Godinu dana Centra za mentalno zdravlje u Pančevu

21.05.2024. – U okviru Evropske nedelje mentalnog zdravlja, pod sloganom ,,Bolje zajedno: zajedničko kreiranje budućnosti mentalnog zdravlja“ obeležena je godišnjica Centra za mentalno zdravlje u Pančevu.

Centar za mentalno zdravlje u Pančevu otvoren je pre godinu dana kao rezultat saradnje Grada Pančeva i Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti ,,Kovin“. Za potrebe njegovog otvaranja Grad Pančevo ustupio je Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Kovin” objekat u centru grada, koji je bolnica renovirala iz sopstvenih sredstava. Pančevački centar od tada radi kao organizaciona jedinica Specijalne bolnice iz Kovina. 

U ovom Centru, u Ulici Dimitrija Tucovića broj 14, svakog radnog dana građani mogu da zatraže pomoć ili da dobiju neophodnu terapiju od stručnjaka za mentalno zdravlje. Dr Jovanka Petrović, v. d. direktora SBPB ,,Kovin“ istakla je da je posle godinu dana veoma zadovoljna dinamikom rada Centra.

,Centar pruža sveobuhvatno lečenje i zaštitu pacijenata u sredini u kojoj oni žive, koje su lako dostupne pacijentima i njihovim porodicama. Osnovni vid zaštite mentalnog zdravlja je uspostavljanje oporavka na najvišem mogućem nivou i funkcionisanje osobe korišćenjem potencijala koji nisu zahvaćeni bolešću. Raduje nas činjenica da je veliki broj onih koji su nam se prvi put javili. Od 2.000 pregleda koje pokazuje statistika, više od 400 je prvih specijalističkih pregleda. To znači da nam se građani javljaju i dolaze u naš relaksiran prostor. Različiti su problemi u ponašanju, u snalaženju i svakako ovde dobijaju pravu i blagovremenu pomoć i podršku. Građane sa takvim i sličnim problemima, svakog radnog dana od 08 do 20 časova dočekuje multidisciplinarni tim, koji čine lekar psihijatar, psiholog, socijalni radnik, radni terapeut i medicinske sestre.“ istakla je dr Jovanka Petrović, v.d. direktorka Specijalne bolnice za psihijatrisjke bolesti „Kovin

,,Ljudi su ovde opušteniji, nema belih mantila, timski je rad tako da svi naši korisnici daju pozitivnu sliku i notu svemu ovome. Jako bude teško prvi put kada se dođe, a onda kada se čovek iskaže sve bude lakše i drugačije i shvati da je to samo jedna predrasuda“, objašnjava dr Milijana Dilparić, psihijatar.

U Centru za mentalno zdravlje pružaju se usluge specijalističkih psihijatrijskih pregleda, individualne i grupne psihoterapije, porodične i bračne terapije, savetodavnih razgovora, psiholoških i neuropsiholoških testiranja, radno-okupacione terapije, socio-terapijskih grupa, psihoedukacije kao i patronažnih poseta korisnika Centra.

Multidisciplinarni tim Centra nastoji da uspostavlja i održava saradnju sa svim relevantnim institucijama i službama u zajednici, kao i sa nevladinim organizacijama i civilnim sektorom za oblast zaštite mentalnog zdravlja.

Vesna Mišić je korisnica Centra od njegovog otvaranja, a prema njenim rečima, zahvaljujući stručnjacima koji tu rade, uspela je da prebrodi životne probleme i počela je da uživa u životu.

,,Od kad sam došla ovde, imala sam neke strahove i fobije, ali posle godinu dana sve je nestalo i osećam se kao u svojoj drugoj kući. Svi su ovde veoma divni, od sestara, psihijatara, psihologa. Svakome preporučujem da dođe ovde.“ rekla je Vesna Mišić.

U prethodnih godinu dana, tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture Zaštitnika građana posetio je Centar i tom prilikom istakao da je formiranje i rad Centra, kao i posvećenost zaposlenih u Centru, primer dobre prakse u postupanju u skladu sa najvišim međunarodnim standardima brige o mentalnom zdravlju građana u zajednici.

Rad Centra je organizovan u skladu sa Nacionalnim programom za zaštitu mentalnog zdravlja u Republici Srbiji za period 2020-2026, Zakonom o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama i podzakonskim aktima Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Centara za mentalno zdravlje.

Tekst i foto: SBPB „Kovin“, Kristina Bogunović

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments