Vest na vest: O nesreći na bazenu i obavezama. Izborni vaučeri misterija „bermudskog trougla“

16.02.2024. – Usled teške nesreće u kojoj je jedan radnik izgubio život, a drugi je sa teškim povredama prebačen na lečenje u Beograd, radovi na dovršetku bazena na Šljunkari su prekinuti. Izvođač radova prema Ugovoru sa naručiocem, odnosno opštinom Kovin, ima pravo da produži rok za dovršetak radova u ovakvim okolnostima, no sudeći po istom Ugovoru, rok od 90 dana odavno je premašen.

Ugovor za II fazu dovršetka bazena sklopljen je u julu prošle godine, sa najboljim ponuđačem, firmom koja je radila i I fazu, Gradcom Build Pančevo. Rok je počeo da teče negde od avgusta-septembra, a završetak bazena nije ni na vidiku. Na nesreću, odneo je i ljudsku žrtvu. Radnika koga je angažovao izvođač, prema svedočenju očevidaca, zatrpali su zemlja i pesak u kanalu koji je iskopavan za potrebe kanalizacione mreže. Nesreća koju niko nije namerno prouzrokovao, niko je nije želeo, ali je činjenica da se ona dogodila i da će inspektor zaštite na radu reći svoju reč o tome da li je izvođač radova na bazenu preduzeo sve mere zaštite kako se ugovorom obavezao (Član 8, stav 7, 8 i 13), a koji se odnose na obezbeđenje uslova i merenja i geodetska osmatranjan terena?

Ova druga faza predvidela je izdvajanje od 166 miliona dinara, od čega je za radove i izvođača predviđeno oko 133 miliona, ostalo je PDV. U tu cenu ulaze svi poslovi do tehničkog prijema objekta, kada se posao smatra završenim. Opsežnim i vrlo detaljnim Ugovorom o izvođenju radova na „Izgradnji objekta gradskog kupališta u Kovinu- završetak II faze“ predviđene su apsolutno sve okolnosti i obavezujuće stavke za obe strane. S obzirom da su se desile neke okolnosti na ovom objektu, da je rok uveliko premašen, pokušaćemo da dođemo i do podataka da li je do sada sve ispoštovanmo po ovom ugovoru, odnosno da li je bilo nekih aneksa kojim se prethodni uslovi menjaju?

Do kraja 2023. godine iz budžeta je trebalo da se izvođaču II faze radova na bazenu, plati polovina sume, a druga polovinu najkasnije 45 dana po predaji objekta. Procenjuje se da će gradnja bazena koštati oko pet miliona evra, a nešto manje od polovine obezbeđuje i republika iz budžeta. Predsednica opštine Kovin najavila je prve kupače već ovog leta.

Niko nije video vaučere, kažu u mesnim zajednicama

Prošlo je dva meseca od parlamentarnih i pokrajinskih izbora, a u Kovinu se još ne zna ko je, kome, koliko i kako podelio vaučere za 11,5 miliona dinara? Centar za socijalni rad je odgovorio na službeni zahtev za pristup informacijama, u tom odgovoru se kaže i da su vaučeri deljeni u saradnji sa mesnim zajednicama. Tragom te informacije, pozivali smo predsednike mesnih zajednica da ih pitamo koliko su oni dobili vaučera za svoje mesto, kojim su korisnicima dali i jesu li poštovali kriterijume? Nekima nismo uspeli ni pitanje da postavimo do kraja, grubo su nas odbili.

Predsednik MZ Gaj, Nebojša Bufan, u telefonskom razgovoru, nam je rekao da on nema nikakve veze sa tim vaučerima i da nećemo da ga uvučemo u te „naše novinarske zavrzlame“. Po njemu informacije treba da taržimo samo od direktorke Centra za socijalni rad.

Drugi su bili ljubazni. Predsednik MZ Dubovac, Zlatko Tilić izjavio je da je MZ Dubovac dobila jako malo tih vaučera i da se ne seća da su ikakvi spiskovi pravljeni za ovu potrebu i ako jeste taj spisak kod njih u MZ ne postoji. Po njegovim rečima najbolje je da se raspitamo u I i II MZ u Kovinu jer su oni mnogo bolje upućeni oko podele vaučera.

Sekretarka MZ Bavanište, Slađana Jovanović Čimburović nam je rekla da nema komentar, u MZ Malo Bavanište nam je rečeno da oni vaučere nisu davali. Dobili su samo pakete i to su podelili.

Predsednika I Mesne zajednice nismo uspeli da dobijemo, a predsedniku II Mesne zajednice ostavljali smo poruke i ni on nam se nije javio. Generalno, u mesnim zajednicama se ograđuju da imaju veze sa podelom vaučera za „Podunavlje“ u pojedinačnom iznosu od 3000 dinara, a u nominalnom zbirnom iznosu od 11.5 miliona dinara. Iako smo čuli i tvrdnje da nije ovo prvi put da se deli pomoć jednokratno, još nismo dobili odgovor kada se još delila i koliko? I ne samo to! Očekujemo odgovor u kome ćemo dobiti spisak mesnih zajednica na kojem je broj vaučera i lice koje je te vaučere preuzelo, kako su nam rekli u Centru za socijalni rad. Takođe, nadamo se da će prema našem zahtevu stići i odgovor na pitanje koliko ima ukupno korisnika socijalne pomoći na području opštine i koji je bio kriterijum da se dodeli potrošački vaučer i licima koja nisu na tom spisku? Zahtev je još jednom upućen Centru za socijalni rad i obećali su da će nam dostaviti informacije. Volšebni „bermudski trougao“ u kome se kao brodovi gube vaučeri deljeni pred izbore, u nekom svom viru pokušava da sakrije podatke o tome kako je evidentno, po izjavama svedoka koji su videli i ko je i kada delio vaučere, kupljeno bar 3800 glasova?

Šta misli Ministarstvo?

Odlazeća direktorka DU „Naša radost“ Aleksandra Alavanja, poslala je odgovor na pitanje upućeno po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ali nije odgovorila na pitanje. A pitanje je bilo jednostavno: da li Ustanova ima saglasnost Ministarstva ili bilo kog relevantnog organa da u grupi od 20 dece sa dve vaspitačice, smešta četvoro dece sa smetnjama u razvoju? Zakon dozvoljava maksimum dvoje. Da sad ovde ne prepričavamo zakon, suština je sledeća, ako ustanova nema odobrenje u ozbiljnom je problemu. Ako ga ima, bili bi smo zahvalni da nam to odobrenje pokaže i da na taj način pokažu da zaista vode računa o primarnim interesima dece, o njihovoj zaštiti i najboljim uslovima za socijalizaciju, negu i pažnju.

I što bi Amerikanci rekli, neka kažu da se o tome zauvek ućuti.

U dopisu stoji da su tražili mišljenje Ministarstva. Ali ne kažu da li su dobili mišljenje i šta Ministarstvo misli?

V.Ž.

Podeli vest:
5 3 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments