Otvoren 37. Oktobarski likovini salon. Nagrađene četiri kategorije, pohvaljene desetine radova

Otvaranje Oktobarskog likovnog salona u Kovinu, Galerijski prostor Doma kulture uvek učini gotovo premalim mestom za sve one poklonike umetnosti koji dođu da isprate događaj, ali i da podrže umetnike, pohvale ih, budu uz njih kada primaju nagrade. Takav je bio slučaj i na sinoćnjem otvaranju 37. Oktobarskog likovnog salona u Kovinu. Ove godine izloženo je 97 radova u nekoliko kategorija, a nagrađene su četiri kategorije i dodeljene pohvale. Jednostavno, bilo je toliko dobrih dela da žiri i organizatori nisu mogli da im se na neki način ne oduže.

Organizator i urednik salona i galerije Milan Živković zaslužan je za dobru organizaciju, odziv stvaralaca i odlično urađen katalog ovogodišnjeg salona čulo se već u uvodnim rečima direktora Centra za kulturu, Milivoja Grčića. Živković je sa zadovoljtvom konstatovao da je prošle godine Salon imao rekordni odziv, ali on je uložio truda i zvao umetnike. Ove godine nikoga nije hteo da pozove. Umetnici su se sami javili i to njih blizu stotinu, što organizatore čini veoma zadovoljnim i zahvalnim.

Nagrade i pohvale uručio je član žirija Miroljub Filipović Filimir, izrazivši i sam zadovoljstvo i dobrim umetničkim delima i organizacijom,, što ovaj likovni salon svrstava u već kultni događaj. Žiri ovogodišnjeg Oktobarskog salona radio je u sastavu: slikarka i profesorka Mirjana Šimunovački Šunjevarić, Miroljub Filipović Filimir i prof. dr Nikola Šuica. Članovi komisije su ocenjivali dela raznovrsnih pristupa i orijentacija stvaralaca svih generacija.

Nagrade su dodeljene u kategorijama slikarstvo, skulptura, grafika i crtež i alternativne tehnike (fotografija i prošireni mediji. Slikarstvo: Nagrađen je Miroslav Jovanović Pohvale su dobili: Mirjana Denkov, Ivan Špehar i Bojan Malešević Za skulpturu nagrađena je Jelena Atanacković. Pohvaljeni su Milica Krstić Bulik, Milun Šiljković, i Vesela Rajković. U kategoriji grafika i crzeži nagrada je pripala Nikoli Pavlovu. Pohvale: Mirjani Rakičević, Vlasti Filipović i Nikoli Komosar. Kategorija fotografija i prošireni mediji, vrlo zanimljiva tehnika, donela je nagradu Vladimiru Kovaču, a pohvale: Borisu Bjelici, Isidori Stojanović i Svetlani Dojčinović Posebnu pohvalu kao priznanje za ikonopis dobila je Ana Nišavić.

Kako je istakao direktor Centra za kulturu, ova ekipa uvek je spremna na alternativne i nove pravce, tako da je otvaranje 37. oktobarskog salona upotpunio vrlo neobičan muzički performans Aleksandra Radojičića Šojke, proizvodeći zvuke na netradicionalnim instrumentima.

Izložbu možete pogledati do 28. oktobra.

V. Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments