Dani mađarske kuhinje 12. oktobra. Ove godine rekordni broj učesnika

Prošlogodišnja manifestacija, fotografije TOOK

30.09.2024. – Šesnaesti put po redu Dani mađarske kuhinje počeće pripremama u petak, ali je centralni dan 12. oktobar, subota, kada će Skorenovac, po pretpostavci organizatora, duplirati broj ljudi koji u njemu borave. Kako nam je rekao predsednik Saveta MZ Skorenovac Bogoš Tivadar, ove se godine priprema čak stotinu mesta za kotliće, do sada je rezervisano već devedeset, ali još uvek ima mesta za one koji žele, a nisu se prijavili. Dobro su došli svi u Skorenovac, da kuvaju perkelt, gulaš i čak i riblju čorbu. Upravo će jednu Segedinsku riblju čorbu pripremati gosti iz Mađarske, a domaćini će za svoje zvanice i goste pripremiti tri kotlića perkelta.

Bogoš Tivadar, 15. dani mađarske kuhinje

Očekuje se dolazak gostiju iz gradova u Mađarskoj i Rumuniji sa kojima se Skorenovac pobratimio, ali i predstavnici Republike Mađarske u Srbiji, gosti i prijatelji KUD-a „Petefi Šandor“ koji je uz Mesnu zajednicu organizator ovog događaja. Naravno i brojni drugi izlagači, proizvođači domaćih proizvoda, kolača, bombona i svih onih gastronomskih zadovoljstava koji uvek privlače najveću pažnju. Mađarska je kuhinja nadaleko poznata po svom bogatsvu i raznovrsnosti, a ovaj događaj je u kalendar žitelja Skorenovca, pre svega onih koji su se odselili, uz Kirvaj upisan kao najznačajniji praznik. Dolazak na Dane mađarske kuhinje planira se godinu dana unapred.

Druga subota u oktobru, za koju se veruje da će biti topla i sunčana, biće dan za druženje, muziku, dobru hranu i raspoloženje.

Organizatori pozivaju sve koji do sada nisu bili da obavezno svrate, jer za svakog se priprema po nešto. Za najmlađe, prvi put ove godine, popularni dvorci na naduvavanje.

V.Ž.

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments