Skupština po hitnom postupku: Mosurović ponovo zamenik, Petrovićeva stroga u vođenju sednice

Rasprava od prve tačke, Druga sednica SO, foto opština Kovin

05.10. 2024. – Druga sednica Skupštine opštine Kovin, sazvana po hitnom postupku, već je na samom početku bila u napetoj atmosferi. Još kod usvajanja dnevnog reda postalo je jasno da predsednica Sanja Petrović neće imati mnogo strpljenja i tolerancije za diskusije opozicije, koja se posle pet godina vratila u Skupštinu. Šef odborničke grupe Pokreni se za Kovin Srđan Vukša, koji je smatrao da nije ispoštovan poslovnik o radu Skupštine opštine, član 39, u kome se kaže da se predsednik Skupštine, predsednik opštine i zamenik predsednika biraju tajnim glasanjem, neprekidno je prekidan, opomenama da nije po dnevnom redu, da nije tema, da je neistinita tvrdnja i sl. Na momente podizali su glas i predsedavajuća i Vukša, pokušavajući da završi rečenicu. Predlog da se promeni član 39 i preciznije definiše ovo pitanje, nije usvojen sa 28 glasova protiv i pet za. Sednici druge Skupštine, sazvane po hitnom postupku, prisustvovalo je 33 odbornika, od 35 koliko ih sada ima.

Druga sednica SO, foto opština Kovin
Zoran Bradanji, šef poslaničke grupe Kovin sutra

Pošto je usvojen zapisnik sa konstitutivne sednice i nakon formiranja verifikacione komisije, prešlo se na izbor zamenika predsednice opštine Kovin. Na konstitutivnoj sednici na to mesto izabran je Srđan Stojanović, fizioterapeut iz Bavaništa, ali je on iz ličnih razloga dao ostavku na tu funkciju pre desetak dana. Violeta Ocokoljić, predsednica opštine Kovin predložila je na ovoj sednici za svog zamenika Ratka Mosurovića, u prethodnom mandatu zamenika predsednice Sanje Petrović. O ovoj tački dnevnog reda bila je najburnija rasprava pa je Sanja Petrović u jednom trenutku prekinula zasedanje i dala pauzu od pet minuta. Naime, kada je odbornik Ivan Jelić obrazlagao zašto odbornici opozicije neće glasati za ovaj predlog kao jedan od razloga izneo je nedolično ponašanje Ratka Mosurovića van radnog vremena, odnosno da se ne ponaša u skladu sa Etičkim kodeksom funkcionera lokalne samouprave.

Predsednica opštine Violeta Ocokoljić

Predsednica je prekidala izlaganje Ivana Jelića, tražila da da dokaze i govorila da neće tolerisati iznošenje neistina i da želi da odbornici iznose samo činjenice. Za reč se javio i Srđan Vukša koji je takođe obrazlagao zbog čega neće glasati za ovaj predlog. On je, između ostalog, rekao da Ratka Mosurovića poznaje tridesetak godina i da ne zna čega je on ekspert i šta ga kvalifikuje na ovo mesto. Vukša je izneo i podatak da je opština Kovin u poslednjih pet godina po proseku zarada sa prvog pala na treće mesto, ali u društvo siromašnijih opština, a da je sve to vreme Mosurović bio u vrhu vlasti. „Jedino što ga kvalifikuje da bude zamenik predsednice je to što je bio šef internet tima i pisao o svojim komšijama i sugrađanima najgore laži“, rekao je Vukša. Na tu izjavu predsedavajuća je reagovala tvrdeći da je to sad lična uvreda i da to neće dozvoliti, pa je odredila pauzu od pet minuta, uz povišen ton. 

Nakon pauze, kada su se strasti malo smirile, Srđan Vukša postavio je pitanja predsednici Violeti Ocokoljić da detaljnije opiše šta je to u svojoj karijeri Ratko Mosurović radio, šta je to što ga preporučuje za ovo mesto i kada je završio fakultet i kada je završio specijalizaciju, a pozvao je i kandidata za zamenika da izađe za govornicu i da sam kaže šta ga kvalifikuje za ovu funkciju. Violeta Ocokoljić za govornicom je odgvorila da sve što interesuje odbornike opozicije u vezi obrazovanja i što se tiče rada predloženog kandidata, mogu zatražiti po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ukoliko im je to sporno. Međutim, predsednica opštine ovde vidi neku drugu nameru, odnosno zlu nameru da se rasprava o ovoj tački produži i nedostojanstveno prikaže izbor za zamenika. Posle predsednice reč je dobio šef odborničke grupe vladajuće većine Zoran Bradanji koji je rekao da Ratka Mosurovića kvalifikuje sve ono što je urađeno na teritoriji opštine Kovin. Iako ni gospodin Bradanji nije govorio o tački dnevnog reda već je čitao šta neki bivši članovi DS-a pišu na fejasbuku, predsedavajuća ga ni jednog trenutka nije prekinula niti opomenula. 

Ratko Mosurović izabran je ponovo za zamenika predsednice opštine, sa 28 glasova za.

U nastavku zasedanja jednoglasno i bez rasprave su usvojeni svi predlozi za radna tela opštine Kovin kao i članovi stalnog sastava izborne komisije. 

Iako sa samo šest odbornika u Skupštini od ukupno trideset petoro, opozicija je izborila pravo da ima svoje predstavnike u svim komisijama i savetima, kao radnim telima Skupštine. Takođe, u novi saziv Opštinske izborne komisije po tri stalna člana imaju vladajuća koalicija i opozicija, a sedmog daje opštinska uprava iz redova zaposlenih. Osmi član i njegov zamenik su sekretar OIK. Za novu predsednicu OIK izabrana je Jovana Grbović Savić, umesto dosadašnje predsednice Tatjane Radenković Jakšić.

Spisak članova OIK na fotoskrinu:

M. LJ.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments