SAOPŠTENJE Narodnog pokreta Srbije-Kovin: Besplatni udžbenici za osnovne škole u Kovinu!

19.04.2024. – April mesec je vremenski period kada počinju da se naručuju novi školski udžbenici za narednu školsku godinu. Narodni Pokret Srbije (NPS) Kovin u želji da pomogne običnom čoveku, postavlja pitanje zašto u Kovinskoj opštini nijedna osnovna škola nije pokrenula proces nabavke besplatnih udžbenika!? Želimo da napomenemo da ovo samo po sebi nije političko pitanje. Vlast direktno ne sprečava slobodan izbor, ali neprosredno može se čuti da na sve moguće načine opstruiše ovu mogućnost. To se čini vršenjem pritisaka na same školske uprave, što preko ministarstva prosvete, što preko lokalnih organa vlasti, spominju se „pokloni“ od strane izdavača, ali to su teme za istraživačko novinarstvo, ovlašćene organe vlasti! Svim školama u srednjebanatskom okrugu je stigao dopis da obaveste nastavnike i roditelje da mogu da naruče besplatne udžbenike. Škole ne samo da nisu prosledile ove informacije, već su ih prikrile. Postavlja se pitanje : Zašto?

Fotografija https://fondacijaalekkavcic.org/22_nova_udzbenika_fondacije_alek_kavcic/

Pojedini direktori su tvrdili da su takve instrukcije dobili od školske uprave! Neki od nastavnika su, u želji da pomognu roditeljima, postupili suprotno i za to su bili disciplinski kažnjeni. Za one neupućene, napominjemo da u Srbiji postoje fondacije koje nude besplatne udžbenike, koji su odobreni od strane Zavoda za izdavanje udžbenika! Oni mogu besplatno online da se preuzmu u PDF formatu, potom ako je potrebno odštampaju u sopstvenoj režiji. Zbog nekih objektivnih poteškoća, fondacija je ponudila i spisak štamparija koje će to uraditi po samoj ceni štampe, bez zarade, što je i do pet puta jeftinije od onih ponuđenih na tržištu.

Pošto raspon cena za pojedine razrede ide od 15.000-20.000 din, lako je izračunati kolika je ušteda za roditelje!Moramo da napomenemo, da je moguće da se u saradnji sa još nekim dobrotvornim fondovima, knjige dobiju besplatno i isporuče školama, kao i da je moguće da se organizuje i nabavka koja je finansirana od strane lokalnih udruženja preduzetnika u vidu besplatne donacije školama. Iz svega proizilaze mnoga pitanja, koja trenutno nemaju odgovore. Kome smetaju besplatni udžbenici? Da li njihovi protivnici lobiranjem za izdavačke kuće, možda dobijaju mito? Gde je ovde pravda? Da li je ovo slučaj i sa školama u Kovinu? Šta vi mislite o tome!?

Narodni Pokret Srbije –Kovin, postavlja ova pitanja direktorima OŠ u Kovinu, kao i predstavnicima vlasti. Pozivamo roditelje da pojedinačno i preko saveta roditelja postave ova pitanja u školama i pokušaju da se izbore za svoja prava.Upućujemo poziv za saradnju svim organizacijama i licima koja žele da podrže ovu inicijativu!

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments