazani ležajevi raspoređeni u 125 soba različitog tipa.

Nedavno je nadležna opštinska služba uputila javni poziv svima koji se „ilegalno“ ( neprijavljeno) bave izdavanjem smeštaja i onima koji bi tek da kategorišu svoje ležajeve, da to učine što pre. Važnost kategorizacije je, kako zbog ne kršanje važećih propisa, tako i zbog samih vlasnika. Država svakako ima interes i u ubiranju prihoda, a vlasnici? Na kategorisan objekat vlasnik može da traži sredstva iz fondova za razvoj etno turizma, kojih uvek ima. Može da bude član asocijacija pružalaca usluga u domaćinstvu i da bude preko asocijacije viđen na raznim bukinzima. I naravno, može legalno da se oglašava.

Doduše, vlasnik sobe, apartmana ili kuće za izdavanje u obavezi je da na godišnjem nivou plati 1000 dinara na ime zbirne boravišne takse, čime svoje goste oslobađa dodatne obavez za ovu naknadu, koja je inače, 70 dinara za noć.

Prenoćište Varelije Dani u Skorenovcu

Naravno, treba ostvariti promet da se ovo zaradi. Ležaj koji je registrovan u privrednom društvu ili preduzetničkoj radnji izdaje se uz obavezu plaćanja pojedinačne boravišne takse, koju gost plaća prilikom dolaska.

Gledajući strukturu kategorisanih ležajeva u kovinskoj opštini, stvari stoje ovako. U Kovinu odjednom može da se smesti, prespava 145 osoba. Od toga u objektima Grad, Harizma, Beli Bor, Čičić, Milano- 138, a jedini registrovani objekat fizičkog lica je kuća Vukša sa 6 kreveta.

Zato Skorenovac, koji je celu priču etno turizma u našoj opštini započeo pre dvadesetak godina, ima najviše ležajeva kod fizičkih lica, čak 50. Porodica Dani ima 14, a svi ostali od 2 do 8 kreveta. Ali, ova je struktura i napravljena da bi se smestio jedan autobus putnika, od kojih je započela investicija u uređenje privatnog smeštaja za izdavanje turistima i organizovani prihvat turista.

Hotel spa Grad

Na mapi prepoznatog etno turizma je od pre nekoliko godina i Deliblato. Blizina Deliblatske peščare, jezero Kraljevac, pitomina ravnice, podstakli su investiciju u ugostiteljsko smeštajne objekte Umbro, Rebel, Deliblatska čarda. I dok se fizička lica još nisu izjasnila oko kategorizacije svojih soba u Deliblatu, u Mramorku je jedan preduzetni domaćin registrovao svoja dva kreveta.

Od ostalih mesta na ovom spisku kategorisanih objekata još je i Dubovac sa šest kreveta u lovačkim kućama, a uz to i Deliblato gde lovci Vojvodina šume imaju 13 kreveta.

Kazne za izdavanje nekategorisanih objekata i naplaćivanje usluga su od 150 do 300 hiljada dinara. Ono što je, svakako, potrebno da bi masovniji bio odziv lica koja žele da se bave turizmom, jeste i prepoznavanje kovinske opštine kao turističke destinacije. Iako je Skorenovac uspeo u tome da bude prepoznat kao izdvojena celina, pre svega zahvaljujući ličnim kontaktima sa grupama iz Mađarske i angažovanju samih vlasnika objekata, taj entuzijazam teško da ima još neko.

Pomak je napravljen u Deliblatu, koje je odavno na mapi pecaroša iz cele Srbije. Pecaroši su posebna kategorija, oni nisu city break turisti, ne zahtevaju posebne usluge, tako da su oni samo jedna od ciljnih grupa. No, preduzetni Deliblaćani imaju u svom vlasništvu četiri objekta sa prenoćištem i dovoljno soba da smeste organizovanu grupu turista.

Ovde nije rečeno, jer je objekat SRC „Čardak“ u ingerenciji Vojvodina šuma, ali na ovom lokalitetu ima još nešto više od 100 kreveta, koji dodatno dopunju ponudu opštine Kovin, po potrebi.

Iz opštinske uprave poručuju: „Za sve dodatne informacije i pružanje stručne pomoći stojimo na raspolaganju i možete nam se obratiti putem maila kategorizacija@kovin.org.rs ili na telefone 742-104, 742-268 kancelarija broj 46.
Takođe, možete se obratiti i Ministarstvu turizma i omladine putem maila turizam@mto.gov.rs ili eturista@mto.gov.rs kao i na telefone 011/3149670 i 011/3139671.“

Turistička organizacija opštine Kovin je ključni faktor u promociji lokalnog turističkog potencijala, brendiranju turističkog proizvoda, privlačenju turista kroz manifestacioni turizam i tako dalje. No, turizam je vrlo složena privredna grana koja ne samo da ne može izdvojeno od drugih oblasti života, već se i prirodno naslanja na sve njih.

Iako je izvanredno što je kovinska opština, u odnosu na pre desetak i više godina, utrostručila svoj kapacitet smeštaja, još uvek valja poraditi na većoj poseti turista, na što više noćenja, na ciljnom dolasku i trošenju novca i od strane domaćih ali i stranih turista.

Ima gde da se spava!

V. Živkov

Podeli vest:
4.8 4 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments