Statistika kaže: Kovin u društvu siromašnijih

Foto Dejan Kreculj

28.09.2024. – Sudeći po podacima Republičkog zavoda za statistiku, bivša lokalna vlast uspela je da za poslednjih pet godina pojede sopstvenu supstancu. Naime, u 2019. godini mediji su pisali da je po proseku zarada Kovin na prvom mestu u južnom Banatu. Pančevo je tada palo na treće mesto, a Vršac je bio drugi. Nije to bila velika razlika, ali jeste dovoljna da Kovin bude prvi.

Podaci koje je sada izneo isti taj državni Zavod za statistiku kažu da je Kovin u društvu siromašnijih opština, još uvek sa blagom prednošću, ali i u zaostatku od 10-15 hiljada za Pančevom i Vršcem. Uz Kovin se vrlo blizu primaklo Plandište i Alibunar, kao i Opovo, samo su Bela Crkva i Kovačica najsiromašnije opštine u južnom Banatu.

Iako smo često skloni da sumnjamo u statistiku i da tvrdimo da su stvari relativne, mora se priznati da su pokazatelji zabrinjavajući. Siromašenje kovinske opštine plod je lošeg vođenja lokalne politike i nezainteresovanost za egzistencijalna pitanja. U tih pet godina fokus opštinske uprave koju su predvodili Sanja Petrović, kao predsednica opštine i Zoran Bradanji, kao predsednik Skupštine, stavljen je na investiciju nad investicijama: mali zatvoreni bazen na Šljunkari. Bazen nije završen a pojeo je na stotine miliona opštinskog budžeta. Sanja Petrović i dalje je u opštinskoj vlasti, kao predsednica zakonodavnog tela, Skupštine, Zoran Bradanji više nije u poziciji da odlučuje o budžetu. Bar ne da su te informacije nama dostupne.

U kom će pravcu krenuti razvoj opštine i šta su sledeći koraci možda će biti malo jasnije kada konačno bude održana prva radna sednica Skupštine opštine, na kojoj treba da budu konstituisana sva skupštinska tela i donete neke bitne odluke.

V.Ž.

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments