Danijela iz Kovina, Finkinja već dvadeset godina. Sugrađanima predstavila zemlju u kojoj žive srećni ljudi

Ako ste mislili da je veština savladati sedam padeža, šta mislite kako je Fincima koji ih imaju 15? Sauna je za Fince sveto mesto. Nokija spasila od bankrota. O ovome i drugim pričama iz nordijske Finske, sugrađanima pričala Danijela Uusi Simola, rođena Tucakov

28.06.2024. – Zašto su Finci najsrećniji narod na svetu već sedmu godinu za redom objasnila je Danijela Uusi-Simola rođena Tucakov, svima koji su utorak veče došli u biblioteku „Vuk Karadžić“ da čuju nešto o ovoj severnoj zemlji. Danijela je naša sugrađanka koja više od 20 godina živi i radi u Finskoj. Ona je u jednom opuštenom razgovoru sa sugrađanima pokušala da približi kako žive Finci? 

Danijela Uusi Simola

Iako filolog po profesiji, kako kaže, najteže joj je bilo kada je otišla u Finsku da savlada jezik. Još uvek nije zadovoljna svojim znanjem, kaže da je deca s vremena na vreme isprave, a to je zbog finskih složenica, reči koje mogu da imaju i više od 30 slova. I Finci su imali svog Vuka Karadžića pa i u njihovom jeziku važi pravilo „Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano“, jedna od olakšavajućih okolnosti. Ali za razliku od srpskog koji ima sedam padeža finski jezik poznaje 15 padeža. Ni jedan Finac vam ne može nabrojati svih 15. 

Dok je govorila o jeziku, upitala je prisutne da li znaju koja je svetski najpoznatija finska reč? I dok su posetioci stidljivo nabrajali: Laponija, irvas, Nokia, Deda mraz… nijedna nije bila tačan odgovor, a odgovor je SAUNA. Finci prosto obožavaju saunu, gledaju na saunu kao na sveto mesto. Saune su sastavni deo načina života u Finskoj. Sauna je važan deo nacionalnog identiteta i oni koji imaju priliku obično koriste saunu bar jednom nedeljno. Tradicionalni dan saune je subota. Na 5,5 miliona stanovnika u Finskoj postoji preko tri miliona sauna. Svaka kuća poseduje saunu pa i Danijelina, mada, po njenim rečima, ona je jako slabo koristi. 

Danijela se dovbro prirpemila za ovu prezentaciju pa je pokazala i nekoliko finskih inovacija. Najstariji i jedan od najpoznatijih patenata su klizaljke, prvobitno napravljene od koske. Ono što se koristi od pojave mobilnih telefona, a poteklo je iz Finske, su SMS poruke. Naime, u Finskoj je otvoren prvi komercijalni SMS servis, kao servis za razmenu poruka između dve osobe. U svetu telefonije jedan od najznačajnijih finskih brendova je svakako Nokia. Nazvana je po selu u Finskoj, a zanimljivo je to da je Nokia spasila Finsku od bankrota 1995. godine.

Na dobro se čovek lako navikne, odgovara naša sugrađanka na pitanje kako je prošao period privikavanja. Tolerancija i praktičnost su nešto što najviše krasi ovaj nordijski narod, što je Danijeli bilo lako da prihvati. Finci su jako praktičan narod, a primer toga Danijela je pokazala kroz finske kuhinje. Oni prave jako male kuhinje, a takva je i njena, i ono što se razlikuje od drugih kuhinja je viseći deo koji stoji iznad sudopere i služi za odlaganje opranog posuđa koje se tu iznad sudopere cedi i suši i odatle se uzima na ponovno korišćenje.  

Finci mnogo vole prirodu i koriste svaki slobodan trenutak da borave u prirodi. Pod šumama je gotovo dve trećine države, a voda zauzima više od 10 odsto teritorije. Nekoga od posetilaca zanimalo je da li u Finskoj ima komaraca, na šta je Danijela odgovorila da ih ima mnogo i da su kao „rode“, ali Finci ne prskaju otrovima da bi suzbili komarce, kažu da je to pogubno za prirodu. 

Finska je nordijska država u severoistočnoj Evropi koju još nazivaju zemlja 1000 jezera. U Finskoj postoji preko 180 hiljada jezera, a međusobno su skoro sva povezana kanalima ili rečicama, tako da se kroz celu zemlju može putovati vodenim saobraćajem. Glavni grad je Helsinki, sa oko pola miliona stanovnika, u kojem Danijela sa svojom porodicom živi i radi. Iako je po površini skoro četiri puta veća od Srbije ima samo 5,5 miliona stanovnika. 

Jednostavno rečeno, stvari u Finskoj dobro funkcionišu: javne službe rade neometano, nizak je nivo kriminala i korupcije i postoji zasluženo poverenje između vlade i javnosti. Sve ovo zajedno je u službi funkcionalnog društva i kulture, brige za sve. Finsko obrazovanje važi za jedno od najboljih na svetu. Deca se još od malih nogu uče kroz igru. Školovanje je besplatno za sve i one koji imaju i one koji nemaju, time se, kako kaže Danijela, sva deca osećaju jednakima. Osim ranca ona svojoj deci za školovanje ništa drugo nije kupila, što je roditeljima u Srbiji neshvatljivo. Ovde je samo u Zakonu obrazovanje besplatno, a u praksi se roditelji hvataju za glavu pred početak svake školske godine. Nepismenost u Finskoj skoro da ne postoji. Takođe, Finska se vodi filozofijom da obrazovanje treba da bude sredstvo kojim će se umanjiti društvena nejednakost i postići ravnoteža.

U dva sata koliko je trajala interaktivna prezentacija Finske iz ugla naše sugrađanke Dasnije Uzi Simola, rođene Tucakov, čuli smo mnogo toga dobrog što ova zemlja nudi. Neki su odmah poželeli da se presele, sve do momenta kada je pomenuto koliko hladnih dana ima FInska.

Fotografije: Marija Đorđević https://www.instagram.com/marijadj_photo?igsh=M3NjcTNwOW5udnVw ; https://www.facebook.com/profile.php?id=100094344257980&mibextid=ZbWKwL

M.Ljiljanić

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Marija
25 days ago

Bravo, odličan tekst! <3