Rumunska crkva: Liturgija i manifestacija „Škola za sve“ u prisustvu visokih zvaničnika, 06. oktobra

03.10.2024. – U nedelju 06.oktobra u hramu Svetog Ilije u Kovinu služiće se Sveta liturgija kojoj će prisustvovati brojne ugledne zvanice. Ovaj rumunski pravoslavni hram okupiće goste iz zemlje i inostranstva, a s ciljem da taj dan bude i u znaku najmlađih. Naime, na manifestaciji „Škola za sve“ koja počinje u podne, Rumunska crkva će donirati oko sedamdeset paketa za isto toliko učenika koji u dve škole u Kovinu pohađaju nastavu rumunskog jezika. Ovo je početak jednog većeg projekta kojim se želi bliža saradnja dve susedne zemlje, a pre svega da deci koja su rumunskog porekla bude pružena šansa da bolje upoznaju kulturu i tardiciju svojih predaka.

Protojerej Kostel Paulesku od dolaska na službu u Kovin potpuno je promenio odnos rumunske zajednice prema svojoj tradiciji i veri, neprekidnim aktivnostima podstiče na okupljanje, na širenje dobre energije i blagosti prema sugrađanima i najviše na decu koja rado prihvataju učestvovanje u crkvenim obredima i svetkovinama.

Veliku liturgiju od deset sati služiće deset sveštenika, a na ovu svetkovinu pozvan je Episkop Rumuna u Srbiji i brojni drugi gosti iz samog državnog vrha, lokalne samouprave, generalni konzuli iz Vršca i Zaječara, kao i predstavnici drugih službi i organizacija.

V-Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments