Raznovrsnim sadržajima obeležen dan biblioteke

Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin je 5. aprila, književnim programom, obeležila svoj dan. Dečiji pisac Stefan Tićmi predstavio je svoja dela, a potom je usledila tradicionalna dodela nagrada učesnicima literarnog konkursa. Iako biblioteka obeležava 30. mart kao svoj rođendan, program obeležavanja je pomeren za 5. april zbog prolećnog školskog raspusta.

Stefan Mitić Tićmi pozdravio je čitalačku publiku i ukratko prezentovao radnje i likove iz knjiga „Ja sam Akiko“ i „Kaput od mahovine“. On je na ličnom primeru objasnio i kako su nastale ideje za pisanje ovih dela. Takođe, preporučio je deci štiva za čitanje zatim je zajedno sa direktorkom biblioteke učestvovao u dodeli nagrada. Đaci čiji su radovi nagrađeni dobili su po knjigu i diplomu.

Literarni konkurs 2024.

Na ovogodišnjem literarnom konkursu ukupno su dospelka 83 rada. Poslali su ih učenici OŠ „Đura Jakšić“, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, OŠ „Miša Stojković“ Gaj, OŠ „Sava Maksimović“ Mramorak, OŠ „Predrag Kožić“ Dubovac i OŠ „Đura Filipović“ Pločica. Teme su bile podeljene i prilagođene uzrastu učenika a predložili su ih profesori razredne nastave i profesori srpskog jezika iz naših škola. Žiri u sastavu Veseljka Jovanović, Maja Ančulj, Larisa Mikić diplomirane bibliotekarke, nagradio je ukupno 14 đaka,a pohvalio 5.

U kategoriji nižih razreda najbolji su bili iz „Desankine“ škole: Pavle Šebalj, učenik 2. razreda za rad na temu “ Ne želim da zaboravim“ i Jovan Maoduš, učenik 1. razreda za rad na temu „Jedno moje putovanje“. Drugo mesto dele Luna Zagorac, učenica 3. razreda „Zmajeve“ škole za rad na temu „Ne želim da zaboravim“, Jovan Simeonović učenik 1. razreda iz „Desankine“ škole za rad na temu „Jedno moje putovanje“ i Vojin Marčetić, učenik 4. razreda „Đurine“ škole za rad na temu „Jedno moje putovanje“. Treće mesto dele Filip Tasić učenik 1. razreda „Desankine“ škole za rad na temu „Ne želim da zaboravim“ i Bojana Lukić učenica 4. razreda OŠ „J.J.Zmaj“ za rad na temu „Maštom bojim stvarnost“. Pohvaljeni su učenici drugog razreda „Desankine“ škole: Aljoša Divac sa temom „Svet je lep kad se igram“ i Aleksa Stojanović „Maštom bojim stvarnost“.

U kategoriji viših razreda prvo mesto dele Ognjen Ilić, učenik 7. razreda OŠ „Đura Filipović“ Pločica za rad „Zašto (ne)želim da porastem“ i Ivona Drenča, učenica 7. razreda OŠ „Miša Stojković“ Gaj koja je pisala na istu temu. Druga mesta zauzeli su Lara Vukotić, učenica 6. razreda OŠ „Sava Maksimović“ Mramorak za rad na temu “ Nebo pod kojim sam rođena“ i Jana Ilić, učenica OŠ „Đura Filipović“ Pločica za rad „Da bi bio dobar čovek, sačuvaj dete u sebi“. Treće mesto osvojili su Vesna Jon, učenica 7. razreda OŠ „Predrag Kožić“ Dubovac za rad „Zašto (ne)želim da porastem“, Tijana Milenković, učenica 7. razreda OŠ „Đura Jakšić“ za rad „Zašto (ne)želim da porastem“ i Marija Vujičin, učenica 8. razreda iste škole za rad „Zašto (ne)želim da porastem“.

Pohvaljene su sedmakinja i osmakinja iz „Đurine“ škole: Ivona Žegarac i Nađa Rnić za rad „Zašto (ne)želim da porastem“ i Marko Pavlović učenik 5. razreda iz Dubovačke škole za istu temu. Radovi nagrađenih i pohvaljenih učenika izloženi su na panoima u kovinskoj biblioteci. Posebnu zahvalnost izražavamo profesorima razredne nastave kao i profesorima srpskog jezika koji su svojim radom podstakli svoje učenike da pišu, da maštaju i da na taj način obogate i sebe i nas.

I. J.

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments