Dodeljena prva srpska nastavnička nagrada: „Prosvetitelj“

07.10.2024. – Mladen Šljivović prvi je dobitnik Srpske nastavničke nagrade „Prosvetitelj“ koju je pokrenula Fondacija Alek Kavčić u cilju promovisanja prosvete i prosvetnog rada. Nagrada je dodeljena u svečanoj sali Srpske akademija nauka i umetnosti u četvrtak, 03. oktobra.

„Srpska nastavnička nagrada pokrenuta je da bi se istakla izuzetnost nastavničke profesije i važnost obrazovanja u izazovima sa kojima se suočava ova branša, od potpunog marginalizovanja nastavnika, preko rastućeg nasilja u školama, do potrebe za totalnom promenom paradigme srpskog obrazovanja. Kreatori obrazovnih politika nikada ne smeju zaboraviti da obrazovanje nije i ne sme da se posmatra kao trošak, već isključivo kao investicija”, kaže osnivač Fondacije Alek Kavčić i Srpske nastavničke nagrade profesor Aleksandar Kavčić.

Mladen Šljivović je nastavnik fizike i Primenjenih nauka u Gimnaziji u Zaječaru. Poznat po neiscrpnoj energiji, kreativnosti i širokom spektru interesovanja u radu, od pisanja Erasmus projekata, mentorstva učeničkih kompanija, preko organizovanja naučnih manifestacija do priprema učenika za takmičenje. Koordinator je Naučnog kluba Zaječar i Mejkers Laba.

„Proteklih nedelja imao sam priliku da razgovaram sa kolegama koje jako cenim i poštujem. Dosta njih mi je govorilo da želi da napusti prosvetu. Ovaj trend više nije samo kod studenata i kod nastavnika se primećuje. I ja se ponekad osećam umorno i ja ponekad nemam snage za nove ideje. Ali kada pogledam sve ove polufinaliste koji su ovde dobijem vetar u leđa. Znam da nisam sam , znam da je ovo borba koju ćemo zajedno dobiti. Mi, ustvari, nismo deo sistema, mi smo van sistema i radimo stvari drugačije i uopšte nas ne zanimaju prepreke koje nam se postavljaju. Ja bih želeo da ovu nagradu posvetim svim finalistima. Kada sam vas upoznao i pročitao vaše biografije i ono što ste uradili rekao sam sebi ja želim da radim sa ovim ljudima, da razmenjujemo projekte i ideje. Žiri ne bi pogrešio da je izabrao i bilo koga od vas. Želim na kraju da poručim – nema odustajanja“, rekao je dobitnik prve nagrade „Prosvetitelj“ profesor Mladen Šljivović.

Novčani deo nagrade Prosvetitelj iznosi 1.000.000 dinara, što predstavlja najvrednije nastavničko priznanje u Republici Srbiji i jedinstven je simbol izuzetnosti u srpskom obrazovanju. Pobednička statua, plaketa, bedž, nastavnički film i novčana nagrada u iznosu od 1.000.000 dinara, od čega je dobitnik dužan da 60% u roku od godinu dana uloži u poboljšanje obrazovanja.

Srbija se već duži niz godina suočava sa ozbiljnim izazovima u prosvetnom sektoru. Usled smanjenja ulaganja u obrazovni sistem, niskih plata i sveopšte demotivacije među prosvetnim radnicima, stanje u obrazovanju postalo je tema brojnih javnih rasprava. U takvim uslovima, izuzetno je teško održati visok kvalitet nastave i motivisati učitelje i nastavnike da ostanu u ovoj profesiji. Ipak, uprkos ovim izazovima, svetle tačke postoje, a finalisti konkursa za „Prosvetitelja“ godine bude nadu u bolje sutra. U ovim izazovnim vremenima, konkurs za prosvetitelja godine donosi tračak nade i motivacije prosvetnim radnicima. Finalisti ovog prestižnog konkursa predstavljaju primere najbolje prakse u obrazovanju – one koji su, uprkos svim teškoćama, uspeli da ostanu inspiracija svojim učenicima i kolegama. Ovi nastavnici često koriste kreativne metode rada, uključuju učenike u različite projekte i promovišu kritičko mišljenje.

Srpska nastavnička nagrada „Prosvetitelj“ služi da istakne važnost prosvete i činjenicu da njeni napori zaslužuju da budu prepoznati i nagrađeni. Takođe, nagrada nastoji da prizna uticaj izuzetnih nastavnika – ne samo na njihove učenike, već i na širu društvenu zajednicu u kojoj oni žive i rade, naveli su iz organizacije.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio potpredsednik SANU akademik Miodrag Marković poželevši dobrodošlicu gostima i brojnim ličnostima iz sveta prosvete, nauke i umetnosti, a posebnu zahvalnost uputio je Aleku Kavčiću i njegovoj fondaciji za veliku borbu za obrazovanje u Srbiji. On je istakao da je SANU od svog osnivanja pa do današnjih dana bila posvećena obrazovanju. „Nagrada ima za cilj jačanje društvene svesti o značaju i važnosti učiteljskog i nastavničkog posla“, poručio je Marković.

Na konkursu je bilo prijavljeno preko 1200 vaspitača, učitelja, nastavnika i profesora, a njih 15 je ušlo u polufinale po glasovima stručnog žirija. Od ovih 15 polufinalista, pored ovogodišnjeg dobitnika priznanja, u finalni izbor ušli su i vaspitačica Vesna Stanimirović PU „Stonogica“ iz Sremske Mitrovice, učiteljica Tamara Ostojić Gregus OŠ „Veljko Vlahović“ iz Novog Sada i Andreja Pavlović OŠ „dr Jovan Cvijić“ iz Smedereva.

Nagradu publike osvojio je profesor srpskog jezika i književnosti Mladen Đuričić Gimnazije „Žarko Zrenjanin“ iz Vrbasa, a ova škola ponela je nagradu „Svetionik obrazovanja“. Počasnu nagradu „Počasni prosvetitelj“ dodelio je profesor Aleksandar Alek Kavčić profesoru Vojislavu Andriću jednom od osnivača istraživačke stanice Petnica. Profesor Andrić bio je i Savezni ministar sporta, najbolji strelac šabačke Metaloplastike, predsednik Rukometnog saveza Jugoslavije, predsednik Društva matematičara Srbije i još mnogo toga. „Zahvaljujem se Fondaciji Alek Kavčić na ovoj nagradi, ovo je iznenađenje za mene. Ediciju od 12 knjiga „Zvezdana matematika“ poklanjam Fondaciji Alek Kavčić bez ikakve nadoknade za autorska prava u elektronskom i štampanom objavljivanju“, istakao je u svom govoru profesor Vojislav Andrić.

M. Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments