Još jedan prođe KOPS. Festival pozorišta i fotografije

02.04.2024. – Spuštena je i poslednja zavesa na festival pozorišta KOPS, sedmi po redu. Ove je godine publika uživala u nove četiri predstave koje je izabrao selektor Branko Miloradović, a za koje se opredelio, kako nam je rekao, po gledanosti, po svežini i po interesovanju publike.

„Čista kuća“ Atelje 212, „Radovan III“ Narodnog pozorišta Sombor i Grad teatra Budva, „Sitnice koje život znače“ Narodnog pozorišta Beograd i pozorišta iz Tivta, kao i „Sladoled“ Narodnog pozorišta Niš, ukrasili su poslednje dana marta u Kovinu.

Različite su reakcije na svaku od ovih predstava, od nekih se očekivalo više, od drugih se dobilo više od očekivanog, ali svakako da je iza svih njih ostalo zadovoljstvo i prijatan osećaj u grudima. Ipak, ako treba za nijansu izdvojiti onda je to svakako Narodno pozorište Beograd koje je pokazalo da „Sitnice koje život znače“ nisu samo sitnice, već izvanredna umetnička interpretacija, a Narodno pozorište Niš da nema lošeg teksta već samo odličnih glumica.

Centar za kulturu Kovin pokazao se kao dobar domaćin, otvoren za saradnju i novine.

U galerijskom prostoru odlično tempirano, izvanredno uhvaćeni kadrovi poznatih glumačkih veličina u njihovim ulogama sa pozorišnih scena. Dve autorke, Vukica Mikača i Milena Đorđević, svaka iza svoga objektiva, dodirnule su trenutke u kojima često ni vlasnici likova tog „dodira“ nisu bili svesni, ali su fotografije postavljene za publiku koja sa zadovoljstvom prepoznaje svoje omiljene junake dok iščekuje početak predstave u Kovinu.

Kako se sa izborom termina za sedmi KOPS poklopio i prolećni raspust za decu u Vojvodini, to je za najmlađe festival počeo ranije. Predstavama tokom utorka, 26. marta deca su mogla da daju svoj sud o „Putu oko sveta“ i predstavi “Ah ta Crvenkapa“.

Ono što se sledeće s nestrpljenjem iščekuje je premijera „Bube u uhu“ u aprilu, a koju kao reditelj potpisuje Jovan Grujić i u zahtevnim ulogama našli su se glumci Amaterskog pozorišta Kovin, koje je ove godine ušlo u svoju 72. godinu postojanja.

V-Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments