40.sednica Skupštine opštine. Otuđuje se Beko za pola miliona evra?

Pred konstantno 39 odbornika od ukupno 45 koliko ih broji opštinski saziv Skupštine, našlo se danas devet tačaka. Doneta je odluka da se angažuje državni revizor za kontrolu poslovanja budžeta opštine, zatim odluke u oblasti snabdevanja vodom za piće i zagađenja vazduha, ali i odluka da se otuđi javna svojina nad nepokretnostima bivšeg pogona Beko Mladost.

Pogled sa galerije

Skupština je dala saglasnost da se uputi javni poziv, odnosno raspiše konkurs u dnevnim novinama koje pokrivaju celu teritoriju Srbije i da se pozovu oni koji bi da se nadmeću za cenu od blizu 500 hiljada evra, u dinarskoj protivvrednosti.

Odbornici SVM

Podsetimo, opština Kovin otkupila je kompletnu imovinu, sa dva hektara pripadajućeg zemljišta i okolinom, sa objektom u jako lošem stanju, za oko 400 hiljada evra, od prethodnog vlasnika. Priča o nekada izuzetnoj kovinskoj konfekciji sa nekoliko stotina zapolsenih, imala je razvoj kakav su imala i druga preduzeća. U procesu privatizacije kompletna industrija Beko otišla je u stečaj, a kao pripadajuća imovina kovinski pogon Beko-Mladost, dat je poveriocu za oko 220 hiljada za namirenje duga..

Novi vlasnik nije bio naročito zainteresovan da pokrene posao, ali je uložio u sanaciju krova , te je odlučio da objekat proda. Ponudu je dala opština Kovin, očekujući da iz Turske stigne izvesni Erdogan.

Predsednica opštine Kovin, Sanja Petrović potpisala je tada Memorandum o namerama sa istanbulskom firmom „Mel tekstil“ i postigla dogovor da u Kovinu otvore svoj pogon. Tu veliku investiciju lično je tada promovisala i predsednica vlade Ana Brnabić.

Potpisivanju predugovora prisustvovali su i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je od početka bilo uključeno u pregovore i obezbedilo je sredstva Opštini Kovin za otkup zemljišta i objekta bivšeg Beka (pogon Mladost) na njemu.

Međutim, turski investitor prema našim saznanjima iz APR-a nikada nije registrovao firmu u Srbiji, bar ne pod ovim nazivom i napustio je investiciju pre nego je i započeo. Katanac na kapiji ovog kompleksa stoji godinama, a da li će neko sada tu prepoznati svoju razvojnu šansu, saznaćemo posle konkursa. Kako smo čuli od predsednika Skupštine, Zorana Bradanjija ( vidi snimak, prim K.I.) on ne zna ima li verć zainteresovanih.

Odbornici SNS

Skupština je usvojila program rada za ovu godinu, izveštaj Nadzornog odbora JP „Kovin gas“ o ostvarenoj dobiti iz 2022. godine od oko sedam miliona dinara, kao i odluku o kontroli kvaliteta vazduha.

Takođe, zamenjeni su član nadzornog odbora Centra za kulturu Kovin. Umesto Blaže Jagoridovskog , postavljena je Slavica Ćubić, iz reda zaposlenih. U Gimnaziji i stručnoj školi „Branko Radičević“ u školskom odborou više neće biti Mladen Kosovac nego Brankica Stojković, a pošto je sinoć direktorka PU „Naša radost“ Aleksandra Alavanja dala ostavku, danas su konačno zamenjena i dva člana njenog Upravnog odbora kojima je odavno prestao osnov za članstvo. U PU mesto direktorke, kao vršilac dužnost, obavljaće Dubrovka Toma, a dva mesta u UO popuniće Nataša Rajković iz reda zaposlenih i Mirjana Nikolajev Rajić iz reda roditelja.

Diskusija nije bilo.

V.Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments