Besplatni priključci za vodu: Da li je bilo iznude novca i malverzacija i zašto Nemci opet donose pare u Kovin?

U Kragujevcu će naredne nedelje sedam opština iz Srbije, među kojima je i opština Kovin, potpisati novi ugovor sa Organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ iz Nemačke, kojim se opredeljuju sredstva za legalizaciju objekata romskih i marginalizovanih porodica, radi poboljšanja uslova života. Ovo je drugi projekat iste organizacije u kovinskoj opštini u poslednje tri godine.

Prva donacija je nedavno dospela na stranice nekih medija, označena je kao afera svetskih razmera, a s obzirom na poslovičnost, preciznost i nadasve pedantnost Nemaca, logično se nameće pitanje: ako je bilo neke afere u trošenju sredstava iz ovog projekta, kako je Kovin ponovo među opštinama koje će novac dobiti od istih tih Nemaca?

Tragom brojnih informacija i ukazivanja na zloupotrebe, na moguće sudske epiloge i krivična gonjenja, obratili smo se svima koji su na bilo koji način bili pomenuti, kao mogući krivci, vinovnici ili svedoci.

Da podsetimo: u pitanju su besplatni priključci za vodu za romske i marginalizovane kategorije stanovnika u opštini Kovin, projekat koji je započet 2021. godine i završen prošle godine.

U tom trojnom projektu, Nemačkog partnera GIZ predstavljala je Vlada RS preko svog Ministarstva, drugi akter bila je Opština Kovin, a izvođač i treća strana JKP „Kovinski komunalac“. U celu priču uključena je i koordinatorka za romska i manjinska pitanja za Kovin Vesna Novakov.

Priča je počela tako da se opredeljuje oko 70 hiljada dinara po domaćinstvu za priključenje na vodovodnu mrežu. U prvi mah trebalo je da bude 60 domaćinstava koji ispunjavaju, pre svega, uslov da imaju vlasništo nad predmetnim objektom u koji će se uvesti voda, a drugi je uslov da postoje tehnički uslovi da se do kuće dovede voda.

Ispred JKP „Kovinski komunalac“ te 2021.godine posao je poveren tehničkom direktoru Predragu Stojšinu koji na osnovu prijava šalje tehničke ekipe da utvrde postojanje uslova za uvođenje vode. U prijavi su mahom meštani Bavaništa, zatim Dubovca i sporadično drugih naseljenih mesta.

Dok posao traje unutar JKP „Kovinski komunalac“ dolazi do smena, između ostalog i tehnički direktor Predrag Stojšin biva smenjen, a posao dalje nastavlja u potpunosti Jovica Ivković, šef službe nabavke, koji sa strankama zaključuje ugovore u ime Komunalca.

S obzirom da su iscrpljeni svi oni koji su po uslovima konkursa mogli da dobiju priključak, tačnije pripadnici romske i marginalizovane grupe, a ostalo je novca da se broj priključaka proširi, pružena je mogućnost i drugima da se besplatno priključe.

U MZ Bavanište tako je priključak za vodu novcem nemačkog donatora dobilo 76 kuća, u Dubovcu 10, dva priključka stigla su u Kovin, a po jedan priključak dobili su Gaj, Deliblato i Mramorak.

I upravo taj momenat da su vodu besplatno dobili i oni koji, kako se tvrdi, i nisu socijalna kategorija ili Romi, a taj priključak u Bavaništu, recimo, košta oko 500 evra, prelomio je da krene priča o malverzacijama, iznuđivanju novca i sličnim drugim zloupotrebama.

Ko je pravio spiskove za besplatnu vodu, pitali smo Poverenicu za romska pitanja Vesnu Novakov? Rekla nam je da je bila uključena u pregovore, da je sarađivala na projektu u okviru svojih nadležnosti i da je spisak pravljen uz saznanja o socijalnom statusu Roma u opštini Kovin. Na to ko je potom mogao da dobije priključak ona nije imala uticaj, jer tu procenu su radile stručne službe.

Goran Đorđević iz Bavaništa, koga bavaništanski Romi smatraju svojim čovekom od autoriteta ili kraljem, bio je i najagilniji da organizuje svoje meštane, da ih svojim automobilom dovozi do Komunalca u Kovinu gde su se oni dalje prijavljivali i donosili papire kao dokaz o vlasništvu. Jovica Ivković koji je te stranke primao, rekao nam je da su tih dana bile takve gužve da je dvorište bukvalno bilo prepuno. Za prvobitnih 60 zahteva sigurno se javilo i duplo više zainteresogvanih, ali nisu svi ispunjavali uslove.


Vodovod plaćen iz samodoprinosa
Meštani Bavaništa vodovod su dobili konačno 2017.godine, a na osnovu mesnog samodoprinosa izdvajana su sredstva godinama unazad. Mnogi od meštana uplaćivali su parcijalno priključak svih tih godina, neki su o tome imali sačuvane dokaze, neki ne, tako da je prava zbrka nastala kada je trebalo utvrditi koliko njih je otplatilo priključak, jer su u međuvremenu ugašeni ti namenski računi. U prvi mah, pošto je vodovod pušten, priključeno je oko 500 kuća. Danas je taj broj nešto iznad 1000. Bavanište je najveće selo u opštini Kovin, na granici da dobije čak i status opštine po broju stanovnika.

Gorana Đorđevića smo zamolili da nam pojasni o čemu se radi, kako i ko je stavljen na spisak, ali je on, očigledno jako već rezigniran, samo napisao da ne želi da daje nikakve izjave nikome.

-Rome ne mešajte nigde, ko god je dobio vodu dobili su ko nam je pomogao. Nemam šta više da kažem, niti nekome da se pravdam.

Još nas je samo uputio da sve odgovore tražimo u Komunalcu.

No pre toga, za odgovor smo se obratili i Mesnoj zajednici, tačnije Slađani Jovanović Čimburović, sekretarki Mesne zajednice.

Rekla nam je da Mesna zajednica nije imala uticaja na to ko će dobiti besplatni priključak. A kako se ona našla na tom spisku?

– Kada su svi Romi dobili rekli su nam da može još ljudi da se priključi. Moji su sinovi od pre dve godine Romi i u to vreme nisu radili, zašto da ne konkurišemo? Skupili smo sve papire i skroz legalno dobili vodu. Nemam ja šta da krijem. Uzeću sve što mi pripada po zakonu, ne vidim šta je tu problem? I ako treba i sudu ću da pokažem da je sve ispravno- vrlo otvoreno i direktno kaže sekretarka Saveta MZ Bavanište.

Bez odgovora iz kabineta

Kako je u brojnim tekstovima po portalima i mrežama pominjan i najbliži saradnik predsednice Opštine Kovin, Sanje Petrović, to smo i njoj uputili pismo sa molbom da nam da svoj komentar i kaže hoće li se nadležni uopšte baviti ovim optužbama? Odgovor nismo dobili.

Predrag Stojšin, pošto je smenjen sa mesta tehničkog direktora i pošto mu je, kako kaže, ugašeno radno mesto, odlučio je da postane uzbunjivač i da razotkrije malverzacije u Komunalcu. Od njega potiče priča o tome da su za priključak ljudima u Bavaništu uzimane pare, te da on za to ima dokaze koje će podneti sudu kada za to dođe vreme. Trenutno je u drugom postupku, rekao nam je, protiv Jovice Ivkovića i kada to završi, podneće tužbu i za ovo.

Kada je posao oko uvođenja besplatnih priključaka za vodu završen, Ministarstvo za manjinska pitanja preko svojih tela angažovalo je monitoring koji će utvrditi da li je sve ispoštovano do kraja, da li su ispoštovani tehnički i svi drugi preduslovi i gospođa Zdravka Simić nam je o svom delokrugu rekla da su ona i njen tim uradili sve što je bilo do njih i izveštaj predale naručiocu posla.

I tako se krug zatvara.

U registratorima su uredno složeni ugovori i prateća dokumentacija za 91 domaćinstvo koje je dobilo priključak. O tome smo se lično uverili u kancelariji Jovice Ivkovića. Ukoliko bude pokrenut bilo kakav postpuak, Ivković nema problema da svu dokumentaciju da, jer je, kako je više puta naglasio, vodio računa da sve papirološki bude u redu.

Da li je neko iznuđivao novac, da li je neko pristajao da ga da, na taj trag nigde nismo naišli. Ono što nas i dalje zbunjuje je: zašto su precizni i poslovični Nemci opet došli sa „koferom“ para, ako je prethodno nešto bilo sumnjivo? Imali su svoj monitoring, imali su svoje sisteme da utvrde činjenice, nemoguće da su ih svi obmanuli? Ne liči na Nemce.

-Mi smo ovim priključcima samo sebi napravili problem, kaže Jovica Ivković – Priključak su dobili besplatno ali ko će sad tu vodu da plaća? Ona nije besplatna. Od kako je posao završen mi nemamo nikakvu naplatu sa tih računa.

No, sačekajmo da Predrag Stojšin, kako nam je rekao, „presavije tabak“ i podnese tužbe sa dokaznim materijalom, pa da se u sve uverimo. I mi i Nemci.

V. Živkov

Podeli vest:
5 4 votes
Oceni
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan
Dragan
10 months ago

Profesionalno napisano,ima li tu još necega neznam,ipak da sačekam konačan sud o svemu tome.