Dan škole u Mramorku proslavljen uz pominjanje brojnih uspeha ove ustanove, sa istorijom dugom 200 godina

17.04.2024. – Na jučerašnji dan, 16. aprila 1941. godine, revolucionara i učitelja Savu Maksimovića, Nemci odvode kamionom u Deliblatsku peščaru i na mestu zvanom „Stojkan“ streljaju ga sa još par rodoljuba. Razlog njegovog hapšenja, a potom i streljanja je što je na javnom mestu, kada je Hitler govorio o objavi rata Jugoslaviji, ogorčen tom izjavom, pucao u radio. Danas škola u Mramorku nosi ime ovog revolucionara koji je i sam bio učitelj u ovoj školi, a na dan njegovog stradanja obeležava se Dan škole.

Mramorak prvog učitelja sveštenika Vilhema Langa ima 1821. godine, koji je došao iz Nemačke, za nastavu na nemačkom. Pošto je nastava mogla biti izvođena samo u privatnim kućama, Lang je predao pismeni zahtev za dodelu placa za izgradnju škole i crkve. U oktobru iste godine dodeljena su oba placa i ubrzo se pristupilo osnivanju narodne škole za srpsku i rumunsku decu. Tako će u Mramorku do 1945. godine postojati tri nastave, a nekada i tri škole.

direktorka Ljiljana Krničan

„Dragi učenici, poštovani roditelji, nastavnici i svi zaposleni, uvaženi penzioneri, čestitam vam Dan škole“ Ovim rečima je direktorka OŠ „Sava Maksimović“ u Mramoraku, Ljiljana Krničan otvorila svečanu priredbu koju su priredili učenici u saradnji sa svojim nastavnicima.

Učenici naše škole su i ove školske godine uz podršku svojih učitelja i nastavnika veoma uspešno predstavljali školu na takmičenjima, smotrama i konkursima od opštinskog do pokrajinskog nivoa, s ponosom je istakla direktorka. Ova škola je među 73 odabrane osnovne škole u Srbiji u kojima se realizuje projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“. Pod sloganom „Veliko srce dece Srbije“ obeležena je Dečija nedelja različitim aktivnostima, a jedna od njih bila je nagrađivanje učenika osnovnih škola sa teritorije opštine Kovin koji su bili najuspešniji na likovnom konkursu „Marcisor“. Škola ima, dugi niz godina, odličnu saradnju sa rumunskom i srpskom pravoslavnom crkvom u vidu učešća učenika na festivalima i svečanostima kao što su fetsival „Colinde“ u rumunskoj pravoslavnoj crkvi kao i učešće na Božićnim koncertima. U januaru ove godine škola je dobila donaciju od Fondacije Princeze Katarine u vidu novih instrumenata za školski orkestar, a školska biblioteka opremljena je sa 228 knjiga na srpskom i engleskom jeziku. Takođe su potpuno opremljene prostorije za produženi boravak od sredstava koje je ova škola dobila na Javnom konkursu Ministarstva prosvete. Veliki uspesi učenika naše škole i ove školske godine su rezultat vrednog rada, truda i zalaganja učenika i njihovih nastavnika, zaključila je na kraju svog govora direktorka škole Ljiljana Krničan.

Učenici su pripremili zaista raznovrstan i inzvanredan program, hor OŠ „Sava Maksimović“ na početku programa otpevao je himnu osnovne škole „Sava Maksimović“ i predstavio se pesmom Tiho tiše. Školski orkestar (najbolji u Srbiji godinama unazad) odsvirao je uvertiru Orfej u podzemlju, Rusku igru od Čajkovskog i Šopenov Valcer u A-molu dok su recitatori od predškolskog uzrasta do osmog razreda kazivali stihove na rumunskom i srpskom. Dramska sekcija izvela je dramski tekst „Ko se hvali, sam se kvari“ autora Todea Nikoletića, a KUD Mramorak predstavio se Igrama iz Hercegovine.

Iskoristili smo priliku da na obeležavanju Dana škole porazgovaramo sa nastavnicom muzičke kulture Violetom Pomar koja je sa svojim orkestrom osvojila lauerat na 23. republičkoj smotri orkestara osnovnih i osnovnih muzičkih škola Republike Srbije, a takođe nastavnica Violeta Pomar je iz kovinske opštine koliko mi znamo jedina predložena za nagradu „Prosvetitelj“ za koju je konkurs raspisala fondacija „Alek Kavčić“.

Prošla je 21 godina od osnivanja školskog orkestra, a u orkestru svira trenutno 34 učenika. Orkestar je pokazao da sva deca mogu da se uključe, za razliku od horova gde morate imati poseban odabir talentovane dece, većinom deca imaju dobar ritam, oni u principu vole to što ja njima dozvolim da oni odaberu šta žele da sviraju. Naravno dešava se da deca, pošto su radoznala, promene instrument koji sviraju tako da ja i to dozvolim. Vrlo smo opušteni na časovima, gledam da bude vedra atmosfera. Ne opominjemo se, ja njima kažem kada ukazujem na grešku to nije da ih grdim nego uvek kažem da je to ispravljanje grešaka. Mislim da učenici mnogo vole odabir kompozicija koje im pripremim, ali u poslednjih par godina i oni daju svoje predloge šta bi mogli da sviramo. Trudim se da sviramo stvarno ozbiljna dela, ali prilagođena odnosno aranžman je osmišljen tako da oni to mogu tehnički da izvedu. Svake godine stignemo do republičkog takmičenja što se nadam da će ostati i za ubuduće. Prošle školske godine i jedan i drugi orkestar (orkestar OŠ „Paja Marganović“ Deliblato) osvojili su prvu nagradu s tim što je Deliblato osvojilo 99,66 bodova a mramorački orkestar 100. Komisija je zbog najbolje interpretacije dela, mramorački orkestar proglasila laureatom kao najuspešniji orkestar na republičkom takmičenju. Mi smo se ove godine plasirali na pokrajinski muzički festival dece Vojvodine u Bačkoj Topoli koji će biti krajem maja. Ja se vodim rečima svog profesora Borisa Černogubova koji je jednom prilikom rekao „Deca su svuda ista, samo je potrebno da nađete način kako ćete da ih animirate“, rekla je za naš portal profesorka muzičke kulture Violeta Pomar.

Pošto Violeta predaje muzičko i u osnovnoj školi u Deliblatu njoj je velika želja da napravi koncert na kojem će svirati zajedno ova dva orkestra koji zajedno broje preko 70 đaka. Govorila je profesorka o nekim boljim danima za školske orkestre kada je dolazila televizija RTS i RTV da snimaju republičko ili pokrajinsko takmičenje, kada je medijski bilo propraćeno pa čak i sa reklamom rebubličke smotre školskih orkestara na RTS-u. Ovo je bilo važno jer ostaje snimak nastupa sa dobrim snimkom zvuka, a sada u eri pametnih telefona ostaje snimak, ali je zvuk lošijeg kvaliteta pa se izvedbe orkestara ne čuju baš dobro.

Povodom Dana škole „Sava Maksimović“ u Mramorku, učenici su položili venac na grob streljanom učitelju po kome je ova škola dobila ime.

M. Ljiljanić

Podeli vest:
5 2 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments