Kamp na Šljunkari: Od prvog bagera do gotovog posla proći će pet godina, kažu zvanični papiri

Iako još nije završena gradnja bazena na „javnom kupalištu“ Šljunkara u Kovinu, počeli su radovi na uređenju malog jezera, desno od velikog. Bageri su uklonili nekoliko stabala, uklonjen je dečiji mobilijar, izmuljano je jezero i poravnata obala.

Šta se dešava, otkud ovo odjednom pitali su se brojni svedoci ovih radova usred letnje sezone?

Generalnim urbanističkim planom još iz 2017. godine, na mestu gde je veštačko jezero „Šljunkara“, opština Kovin, vlasnik dela zemljišta oko jezera, preko svojih službi, isplanirala je gradnju zatvorenog olimpijskog bazena, bungalova, mokrih čvorova, sportskih terena i drugih sadržaja u okviru Sportsko rekreativnog kompleksa „Šljunkara“.

Nekako odmah potom, urađeni su otvoreni sportski tereni na obali desno od jezera, prema šumi, a gradnja bazena krenula je na mestu gde je nekada bio restoran otvorenog tipa. Bazen je sveden na pola, jer je zalogaj bio preveliki. A u međuvremenu, Ministarstvo turizma i omladine je ponudilo izgradnju kampa sa kamp kućicama za šta je obezbedilo oko 80 miliona dinara, od oko 112 koliko će biti potrebno, prema projektu.

Kako je sve rađeno u hodu, tako su izmenjeni i građevinski uslovi, na osnovu kojih je Ministarstvo raspisalo javnu nabavku i posao dodelilo grupi izvođača, koju predstavlja građevinska firma ASING doo iz Beograda.

Nadležna služba opštinske uprave, sa svoje strane, izdala je lokacijske uslove i primila potvrdu o prijavi radova. Potvrda je izdata 31. jula 2023. ove godine, a radovi su, prema podacima počeli 26.jula. Izvođač je u obavezi da ceo posao završi, kako stoji u Prijavi radova, do 06.07 2028. godine.

Uslovi koje je opština izdala za nesmetanu gradnju važe tri godine u okviru kojih izvođač mora da otpočne sa radovima. Ukoliko se rušenje brda i ravnanje obale malog jezera smatra početkom radova, onda je izvođač svoju prvu obavezu ispunio.

A šta će sve biti na tom prostoru u okviru kampa?

Prema dokumentaciji: 12 kamp kućica i deset šatora, zajednički mokri čvor (wc-i, tuševi, sobe za presvlačenje, ostave za kampere…), tri roštilja sa verigama, tobogan i zip lajn, tribine sa 150 mesta, uređene staze i parkinzi i naravno, kompletna infrastruktura.

Negde u stidljivom kutku ovih informacija provlači se i obaveza izmuljavanja velikog jezera.

V. Živkov

Podeli vest:
5 3 votes
Oceni
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bivši bot
Bivši bot
9 months ago

Stidljivo ili ne, novac se uporno troši na projekte vezane za Šjunkaru, a građani opštine Kovin kupalište nemaju već 5 godina.