I u kovinskoj opštini zavrnuli rukave. Kiša nije omela akciju čišćenja

25.03.2024. – Ni crni oblaci ni kiša nisu poremetili odlučnost ljubitelja prirode i ljudi dobre volje da izađu i odazovu se nacionalnoj akciji čišćenja koju je organizovala Eko zona. Ova akcija se održava jedanaesti put, a po uzoru na neke evropske zemlje koje su uspele kroz ovakve akcije da znatno očiste svoju zemlju. Za jučerašnju akciju bilo je prijavljno 313 lokacija širom Srbije. Na teritoriji naše opštine čistilo se na tri lokacije i to na Dunavcu u Kovinu, u centru Bavaništa i na obali Deliblatskog jezera. U akciji Zavrni rukave u kovinskoj opštini ukupno je učestvovalo oko 40 građana. 

Lokacije za čišćenje prijavljivali su pojedinci ili grupe građana. Dunavac, kao jednu od lokacija prijavila je Tijana Mijatović koja nam je potvrdila da su i pored lošeg vremena njih sedmoro tačno u podne počeli da čiste Dunavac. Napunili su destak džakova sa smećem, a razlika pre i posle je vidljiva. „S obzirom na loše vreme i na mali odziv grđana mislim da smo mnogo toga uradili i pokazali odlučnost da učestvujemo u ovoj akciji i pored loših uslova“, dodala je Tijana. 

Bavaništance je okupila i prijavila centar sela kao lokaciju za čišćenje Bojana Badrić. Po njenim rečima situacija u centru nije toliko urgentna, ali cilj nije samo ukloniti smeće već i uticati na povećanje ekološke svesti i uopšteno aktivizma lokalne zajednice. Bila je ovo idealna prilika da se obrazuje nova generacija eko heroja koji će biti pokretači promena koje će dovesti do toga da u budućnosti ovakve akcije neće biti ni potrebne.

Vreme nije smetalo ni odlučnim građanima koji su se skupili na obali Deliblatskog jezera da očiste ovaj biser naše opštine. Neformalna grupa Zdravo Deliblato i SRP Kraljevac su u zajedničkoj organizaciji prijavili ovu lokaciju za čišćenje. Dvadesetak građana odazvalo se ovoj akciji i puni entuzijazma podeljeni u dve grupe, uz dobru organizaciju, zavrnuli su rukave. Jedna ekipa išla je čamcem duž obale do koje nije moglo pešaka da se dođe, dok je druga grupa čistila obalu do magistralnog puta. Sakupljeno je ukupno 87 džakova plus kabasto smeće koje je odmah transportovano na deponiju. Iz grupe Zdravo Deliblato i SRP Kraljevac zahvaljuju se Ekostar Pak-u na džakovima i rukavicama. Ova akcija pored toga što se očistilo priobalje Deliblatskog jezera iznedrila je i nova prijateljstva među ljudima koji dele iste vrednosti. Posle akcije priređeno je druženje uz nedeljni ručak.

M. Ljiljanić

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments