Obeležen Dan opštine Kovin. Za goste i domaće, Banatski fruštuk, kolo i tambure

Mimo nekih ranijih običaja, ovogodišnji Dan opštine Kovin, 4. oktobar, protekao je bez svečane sednice Skupštine opštine. Umesto većnika, gostiju iz prijateljskih gradova, privrednika i tradicionalnih oktobarskih priznanja i nagrada, sve je počelo tek Banatskim fruštukom, koji na Trgu ispred Doma kulture, tradicionalno pripremaju aktivistkinje iz udruženja žena. Građani su ostali uskraćeni i za nekada neizostavne informacije o jednogodišnjem radu ili bar osvrtu na ono što se dešavalo od praznika do praznika. Nije bilo ni poseta gradilištima, ni svečanih otvaranja. Praznik opštine obeležen je narodski, uz obraćanje aktivistkinje iz Aktiva žena Kovin koji je, uz Turističku organizaciju opštine Kovin i nosilac manifestacije Banatski fruštuk. U pripremi banatskog doručka pomogle su i donele svoja posluženja i žene iz Udruženja žena iz Gaja i Aktiva iz Bavaništa.

Neizostavni Kovinski Bećari i divni mali lakonogi folkloraši, zabavljali su goste dok su se okupljali, uz vodeće ljude iz opštine Kovin, u iščekivanju poziva da se može poslužiti sa divnih astala nad šlingovanim i vezenim stolnjacima.

Među prisutnim gostima prepoznali smo goste i prijatelje iz Kvadaraca, većnike ili kako se to kod njih kaže, savetnike. Zatim, goste iz Moldova Nuove, pobratimskog grada iz Republike Rumunije, zatim pripadnike Vojske Srbije i predstavnike javnih ustanova i preduzeća. Iako su pozvani, gosti iz Zubin potoka i Zvečana nisu mogli da dođu zbog poznate situacije na Kosovu i Metohiji. Nažalost, spisak zvanica i protokol nismo uspeli da dobijemo osim u nekoj usmenoj formi.

Sunčani početak oktobra, mališani iz Dečije ustanove Naša radost i sugrađani, činili su da Trg Doma kulture bude ispunjen komešanjem i žamorom, u prijatnoj i opuštenoj atmosferi.

Vrlo često se dan oslobođenja, odnosno Dan opštine Kovin poklapa sa Dečijom nedeljom, tako da su ovo dani ispunjeni dešavanjima i događajima. U biblioteci, na ulicama, u galeriji, na sportskim stazama. Zaista veseo početak oktobra.


Položeni venci na spomenik palim borcima

Tradicionalno za Dan oslobođenja, u znak poštovanja žrtvama fašizma, na spomenik palim borcima u centru grada polažu se venci. I ovom prilikom brojne delegacije su izašle da to učine.
Venac su prvo položili pripadnici Vojske Republike Srbije, zatim je ispred delegacije opštine Kovin venac položila predsednica opštine Kovin Sanja Petrović. Pored delegacijaj javnih preduzeća i ustanova, vence su položile delegacije osnovnih i srednjih škola iz Kovina, delegacija SPS-a kao i delegacija udruženja Potomaka ratnika Srbije, obe kovinske mesne zajednice.
Posle zajedničke fotografije ispred spomenika, za goste i zvanice predsednica opštine Sanja Petrović priredila je ručak u restoranu Grand Star.

V. Živkov

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments