U Beogradu održan protest vaspitača. „Nismo vas tako vaspitali“- poručili nadležnima

28. 09. 2024. – Tačno u podne na Slaviji u Beogradu počelo je okupljanje vaspitača i pomoćnih radnika u predškolskim ustanovama, prve karike obrazovnog sistema, koji su zatim krenuli u protestnu šetnju do Ministarstva prosvete. Protest je organizovao Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja pod sloganom „Dostojanstvene zarade“ i „Jedinstveno predškolstvo“, što su i zahtevi najbrojnijeg sindikata u predškolskim ustanovama. Današnji protest ovaj sindikat organizovao je samostalno, oni će takođe podržati protest koji ostali sindikati organizuju 02. oktobra, ali nisu pozvani da u njemu učestvuju. Na ovaj korak vaspitači su se odlučili nakon što je Vlada Srbije povukla ponudu da svim zaposlenima u predškolskim ustanovama plate budu povećane za 12 odsto. Pored toga vaspitači su nezadovoljni uslovima rada i velikim brojem dece u grupama.

Učešće na protestu uzeli su i zaposleni u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ Kovin, Monja Božin predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja opštine Kovin bila je na protestu kao predstavnik ove ustanove. O ishodu protesta i očekivanjima, očekujemo podrobnije informacije sutra.

Vaspitači su na današnjem protestu zatražili i ostavku ministarke Slavice Đukić Dejanović za koju su rekli da joj je vreme za penziju, a na mesto ministra traže da dođe mlad čovek koji će znati šta je obrazovanje.

Izvor: Danas.rs

Naslovna fotografija preuzeta sa Nova.rs

Kovinske info

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments