Jezero Kraljevac: „Upoznajmo se sa tekunicom“-radionica za učenike osnovne škole

06. 06. 2024. – U Istraživačko-edukativnom centru Kraljevac u Deliblatu održana je radionica „Upoznajmo se sa tekunicom“, a u okviru projekta „Trčimo za tekunicu“kao podrška neformalnim grupama “Heroji u zelenoj boji” koji sprovode Mladi istraživači Srbije. U okviru projekta “Zajedno za životnu sredinu” radionici je prisustvovalo 25 mališasna, prvenstveno učenici prvog razreda Osnovne škole “Paja Marganović”Deliblato.

Dobrodošlicu svim prisutnim učesnicima radionice, ispred neformalne grupe „Ujedinjeni za Kraljevac“, poželela je Ljubica Živković, kordinator ovog projekta. Nakon uvodnih reči, upravnik SRP „Kraljevac“ Aleksandar Sarmeš, predstavio je Rezervat, osvrćući se na njegove vrednost.

Radionicu je vodila dr Nada Ćosić koja radi u Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju kao naučni saradnik. Proučavanjem tekunica se bavi 20-ak godina. Sa tekunicama se prvi put upoznala na terenskoj nastavi koju je, za studente četvrte godine osnovnih studija organizovao Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu. Nada je učesnicima predstavila tekunicu, njen izgled, razmnožavanje, život tekunice, njenu ishranu, zimski san, skloništa, zašto su važne, gde žive, da li su retke, šta ih ugrožava i kako da ih sačuvamo i zaštitimo. Radionici je prisustvovala i predstavnica Mladih istraživača Srbije, Dušica Trnavac Bogdanović, menadžerka projekta. Na kraju radionice učenici su slagali puzle sa likom tekunice. Posle radionice upriličeno je druženje na jezeru Kraljevac sa učenicima uz ketering i osveženje.

Trka “Trčimo za tekunicu” koja je bila predviđena tog dana, odložena je zbog vremenskih prilika za 14. jun 2024. godine.

Aktivnosti na projektu “Trka za tekunicu” podržava Američka  agencija za međunarodni razvoj (USAID), uokviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji
sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom
organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u
Srbiji (AmCham).

M. LJ.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments