Prosvetari konačno ujedinjeni u svojim zahtevima. Očekuju se izmene u krivičnom zakonu, napad na nastavnike kao napad na advokate

16. 05. 2024. – Sindikati prosvetnih radnika i Vlada Srbije postigli su načelni dogovor da se u Krivični zakonik uvrsti posebno krivično delo kojim će se kažnjavati počinioci nasilja nad prosvetnim radnicima, odnosno da se napad na zaposlene u obrazovanju tretira kao napad na advokate.

Kako nam je rekla predsednica opštinskog odbora Sindikata prosvetnih radnika Kovin, Dragana Đurić, danas je u Beogradu ispred Skupštine Srbije bilo iznenađujuće puno ljudi. Ono što je ohrabrujuće je to da su se na današnjim protestima prosvetnih radnika konačno ujedninili svi sindikati prosvetara i svi zajedno stali ispred zahteva koje su predali Ministarstvu prosvete. Još jedna bitna informacija je da su se i beogradske škole pridružile svojim kolegama i da ima dosta škola iz Beograda koje su danas obustavile rad. Inače to nije bio primer sa nekih prethodnih protesta prosvetara, a bilo ih je dosta, uglavnom beogradske škole zataje kada su štrajkovi u pitanju dok se njihove kolege iz unutrašnjosti bore i za njihova prava, primećuje Dragana. U 14:00 časova je pregovarački tim sindikata prosvetnih radnika predao ministarstvu svoje zahteve i dobili su obećanje da će već sutra da im se dostavi tekst predloga za izmenu u Krivičnom zakoniku.

Što se tiče škola u kovinskoj opštini od 12 škola koje su sve članice Unije sindikata prosvetnih radnika sve su škole obustavile danas nastavu osim srednje stručne škole „Vasa Pelagić“ Kovin koja je imala polovičnu obustavu rada. U Poljoprivrednoj školi iz Kovina nastava se danas odvijala tako što su članovi ovog sindikata štrajkovali i obustavili rad dok je druga polovina prosvetara koji ne pripadaju ovom ili bilo kom drugom sindikatu održavala nastavu.

Prema podacima koje smo dobili danas je u totalnu obustavu rada stupilo preko 700 škola članica Unije sindikata prosvetnih radnika dok su ostale škole koje su članice drugih sindikata obustavile nastavu samo na sat vremena.

Kako javljaju iz Arhiva javnih skupova na današnjem protestu sindikata prosvetnih radnika zbog prebijanja kolege u Bačkoj Palanci, ispred zgrade Skupštine okupilo se oko 5.500 ljudi. U koloni koja je formirana tokom protestne šetnje brojnost je dodatno povećana, tako da je ukupno u ovom protestu učestvovalo preko 6.000 hiljada ljudi. To je najveći protestni skup zaposlenih u školstvu otkako je na vlasti koalicija SNS i SPS. Na prethodnom protestu koji su organizovali udruženi reprezentativni sindikati prosvete, održanom u septembru prošle godine, bilo je oko 2.500 učesnika.

Foto: Arhiv javnih skupova

M. Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments