Decenija napredne vlasti, 2. deo: Kilavo nastavljene investicije, kapitalne ograde, podobni mediji

Igor Mirović i Sanja Petrović, foto: Pokrajinska vlada Vojvodine, promo, obilazak radova na vrtiću Kovin

28.05.2024. – Od monenta kada su stabilizovali vlast u opštini Kovin te 2015. godine, naprednjaci su se već uveliko odomaćili u svim opštinama i u pokrajinskoj skupštini. Narednih godina u svom zamahu svečano su otvarali sve i svašta: liftove, semafore, stajališta, tržne centre. Ni Kovin nije zaostajao. Svečano je otvorena ograda oko srednje stručne škole „Vasa Pelagić“. Investicija je koštala oko četiri miliona dinara, finansirala je opština Kovin, a predstavljena je kao kapitalna investicija te 2016. godine. Dnevni list Blic preneo je da je članica Školskog odbora i Saveta roditelja Jelica Stokanić tom prilikom se „zahvalila i predsednici opštine, koja je, kako je kazala, „sa rukovodstvom opštine ponovo prepoznala prave vrednosti naše lokalne zajednice i u vreme kada su finansijske mogućnosti oskudne, obezbedila sredstva za realizaciju ovog kapitalnog projekta“.

Foto SSŠ“Vasa Pelagić“

Za deset godina upravljanja opštinom SNS, kao većinska uz podršku SNS, JS i SVM, uglavnom je završavala započeto od neke prethodne upravljačke garniture. Tako je, recimo, Fond za kapitalna ulaganja Pokrajine Vojvodine dao opštini Kovin 2008. godine 18,6 miliona dinara za projekat obilaznice na najfrekventnijem i najopasnijem delu puta iz pravca Smederevo-Pančevo, kroz Bavanište. Projekat je započet, pa su onda išli postepeno i radovi, ali uz česte promene vlasti nisu tekli dinamikom kojom je predviđeno. I taman da sve bude gotovo, ispostavilo se da mora da se urade kružni tokovi po novim saobraćajnim propisima i da investiciji nedostaju dozvole, rekao je tada za medije i zamenik predsednice opštine Zoran Nikolić, koji je, između ostalog, i vodio ovaj projekat.

Godinu dana se vijamo sa nadležnim Pokrajinskim sekretarijatom. Imali smo niz sastanaka, prepiski, razgovora, a sve s ciljem da konačno ishodujemo upotrebnu dozvolu za ovaj put.“- kaže Nikolić za put od 5 kilometara koji se gradi već jednu deceniju-„ Prvo nije bilo para na nivou Republike da se obilaznica završi, onda kad su pare obezbeđene i radovi poodmakli krenuli smo sa obezbeđenjem potrebne dokumentacije. Obilaznica je i započeta legalno, sa papirima i hoćemo tako i da je završimo, bez obzira na činjenicu da ni jedan put u Srbiji nema upotrebnu dozvolu. Pre godinu dana trebalo je da se obezbede sve dozvole, ali u Pokrajinskom sekretarijatu za građevinarstvo i saobraćaj stalno nas vraćaju korak unazad.“ ( U to vreme, te 2018. godine, već je svuda na vlasti SNS, prim K.I.)

.Izgradnja obilaznice koštala je oko 400 miliona dinara, ali nije joj samo dozvola smetala da bude puštena ranije. U toku radova ispostavilo se i sledeće: na samom putu našla se jedna bandera, oko koje je uredno postavljen asfalt. Zašto, kako, niko nije hteo da komentariše. Grupa okupljena oko profila Pidikanci na okupu postavila je tada na svoj profil duhovitu fotografiju..

Obilaznica je puštena u novembru 2018. godine, trebalo je godinu dana ranije, ali eto, isprečila se bandera.

„Triput merismo, triput kratismo, opet neće“

No, 2017. godine posle tri godine radova pušten je vodovod. Isti Pidikanci na okupu opet su se našalili: „Muko moja predji na drugoga…u sredu se pušta vodovod još samo da vodomeri nisu toliko veliki pa da mogu da se spoje sa cevima bilo bi dobro. Taman smo se bandere rešili sad ova glupost.“

A iako najveće selo u kovinskoj opštini Bavaništanci nisu imali vodovod sve do te 2017. godine. Gradnja je počela 2014. godine najvećim delom iz sredstava Mesne zajednice, odnosno od građana. Trebalo je da bude završen do 2015. godine, ali rok je produžen do Dana opštine 2017. godine i tada sa ogromnim razočarenjem- nije bilo zainteresovanih za priključak.

Početkom 2013. godine, dakle pre dolaska naprednjaka, počela je izgradnja nove zgrade hitne medicinske pomoći. Novinari su tada zabeležili:

Kako su na polaganju kamena temeljca istakli predstavnici opštine, namera je da tokom ove godine zgrada bude završena i stavljena pod krov, dok je za 2014. planirano opremanje.

Srđan Nenek u snimku TV Pančevo

„Novac za početak radova obezbeđen je iz budžeta opštine, ali se očekuje i pomoć pokrajinskih i republičkih fondova. Ove godine, iz lokalne kase predviđeno je oko 15 miliona dinara, kako je izjavio predsednik opštine Slavko Branković.“

Dva meseca kasnije vlast je prešla u napredne ruke. Iako je završetak bio planiran za 2015. godinu, desio se tek na oktobarskim svečanostima 2019. godine, kada je svečano otvorena nova Hitna pomoć. Kako je TV Pančevo izvestilo u aprilu 2024. godine, prostorije hitne su nedavno renovirane ( posle pet godina, prim K.I.), a doktor Srđan Nenek, načelnik ove službe u Kovinu tada je u izjavi za ovu TV rekao da oni nikoga u opštini od oko 35.000 stanovnika ( ima 28.000, prim K.I.) nisu odbili bez obzira na problem na koji se žale. Nekoliko meseci pre ove izjave doktor je bio učesnik blokade kuće poljoprivrednika u Bavaništu čijoj deci nije omogućeno da odu kod lekara.

Vrtić na tesna vrata

U vreme kada je na vlasti bila grupacija oko Zorana Nikolića kao predsednika opštine 2015. godine, desilo se da se uruši objekat predškolske ustanove u dvorištu Gimnazije u Kovinu. Odmah su započele aktivnosti oko sagledavanja stanja, ali kako je vlast promenila svoje lice posle par meseci, to je projekat prešao na novog domaćina, tačnije, na domaćicu. U avgustu 2019. godine radove na novom vrtiću obilazi predsednik vlade Vojvodine Igor Mirović, a ono što je tada uočeno je da za objekat predškolske ustanove nema adekvatnog i bezbednog ulaza. Naime, jedini ulaz je iz bloka JBPO, u slepom džepu, gde su parkinzi za privatne kuće. Pitanje svih pitanja je šta ako treba da prođu vatrogasna kola? Neko je samouvereno novinarki prokomentarisao tada: neće morati! Prilično samouvereno. Objekat je otvoren u februaru 2020. godine, tik pred koronu, a s njim je trebalo da bude konačno prekinuta lista čekanja. Kako smo nedavno saznali, liste čekanja i dalje postoje.

Vrtić par meseci pre otvaranja, a na dan kad ga je Mirović obišao

Na temelje koje je postavila prethodna vlast podignuta je zgrada Ustanove za sport i predata na upotrebu 2019. godine. Svečanosti povodom svih otvaranja držane su u tajnosti za širu javnost, čak i za akreditovane novinare ako ih nisu plaćali iz opštinske kase. O događajima se saznavalo preko insajdera ili slučajno, pošto su ljudi, članovi stranke, aktivisti i rodbina mobilisani da se u što masovnijem broju pojave. Dolazili su ministri, sekreatri, poverenici, ali su držani daleko od potencijalno nepodobnih građana. Jednom je došao čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, lično. Bilo je to u februaru 2019. godine. Novinar nezavisnog lokalnog medija tada je kolegama poverio da je dobio „ličnog pratioca u civilu“ na tom skupu, za koji je saznao i pored dobro čuvane tajne. S obzirom da je Kovin mala sredina, to se ljudi mahom poznaju pa je naš kolega zamoljen da ne fotografiše pojedine koji su tu “ jer su ucenjeni“.

U toj atmosferi stalnog zastrašivanja, upiranja prstom u nepoželjne, razbacivao se novac na medije koji su poslušno pratili aktivnosti napredne vlasti. Na konkursu za finansiranje medija 2018. godine novac nije dat portalu Kovinac.rs, dobio ga je BUS radio, TV Pančevo, ePančevo, Srbijadanas i Studio B, u iznosu od 6,5 miliona dinara.

Odlomak iz teksta Raspodela medijskog kolača – Kome treba priča o nezaposlenosti u Kovinu • Kovinac.rs – nezavisni informativni portal

„Nisam bio tu“

Priča o nameštanju medijskih konkursa traje. Iz komisija su izgurani NUNS, ANEM, Lo pres…a osnivaju se druga fiktivna udruženja u koja ulaze mediji lojalni vlasti, pa se tako i u Kovinu dešava da o raspodeli lokalnog kolača odlučuje član komisije čiji je projekat na stolu za raspodelu. On se pravda time da je u momentu glasanja izašao iz sale, kada je izglasan njegov projekat. Sve prolazi i sve može. Sve do ove godine kada su zakonom o medijima i informisanju pooštreni uslovi i kada, posle 8,5 miliona koji su prošle godine razdeljeni medijima van opštine, ove godine konkurs nije ni raspisan. Kako se vlast dosetila da plaća lojalne medije, ostaje na novom sazivu skupštine da istraži.

A što se drugih investicija tiče, ova decenija ostaće upamćena po milionskom iznosu za uređenje makete Dunava, za projekat dečijeg sela koji je postao dečije igralište, po neuspešnim dolascima stranih investicija i promašajima, ali i po dovršetku ranije započetih projekata kao blok 119. Ova decenija napredne vlasti pamtiće se i po tri neuspešna pokušaja da se obezbedi klizalište u Kovinu. I upravo kod trećeg pokušaja se stalo kada je na otvaranju klizališne sezone predsednica opštine Kovin svečano saopštila da se gradi zatvoreni bazen na Šljunkari. Bilo je to 2018. godine.

I još se gradi.

U nastavku feljtona čitaćete: Opozicija u decenijama napredne vlasti

V.Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments