Dodelom nagrada i priznanja završeni 23. Dani ćirilice

21.05.2024. -Bavanište je u subotu, 18. maja, bilo prestonica Ćirilice 23. put! Podsetimo, okosnicu Dečjeg sabora „Dani ćirilice“ čini konkurs za najbolji literarni i najlepši likovni rad, na kome je do sada učestvovalo 75.000 učenika iz oko 500 škola iz Srbije i mnogih zemalja u kojima žive Srbi, uključujući celu Evropu, Ameriku, Australiju,  Južnu Afriku i Aziju.

Generalni sponzori i pokrovitelji manifestacije  su Opština Kovin i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Veliki prijatelji , bez kojih takođe ne bi moglo, su Vukova zadužbina, KUD „Aca Obradović“, škola „Bora Radić“ u Bavaništu, MZ Bavanište, Udruženje penzionera. Ogroman posao obavlja biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin – ogranak „Teofilo Dimić“ u Bavaništu, gde se vrši prijem radova, numerisanje i razvrstavanje po kategorijama, a za nagrađene i pohvaljene učesnike pripremaju se diplome, pohvale i knjige.

Na ovogodišnji 23. konkurs „Dani ćirilice Bavanište“ čija je tema bila ZAVIČAJ, stiglo je 4.127 radova: literarnih 504, ilustracija 447, inicijala i kaligrafskih prepisa 2.914, vezenih radova 147 i lutaka 115.

Skup nagrađenih učenika, njihovih mentora i roditelja bio je holu OŠ „Bora Radić“ gde je postavljena izložba nagrađenih radova- ilustracija, inicijala, kaligrafskih prepisa, vezova i lutaka. Po tradiciji, nagrađeni literarni radovi će biti objavljeni u Zborniku za 2024. godinu.

Dodela nagrada, pohvala i zahvalnica odvijala se ovoga puta u prepunoj sali bioskopa, a u foajeu i ispred bine je postavljena izložba nagrađenih radova iz prethodnih godina. U kratkom kulturno-umtničkom programu učestvovali su učenici OŠ „Bora Radić“, ruska sekcija koju vodi nastavnica Dejana Lajevec i Danijela Milutinov koja je otpevala nekoliko etno pesama.

Ove godine je dodeljeno ukupno 173 nagrade i  86  pohvala. Dodeljeno je 7 specijalnih nagrada i 9 specijalnih pohvala. Po kategorijama nagrađeno je: 35 literarnih radova, 29 ilustracija, 38 inicijala, 28 kaligrafskih prepisa, 21 vez i 22 lutke.

Žiriranje je obavljeno u Vukovoj zadužbini u Beogradu. Literarne radove je ocenjivao žiri u sledećem sastavu: dr Rajka Uljmanski, Ljiljana Simić, prof.dr Boško Suvajdžić i prof.dr Zona Mrkalj. Likovne radove su ocenjivali dr Suzana Polić i prof.likovne kulture Jovica Atanackov.

Gosti i nagrađeni učenici posle dodele nagrada mogli su se oprobati u radionici grnčarije koju su vodili Marica i Mihajlo Petrović ili u radionici izrade cvetnih buketa  koju su vodili učenici SSŠ „Vasa Pelagić“ iz Kovina sa profesorkom Gordanom Stojanović, a mogli su se zasladiti ukusnim kolačima koje su umesile članice Aktiva žena Prve mesne zajednice iz Kovina i Udruženje žena „Omoljčanke“ iz Omoljice. Pogaču kojom su dočekani gosti umesila je Jovanka Sekulić, a dugogodišnja predsednica Udruženja žena „Duga“ iz Bavaništa Mileva Đurđev je umesila slatke kolače.

Preuzeto sa portala opštine Kovin

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments