15 miliona razloga za sumnju: Još 5000 vaučera od Centra za socijalni rad pred izbore

02.05.2024. – Marija Šalipurović, direktorka Centra za socijalni rad u Kovinu, odobrila je javni poziv za nabavku novih potrošačkih vaučera za ukupnu sumu od 15 miliona dinara. Ovom nabavkom biće kupljeno 5000 vaučera u pojedinačnoj vrednosti od po 3000 dinara, za prehrambene i druge proizvode neophdne za domaćinstvo, a u opisu stoji da je nabavka vaučera za kupovinu osnovnih životnih namirnica za korisnike socijalne pomoći i socijalno ugrožena lica i porodice sa teritorije opštine Kovin. Direktorka Marija Šalipurović još nije odgovorila na pitanje postavljeno po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja: kako je preko mesnih zajednica podelila 3800 vaučera pred parlamentarne izbore u decembru 2023. godine, a ponovo raspisuje nabavku još 5000 vaučera pred lokalne izbore 2024. godine.

Ova druga nabavka raspisana je na Portalu javnih nabavki 23. 04. 2024. godine. Rok za prijem ponude je 15.05. 2024. godine do 10 sati.

Kako se može zaključiti, prema uslovima iz javnog poziva, ponuđač mora da ima mrežu prodajnih objekata u opštini Kovin, to se očekuje da će Ad „PODUNAVLJE“ imati tu priliku da ponovo izda vaučere. I logično se nameće da će vaučeri i ovoga puta na poleđini imati prostor za upisivanje imena i prezimena nosioca vaučera, kao i u prethodnom slučaju, samo što ni na jedan prethodni vaučer taj podatak nije bio unet.

Kovinske info izrazile su sumnju još tokom izbornog dana 17. decembra, na osnovu svedočenja ljudi, posmatranja dešavanja pred izbornim mestima i drugih informacija, da je došlo do ozbiljne zloupotrebe vaaučera i da su oni iskorišćeni u cilju kupovine glasova. To je i razlog što od Centra kao pravnog lica koje je preuzelo zaduženje na 11,5 miliona dinara, tražimo da nam dostavi podatke koliko je kojoj mesnoj zajednici dato vaučera i ko je u ime mesne zajednice iste preuzeo, zaduživši se tako finansijski za svaki vaučer pojedinačno?

Ne radi se o paketima pomoći u hranu, mada je i tu diskutabilno od kojih su sredstava nabavljeni sadržaji paketa, radi se o materijalnom zaduženju za čiju se zloupotrebu krivično odgovara. Iako još nemamo podatak, sasvim pouzdano možemo tvrditi da je odluku o kupovini vaučera i ovoga puta, kao i prethodnog puta donelo Opštinsko veće. Na njima je bila i odgovornost da preispitaju način raspodele tih vaučera (tim pre što smo im uputili pitanja vezana za nabavku i raspodelu vaučera), koja je po svemu sudeći kršila njihovu odluku. Nisu to učinili i samo par meseci kasnije povećali su iznos koji opštinska kasa svih budžetskih obveznika treba da odvoji i poveri Centru za socijalni rad u Kovinu.

U jednom usmenom razgovoru direktorka Marija Šalipurović je rekla da ovaj vid jednokratne pomoći nije novina, ali nam nije odgovorila kada je to tačno ranije podeljen milionski iznos u jednom navratu?

Sada je za pola godine već drugi put zahvaćeno iz opštinske kase da se podeli jednokratna pomoć što će biti čak 26,5 miliona dinara. Reklo bi se da je Kovin zaista imućna opština kada sa toliko novca može da podrži program socijalne pomoći. Samo je pitanje kako se to već drugi put dešava da se socijalno ugroženih seti i podeli 3000 dinara ovoga puta za čak 5000 korisnika – baš pred izbore?!!

V.Ž.

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments