Književni susreti sa Aleksandrom Tešićem i Drinom Štajnberg. Mitologija kao inspiracija epske fantastike

U biblioteci „Vuk Karadžić“ Kovin organizovnana j enedelja epske fantastike. Tim povodom svoje knjige promovisali su Aleksandar Tešić i Drina Štajnberg. Čitalačka publika imala je priliku da sazna više o slovenskoj milogiji, bajkama, narodnim običajima, ali i da se upozna sa opusom ova dva književnika.

Aleksandar Tešić koji je popularnost stekao serijalom epske fantastike „Kosingas“ predstavio je i svoj novi roman „Crni mesec u usponu“. Roman je mešavina krimi – priče i trilera sa elementima natprirodne strave. Inspirisan je aktuelnim društveno – političkim tokovima u Srbiji, u kojima malo mesta preostaje za pitanja ekologije i očuvanja prirode, i govori o zastrašujućim događajima koji su usledili nakon što j enajveća svetska rudarska kompanija stigla na Homolje u potrazi za bogatim nalazištima zlata.

Drina Štajnberg osvrnula se na svoja predhodna dela trilogije „Purpur Arkone“, „Bejla“ i poslednju objavljenu knjigu „Skaska“ novu priču koja je puna ljubavi i mržnje, rata i sudbine koja će oživeti prošlost u sadašnjosti.

„Skaska“ – Kada jedna noć u Sokolskim planinama krene po zlu, život jednog dečaka treba sačuvati. Jedna žena koja nosi titulu najhladnokrvnijeg i najopasnijeg specijalca dobija nov posao. Posao za koji veruje da će joj obezbediti laku zaradu. Poslednji od tri brata iz viteške loze Rađ pokušaće pokušaće da oslobodi sebe i svoje potomstvo vekovnog prokletstva. U zemlji u kojoj sve buja i rađa, u mističnom kraju nad kojim se nadvijaju Mrkodolske sene, krije se tajna o samom Rađevu i prokletstvu njegovih potomaka.

M. Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments