Pravoslavlje: Rumunskoj crkvi u Kovinu poverene mošti svetaca

Fotografije Florika Bela

10.04.2024. – Pravoslavni hram Svetog proroka Ilije u Kovinu zauzima prestižno mesto u gradu i jedan je od prepoznatljivih simbola sa razglednica i fotografija Kovina. On je tu počeo da se gradi pre 120 godina, tačnije kamen temeljac položen je 20. jula 1904. U čast ovog velikog jubileja stigao je i veliki blagoslov od Arhijereja. Crkvi u Kovinu poverene su Mošti Svetog Eligija i Svetog Andreja Šagune, prvog episkopa obnovljene rumunske crkve, kao i odežda Svete Paraskeve iz Jašija (Sveta Petka), u trajno vlasništvo. Mošti su dostupne na poklonjenje vernicima.

1925. godine, 27. septembra, potpisan je ugovor između Rumunske pravoslavne crkve u Kovinu i preduzeća „Zvonarnica Stroiana Tovarna in Livarna”, iz Ljubljane, za livenje tri visokokvalitetna zvona od 78 odsto bakra i 22 odsto kalaja. Od 1910. godine podignut je zvonik sa tri stara, manja zvona.

Tekst i slika Florika Bela

Crkveni hor iz 1947.godine, slika F.Bela

Rumuni u Kovinu, iako više nisu tako brojni, imaju svoju zajednicu i udruženje „lumina“, a ono što ih posebno krasi jeste njihova privrženost svom hramu i duhovnosti. Veoma su ponosni na to, kaže i član Crkvenog odbora Miša Šogor, koji uz ostale članove Odbora, ali i parohijane, pomaže da hram Svetog Ilije živi i bude mesto okupljanja. Kako se nalazi na samom šetalištu Rumunska crkva je uvek atraktivna i za druge posetioce grada, a činjenica da je od 01. aprila otvorena ponedeljkom, sredom i petkom od 18 do 20 sati, a nedeljom od 09 do 13 sati, svakako je i poziv dobronamernima i onima koji poštuju tradiciju i veru da posete hram.

Crkva Svetog Ilije ima svoje posebne praznične dane, litije o velikim pravoslavnim datumima, a gotovo uvek je to uz učešće i sveštenika srpske pravoslavne crkve ili sve trojice zajedno, koliko ima crkvenih opština u Kovinu. Uskoro će Uskrs, dan koji se čeka s tugom i radošću, a i prilika da se u živim bojama, koje krase rumunski folklor i cvećem, ukrasi hram. Uz ikonostas i vredne ikone poseta Crkvi u to vreme je ne samo duhovni već i kulturološki događaj.

Poziv na molitvu Tajne svetog masla

Pozivamo vas u nedelju, 14. aprila 2024. godine od 17 časova u Rumunsku Pravoslavnu Crkvu u Kovinu da se zajedno radujemo Svetoj Tajni Jeleosvećenja koja će se služiti za duhovno i telesno zdravlje vernika. Tajna svetog masla

Tekst i slika Florika Bela

Nastavićemo da pratimo rad ove zajednice koja se trudi da sačuva svoj nacionalni identitet.

V.Ž.

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments