Pančevo, Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara: Neophodna intenzivnija komunikacija tužilaštva sa medijima

„Stalna radna grupa za bezbednost novinara želi da i na lokalnom nivou uspostavi kvalitetnu i produktivnu saradnju između kontakt tačaka tužilaštva, MUP-a i medija, kako bi se efikasno gradio sistem brzog i efikasnog reagovanja na ugrožavanje bezbednosti novinara, ali i stvarali uslovi za efikasnu prevenciju“, prenosi portal Pančevo city reči predsedavajućeg Verana Matića na juče održanom sastanku ove radne grupe u Pančevo.

Matić je još naglasio da je neophodna „intenzivnija komunikacija tužilaca i tužilaštava sa medijima i naveo primer otvorenosti tužioca Predraga Milovanovića u slučaju suđenja za paljenje kuće Milana Jovanovića, kao i otvorenost Branka Stamenkovića, člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara.“

Svedoci smo grubih nasrtaja na novinare, targetiranja i ugroženosti razne vrste samo zato što se bave svojim poslom i javnosti iznose informacije do kojih dolaze. Upravo to je i dovelo do osnivanja Stalne radne grupe za bezbednost novinara kojoj, osim novinara i medija prisustvuju i predstavnici tužilaštva, policije i drugih relevantnih institucija.

I juče je u Pančevu ovom sastanku prusustvovala predstavnica Opštinskog javnog tužilaštva Pančevo, predstavnik Policijske uprave Pančevo, ali i predstavnik OEBS. Pred njima nekoliko kolega novinara iznelo je svoja iskustva, psihičke i fizičke nasrtaje, ali i drugi vid zastrašivanja i targetiranja.

Za našu javnost svakako je najaktuelniji slučaj kolege Slobodana Dukića kome su baš na jučerašnji dan postavljeni pogrebni venci na ulaznu kapiju kuće, zbog tekstova koje piše i objavljuje na portalu Pančevo city. Analizirajući sve radnje potom i aktivnosti policije u ovom, ali i u drugim slučajevima gde je bilo čak i prebijanja novinara, zaključeno je da sprega sa policijom i tužilaštvom daje rezultate i da su akcije dobro organizovane.

Kako su ovom sastanku juče u Pančevu prisustvovale i Kovinske info, to su kolege sugerisale da se i ovaj portal obrati nadležnim organima policije za slučajeve targetiranja od strane internet profila na fejsbuku, koji su se nedavno dogodili, zbog čega je portal i dalje na ovoj društvenoj mreži označa kao spam. Članovi redakcije su prozivani po privatnom osnovu čime su označavani kao mete za ostrašćene i neprijateljski nastrojene, što takođe ugrožava njihovu bezbednost.

Opširniji izveštaj sa jučerašnjeg sastanka čitajte na portalu

Preventiva i bolja komunikacija sa tužilaštvima i policijom će učiniti novinare bezbednima – Pančevo.city (pancevo.city)

V. Živkov

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments