Dušan Dule Milojkov pred novim biciklističkim izazovom. Od Pančeva do Moskve u dečački san

Fotografija FB profil Dusan Milojkov

06.06.2024. – U ostvarenje svog dečačkog sna da biciklom obiđe Evropu, u čemu je zaustavljen u pandemiji korona virusa, u petak 07. juna trebalo bi da krene Dušan Dule Milojkov, rođeni Pločičanin, građanin Kovina i Pančeva, koji je proputovao svet sam, na dva točka, pedalajući i pišući. „Zdrav sam, sreća, kad ne budem, bicikl će odmarati“, sada nema ni straha ni odmora za Duleta.

„To vreme (pandemije, prim K.I.) iskoristio sam da napišem knjigu o tom putovanju koju su kupili moji prijatelji da bi novac bio predat porodici malog Mihajla Kotrlje koji se bori sa bolešću koja mu ne dozvoljava daprohoda. U knjizi sam opisao doživljaje tokom 65 dana vožnje bicikla od Pančeva do Brisela u dužini od 8.352 kilometra. Bicikl sam vozio kroz: Srbiju, Crnu Goru, Republiku Srpsku, Sloveniju, Italiju, Francusku, Španiju, Portugaliju i Belgiju. Prvu etapu nazvao sam: “Biciklom za bebe”. Uspeh je bio zagarantovan zato što sam u njega verovao.

Sada kreće na završnu etapu svog evropskog sna. Od Brisela do Moskve novih 3000 kilometara biciklom.

Moje novo putovanje biciklom počinje iz Brisela prvim okretajem pedala u smeru Moskve. Biće to Druga etapa davnašnjeg mog plana da obiđem biciklom Evropu. O tome sam maštao u petom razredu osnovne škole „Djura Jakšić“ u Kovinu. Ali u tome nisam bio sam. Sa petoricom drugara stajao sam pred velikom kartom Evrope i dogovorili smo se da ćemo,čim porastemo prvo otići podno Triglava, a onda dalje. Moji drugari odavno su od tog plana odustali. Svako od njih otišao je svojim putem, jedino ja sam otišao biciklom. I ovaj put svu svoju pažnju usmerio sam u tom cilju kako bih ostvario svoj san. Ja ustvari već dugo živim svoje snove. Većinu sam ostvario, i u tome sam uspeo, jer nisam dozvolio strahovima da me u tome spreče. Smatram da ću postati horizontalan tek onda kada prestanem da vrtim pedale, a do tada, do tada ću još mnogo zemalja obići sa najvećim otkrićem čovečanstva – točkom, na sopstveni pogon.

Ovako je najavio svoju novu biciklističku rutu Dušan Dule Milojkov na svom fejsbuk profilu, koji putuje na svom dvotočkašu, zapisuje, objavljuje knjige i pomaže onima kojima je pomoć potrebna. O tome kako će i kuda, sa kojim ciljem, Dušan dalje piše:

Na put polazim 07.06. i bicikl ću da vozim kroz: Belgiju, Nemačku, Holandiju, Švedsku, Norvešku Finsku i Rusiju. Projekat sam nazvao:“Biciklom za bisere budućnosti”-“By bike for the pearls of the future.” Od Brisela do Moskve voziću oko 3000 kilometara da bih sakupljao donacije za pomoć Regionalnom centru za talente Mihajlo Pupin iz Pančeva. Centar za talente osnovan je 1999. i o njemu brigu od osnivanja do danas vodi doktor fizike gospodin Dragoljub Cucić. Tokom puta u pauzama ću zidati tekst za novi putopis koji će, siguran sam, kupiti moji drugari da sakupimo novac i pomognemo nekom detetu koje je talentovano za nauku a kojem roditelji nisu u mogućnosti da kupe opremu za kvalitetno bavljenje nekom od prirodnih nauka ili matematikom i informatikom.

Srećno, Dule!

Priredile Kovinske info

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments