Dan kad se setimo njih, žena koje su bile izvan okvira

08.03.2024. – “Zakon je isti za sve i mene ne opravdava činjenica da ga ja kao kraljica kršim, jer šta su onda zakoni ako pozivaju na kršenje.”Ovu čuvenu rečenicu izgovorila je kraljca Marija Karađorđević kada je jednom blizu dvora prekoračila brzinu kojom je vozila svoj automobil. Izvadila je sopstveni novac i platila kaznu.

Marija je bila rumunska princeza. Obrazovana, talentovana, od majke vaspitavana kao veliki humanista, dobrotvorka, sa brojnim sposobnostima. Bila je upamćena po dobru u Srbiji i zato poštovana udovica sa maloletnom decom.

Ona je samo jedno od ženskih imena koje se vezuje za ove prostore. Kroz čitavu istoriju provlače se likovi žena koje ne pristaju na okvire, ne prihvataju nametnute stege, već se odupiru snagom svoje energije i svoga uma. Za najveće vladare ističu se vladarke: Katarina, Marija Terezija, Kleopatra, Indira Gandi. I uvek su žene bile te koje su stajala uz velike vladare, iz senke unosile mir ili nemir, rušile ili podizale, smenjivale ili postavljale, jer ženska je moć neverovatna. Njena je percepcija široka, vidi što muškarac ne vidi. Čuje, što prosečno uho ne čuje.

Ogrešićemo se u jednom kratkom tekstu ako ne pomenemo sve, zato da se podsetimo samo onih koje su ponikle sa ove zemlje i iz ovog kolorita.

Draga Dejanović, spisateljica i glumica; Marta Jorgović, prva žena koja je završila srednju školu; Vilhelmina-Mina Karađić Vukomanovič, slikarka i prevodilac; Mileva Marić Ajnštajn, matematičarka; Mileva Jotić, lekarka, feministkinja i filantrop; Mitra Mitrović, prva ministarka u istoriji Srbije; Nadežda Petrović, slikarka i bolničarka; Jelisaveta Načić, prva studentkinja arhitekture u Beogradu i potom prva žena arhitekta.; Ksenija Atanasijević, prva žena doktor filozofije; Isidora Sekulić, prva žena akademik; Milunka Savić, višestruko i međunarodno odlikovana ratnica i tako dalje.

Dugačak je niz tih nekih žena kroz istoriju Srbije, koje su bile prve u nekim „muškim stvarima“. Onih koje su odbacile stege patrijalhalnog vaspitanja i zauzele ravnopravno mesto u društvu. Svima njima hvala na nasleđu koje su ostavile, u ime žena. Najviše u ime onih koje još uvek dopuštaju da budu terorisane, psihički ili fizički maltretirane i ponižene. One ovo treba da znaju i da se zaštite, da se odbrane, da se čuvaju i ne dozvole nikome da ih ubedi da su manje vredne, manje sposobne i da su ništa!

Žene kroz istoriju podsećaju da to ne sme i ne treba da bude tako!

Srećan praznik, Međunarodni dan žena!

V.Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments