U Kovinu socijalno ugroženi i direktori. Kome su podeljeni vaučeri za koje je odgovoran Centar za socijalni rad?

Poreski obveznici kovinske opštine, građani, svako ponaosob, podneo je dodatnih 11.500.000 dinara finansijskog tereta, za račun Centra za socijalni rad u Kovinu, a na ime proširenja prava socijalno ugroženih kategorija i korisnika pomoći ove ustanove. I to ne bi bilo sporno da se ta, takozvana, pomoć nije našla „ na ulici“ u rukama onih koji niti su radnici Centra, niti su primaoci pomoći.

Radi se o odluci Skupštine opštine Kovin od 07. novembra 2023. godine kada je drugom izmenom budžetskih davanja Centru za socijalni rad odobreno dodatnih 11,5 miliona dinara, da se, kao što smo već rekli, podeli kao jednokratna pomoć socijalno ugroženim kategorijama. Dva dana kasnije Opštinsko veće je utvrdilo način na koji će pomoć biti uručena i decidirano navelo da: korisnici novčane pomoći i socijalno ugrožena lica koja se u tom stanju nađu u trenutku ukazivanja pomoći, imaju pravo na novčanu pomoć od 3000 dinara po jednom korisniku, odnosno porodici, za kupovinu robe u objektima koji su vaučere izdali.

U ovom slučaju to je AD Podunavlje koje je dobilo posao na regularno sprovedenoj javnoj nabavci.

Poslove ukazivanja pomoći korisnicima iz ovog rešenja pružiće Centar za socijalni rad Kovin, koji ima pravo da donese odluku na koji će način tu pomoć pružiti, stoji u rešenju Veća.

Centar za socijalni rad je sa AD Podunavlje, potpisalo dokument o preuzimanju 3850 vaučera sa nominalnim pojedinačnim iznosom od 3000 dinara po vaučeru i time ušlo u postupak za dalju podelu tih vaučera svojim korisnicima.

Sve se to dešavalo u prvoj polovini decembra, a vaučeri su počeli da stižu u ruke korisnika neposredno pre i tog 17. decembra, odnosno dana kada su sprovedeni Parlamentarni i pokrajinski izbori.

Pre izbora 50 vaučera dobilo je opštinsko Udruženje penzionera u Kovinu, da podeli svojim ugroženim korisnicima, ali više od polovine tih vaučera ostalo je da se podeli posle 20. decembra, u šta smo se ličnmo uverili. Za ostalih 3800 vaučera pokušali smo da utvrdimo kome su i kada uručeni, na koji način, da li su službena lica delila vaučere ili je neko ovlašćen od Centra dobio veću količinu vaučera da podeli korisnicima, nismo dobili zvanične informacije. Iako smo uredno uputili zahtev za pristup tim informacijama još 20. decembra 2023. godine, iz Centra nam do danas nije dostavljen odgovor. Kako ovo krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama, žalbu smo prosledili Povereniku za informacije, a mi smo nastavili da dalje slažemo podatke do kojih smo drugim putem došli.

Na sam dan izbora u Gaju i Bavaništu po izjavama svedoka, deljeni su vaučeri kao uslov da se na glasačkom listiću zaokruži broj 1, a da je to tako lično smo se uverili i u obližnjem objektu „Podunavlja“ gde su odmah po glasanju vlasnici vaučera ulazili da ih potroše. Velike gužve tokom nedelje i u ponedeljak 18. decembra, koje su stvarali vlasnici vaučera, zabeležene su i u Mramorku, tako da sudeći po tome, većina vaučera je upravo u ta dva dana i utrošena.

Kako je u rešenju opštinskog Veća navedeno, korisnik vaučera može biti lice koje je u stanju neke od socijalnih potreba. Kako se onda dogodilo da su svedoci potvrdili da je među vlasnicima vaučera u prodavnici na kasi bilo čak i lica na rukovodećim mestima u državnoj službi i to sa čak pet vaučera? Kako su u stanju „socijalne pomoći“ prepoznati i službenici javnih ustanova, preduzeća, opštinske uprave? I to, kako nam je rečeno, svako od njih sa više od jednim vaučerom. Kako to da su samo lojalni članovi i simpatizeri SNS dobili vaučere?

S obzirom da nam je po navodima svedoka jasno ukazano na to da je Centar za socijalni rad ozbiljno prekršio Skupštinsku odluku i odluku Opštinskog veća, pitamo se: koji je dalji postupak? Ko je odgovoran za to što je 11,5 miliona dinara iz budžeta nenamenski potrošeno? I da li će neko za to odgovarati?

V. Živkov

Podeli vest:
5 3 votes
Oceni
guest
3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
slobodan dukic
slobodan dukic
3 months ago

Pohvala za pravu istraživačku rubriku.Trebalo bi istrajati do kraja ko stoji imenom i prezimenom iza ovog lokalnog skandala. Ko zna kojem po redu. Centar za socijalni rad je samo protočni bojler. Sve je spakovano u vrhu opštinske vlasti i vladajuće Srpske napredne stranke. Bio sam svedok, kad je tih dana , pred izbore u Gaju, iz kombija Crvenog krsta deljena, navodno, pomoć za siromašne. Zatičem poznanika. Zbunjen, noseći kartonsku kutiju sa namirnicama, zatečen susretom kaže „Ma to je za komšijuj…“. Kod kombija, prepoznaje me čovek i pita šta ću ja tu. Očito zna, da sam novinar. Uznemiren je mojim prisustvom. Odgovaram da sam samo došao da vidim o čemu se radi. Okolo čujem nezadovoljne. Nisu dobili poklon paket. Gundjaju i prstom pokazuju da neće da glasaju za naprednjake. Kome nije jasno o čemu se radi, neka pita baba Kuranu.

trackback

[…] pošto smo objavili tekst o vaučerima za kupovinu u „Podunavlju“ U Kovinu socijalno ugroženi i direktori. Kome su podeljeni vaučeri za koje je odgovoran Centar za … Centar za socijalni rad dostavio nam je odgovor na naš zahtev upućen dvadeset dana […]

trackback

[…] U Kovinu socijalno ugroženi i direktori. Kome su podeljeni vaučeri za koje je odgovoran Centar za … […]