Afrička kuga ne odustaje

Još uvek je aktivna i na području kovinske opštine, veoma zarazna bolest poznata kao afrička kuga, koja napada isključivo svinje.

Iako su to sada više sporadični slučajevi u manjim uzgajalištima, još uvek se registruje gotovo svakodnevno po neki novi slučaj, rekli su nam u veterinarskim ambulantama koje smo kontaktirali.

Po informacijama koje smo od nadležnih sa terena dobili, najveće žarište bilo je u Pločici i Pločičkom ritu, gde je uništeno 120 komada svinja i prasadi, samo na farmi Gogoš u Pločičkom Ritu. Šteta je velika, no jedina utešna okolnost je činjenica da država nadoknađuje sredstva za svako uginulio ili prinudno ubijeno grlo.

Ono što je, nažalost, naročito za velike farme problem, je što se u istom objektu godinu dana ne mogu ponovo držati svinje. Mada, veterinari nam kažu da je moguće pripremiti objekte i već posle pola godine, uz opsežne mere dezinfekcije i ćišćenja. Kako god, štete su dalekosežnije.

Što se akcija na području opštine Kovin tiče, dve veterinarske ambulante koje obilaze domaćinstva u kovinskoj opštini, zamolili smo za informacije o sprovodenim restriktivnim i bezbednosnim merama na suzbijanju širenja ove bolesti. Ambulante „Maca vet“ i „Srđan vet“ potvrdile su nam da je kuga prisutna, da se i dalje javlja, te stoga su na snazi sve propisane mere.

U toku je zabrana prometa i klanja svinja, a ono je moguće samo uz prethodnu stručnu analizu zdravstvenog stanja predmetnog grla i to iz uzoraka krvi. Ukoliko nema opasnosti, vlasnici ipak mogu da zakolju svinju i da je dalje stave u promet, uz standardnu analizu prisustva trihinele iz uzorkovanog tkiva.

Veterinarske ambulante u obavezi su da proveravaju domaćinstva i registrovana grla u uzgoju, a do sada je bilo slučajeva da se ta obaveza izbegava. Neshvatljivo, jer stavljanje markice staje svega 100 dinara. Sada, potvrdili su nam veterinari, uzgajivači se i sami javljaju, strahujući od epidemije i uginuća Samo ukoliko su registrovni tovljenici,vlasnik može dobiti nadoknadu. U suprtonom, nema ni nadoknade i sami snose rizik od zaražavanja.

Postuak uništavanja zaraženih životinja obavlja se na licu mesta, bez dodatnog transportovanja na stočna groblja ili prihvatilišta za životinje, jer za to nema ni uslova i rizik od širenja zaraze je veći. Naime afrička kuga svinja je lako prenosiva bolest, čak i vazduhom, a najčešći prenosioci bolesti su zaražene divlje svinje koje je i najteže pratiti. Zato je u ceo postupak suzbijanja zaraze uključena i lovočuvarska služba.

Kada se utvrdi prisustvo afričke kuge, životinje se uništavaju na licu mesta i uz prisustvo specijalne službe za suzbijanje zaraza kod životinja, zatrpavaju se u blizini samog mesta uzgoja u sanitarnom postupku koji je za to predviđen.

Kako su nas uverili iz nadležnih službi, opasnosti od prenošenja zaraze na ljude i drugu stoku nema, jer ova se bolest isključivo vezuje za svinje. Čak ni konzumiranje mesa zaraženog ovom kugom ne može da naškodi čoveku, jer se samo izbacuje iz organizma. Čovek je prenosilac, ali nije ugrožen, uveravaju nas stručnjaci.

Afrička kuga je ušla u Srbiju iz Rumunije i Bugarske, a donele su je divlje svinje. Njeno prisustvo je evidentirano i u brojnim zemljama Evrope, teško se iskorenjuje jer nema adekvatne vakcine, a lako se prenosti. Ukoliko postoji uredna evidencija o uzgoju životinja, mnogo će se lakše obavljati kontrola i prevencija, a samim tim i smanjiti štete, poručuju veterinari.

A ono što se realno može očekivati je da dođe do smanjenog prometa svinjskog mesa u prodajnim objektima i do, eventualnog, skoka cene.No dobra strana svega je da to neće potrajati dugo, ukoliko sve bude stavljeno pod kontrolu.

V. Živkov

Podeli vest:
5 2 votes
Oceni
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] 18.07.2024. – Kako smo upravo saznali iz nezvaničnih, ali pouzdanih izvora, u Kovinu je utvrđeno ponovo prisustvo afričke svinjske kuge u dve odvojene farme. Stručne službe su obavile hitno saniranje zaraženih životinja, a u kakvom su okruženju bile, da li ima još potencijalno zaraženih životinja i šta će se preduzimati, saznaćemo narednih dana kada budemo mogli da stupimo u kontakt sa nadležnim službama. Za sada, dobro je primeniti mere zaštite koje su još prošle godine u ovo vreme propisane i primenjivane u svim uzgajivačnicama svinja na području kovinske opštine, kako bi se sprečilo širenje zaraze.Afrička kuga ne odustaje – Kovinskeinfo […]