Otvorena izložba fotografija „Biseri Zlatnog oka“

Sinoć je u galeriji Centra za kulturu Kovin otvorena izložba fotografija „Biseri Zlatnog oka“ u saradnji sa Društvom novinara Vojvodine.

U oktobru 1961. godine prvi put je zasijalo „Zlatno oko“, a Novi Sad i nekadašnja Jugoslavija su dobili kultnu, prestižnu i tradicionalnu izložbu, višedecenijsko stecište svetskog fotografskog stvaralaštva. Kontinuitet održavanja „Zlatnog oka“, rođenog u tadašnjoj avangardnoj Tehničkoj tribini, dobio je potom još veći zamah u okrilju agilnog Foto i kino kluba „Branko Bajić“, da bi od 1973. pod pokroviteljstvom predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i međunarodne asocijacije za umetničku fotografiju FIAP, stasalo u jedan od najcenjenijih svetskih fotografskih salona. Organizatori su sve do 1993. kada je „Zlatno oko“ na podmukao način „ugašeno“, uspeli da sakupe nekoliko stotina vrhunskih svetskih fotografija: autori su se saglasili da Novi Sad u posebno osnovanoj Foto galeriji čuva njihove radove, kao temelj budućeg i onda jedinstvenog Muzeja fotografije u svetu. Tako je nastala kolekcija vrhunskih fotografskih radova iz više od pedeset zemalja sa svih kontinenata. U trenutku kada se očekivala finalizacija sjajne ideje i odluka o otvaranju jedinstvenog fotografskog muzeja u Novom Sadu, dogodile su se velike društvene promene, Jugoslavija je propala, došlo je do poznatih transformacija društvenih organizacija i vlasništva nad njihovom imovinom. Lov u mutnom je učinio svoje, pa je tako i blago „Zlatnog oka“, pomešano sa otpadom i đubretom, dospelo na gradsku deponiju. Propale su mnoge vrednosti ali je, ipak, deo tog neponovljivog blaga sačuvan zahvaljujući entuzijastima. Ono što je sačuvano, očekuje već decenijama, da bude vraćeno, tamo gde pripada, napisao je povodom ove izložbe Borivoje Milosavljević, Majstor jugoslovenske fotografije i prvi dobitnik nagrade „Zlatno oko“ 1961. godine.

Na otvaranju, publici koja je i po lošem vremenu došla da pogleda izložbu, prvi se obratio urednik galerije Centra za kulturu Kovin Milan Živković. Na početku se zahvalio svima koji su došli, a potom se osvrnuo i na samu postavku. Prema njegovim rečima ovu postavku je doživeo jako sentimentalno jer danas ovakva estetika više ne postoji. Takvu vrstu razmišljanja i takvu montažu odnosno rad u laboratoriji danas nigde ne možemo da nađemo. Cela ova priča ekstremno je važna za istoriju fotografije, a još važnija je priča gde je sve ovo zamalo zauvek nestalo, istakao je Milan Živković.

Potom je prisutne pozdravio u ime Društva novinara Vojvodine, Mladen Bulut, koji je rekao da je Društvo novinara Vojvodine od samog osnivanja imalo poseban odnos prema fotoreporterima. Ova izložba fotografija nastala je u najvećoj meri zahvaljujući doajenu umetničke fotografije Borivoju Milosavljeviću koji i dan danas želi da se u Novom Sadu otvori Muzej fotografije. Pokrećući „Zlatno oko“ 1961. godine kao najznačajniju međunarodnu izložbu fotografija ne samo u Jugoslaviji nego čak i u Evropi, a naše podsećanje na to služi upravo tom cilju i tom zadatku. Gospodin Bulut se nije upuštao u prikaze i analizu izloženih fotografija ali, kako kaže, od usputne fotografije, fotografije trenutka, fotografije nastale na ulicama i aktovi koji su ovde prikazani samo dokazuju da je fotografija sveprisutna u našem životu i da će ona bez obzira, ima li mi muzej ili ne, živeti još dugo.

Postavku izložbe, odnosno nagrađivane fotografije iz svih krajeva sveta u proteklih pola veka, posetioci će moći da vide do 10. decembra u galeriji Centra za kulturu Kovin.

M. Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments