OIK iznenada dobio potvrdu od SNS-a da je doktorka opštepoznati član. Rumunska partija ne odustaje jer Sud je doneo presudu

Lične fotografije u ilustraciji privatna arhiva

22.05.2024. -Trideset dvoje članova Srpske napredne stranke iz Kovina, uz prvopotpisane Sanju Petrović i Zorana Bradanjija, vodeće opštinske funkcionere, potpisalo je izjavu da je dr Viktorija Žikić Mihaj opštepoznati član ove stranke i da je kao supruga dr Nevena Žikića bila izuzetno aktivna u vreme kada je on bio predsednik OO SNS i direktor Bolnice u Kovinu, a i sama je organizovala brojne tribine i bila prisutna kada su dolazili ugledni članovi stranke poput Jorgovanke Tabaković i Tomislava Nikolića.

Ovim je jutros Opštinskoj izbornoj komisiji predočeno da ne postoje uslovi da se lista Rumunska partija-Ilija Šogor Miša proglasi za manjinsku listu, te tako stavi na glasački listić kao četvrta u izbornoj utakmici. Sa 9:1 OIK je doneo ovakvu „presudu“, a na juče donetu presudu Višeg suda u Smederevu kojom im je poništena prethodna odluka. Sud nije imao nikakav dokaz za tvrdnju da je doktorka Žikić opštepoznati član, ali je dokaz u međuvremenu pribavljen iz sedišta SNS-a i sročen za sednicu OIK.

S obzirom na činjenicu da u OIK većinu čine članovi iz vladajućih lokalnih stranka, nije bilo teško izglasati ovakvu odluku, no nejasno je otkud tako ogorčena borba da se rumunskoj listi ne dozvoli učešće na izborima? Da li je OOSNS uvređen zbog „izdaje“ doktorke Žikić ili postoji bojazan da bi Rumuni u skupštini možda podržali opoziciju, tek nije im data mogućnost da se okušaju i prvi put uđu u odbornički saziv u opštini u kojoj imaju ravnopravni satus i svoj jezik i pismo na zvaničnoj trojezičnoj dokumentaciji i nazivima.

Na odluku OIK Ilija Miša Šogor, nosilac liste Rumunske partije kaže da će oni uputiti žalbu i ponovo se obratiti Višem sudu ako treba, jer presuda je doneta. Ovo što se sada iznenada pojavilo kao dokaz je u osnovi neistinita tvrdnja.

Nas ne interesuje ni pozicija ni opozicija, naš jedini motiv i zato sami i idemo na izbore, jeste da se borimo za dobrobit rumunske zajednice i svih građana opštine Kovin. Nama je to jedini cilj i jedino čime mi želimo da doprinesemo u opštinskoj skupštini, -kaže Šogor za koga ovo još nije završena priča.

V.Ž.

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments