Ocokoljić i Petrović na čelu opštine. „Pokreni se za Kovin“ pokrenuo raspravu od prve tačke. Predsednica vratila „packe“ u skupštinsku praksu

Dve dame vodiće opštinu u naredne četiri godine

Violeta Ocokoljić, predsednica opštine Kovin obećala saradnju novinarima

14.07.2024. – Violeta Ocokoljić, diplomirani turizmolog iz Kovina, (SNS) nova je predsednica opštine Kovin, a njen zamenik je Srđan Stojanović(SNS), fizioterapuet iz Bavaništa. Dosadašnja predsednica opštine, Sanja Petrović(SNS) izabrana je za predsednicu Skupštine, a njen zamenik je i u ovom mandatu Milenko Grujičić(SPS). Sekretar Skupštine ostaje Radmila Sikimić. (Sanja Petrović je po drugi put predsednica Skupštine. Prvi put je izbarana na ovu funkciju 2013. godine kada je SNS osvojila vlast u opštini Kovin.) U Opštinskom veću su Milan Zdravković, Aleksandar Milenković, Robert Tot, Radovan Vukosavljević, Milena Đondović, Dragan Sekulić i Nada Milijanović.

Ovo su ključne odluke današnje konstitutivne sednice Skupštine opštine Kovin. Ovaj saziv broji 35 odbornika, od toga 27 ima koalicija Aleksandar Vučić- Kovin sutra, šest odbornika koalicija Pokreni se za Kovin-Srđan Vukša, a dva Savez vojvođanskih Mađara. današnjoj sednici nisu prisiustvovala tri odbornika. Odborničku grupu formirala je koalicija Pokreni se za Kovin, šef odborničke grupe je Srđan Vukša.

Potvrdu mandata sprovela je Opštinska izborna komisija čime je, uz izveštaj o rezultatima izbornog procesa 02. juna i počela konstitutivna sednica. Pre izbora predsednice, sednicom je predsedavla najstarija odbornica Dragica Radmanović uz dve najmlađe odbornice, svi sa liste Aleksandar Vučić. Iako je trebalo da prođe samo proceduralno, Srđan Vukša iz koalicije Pokreni se za Kovin izašao je za govornicu čime je prekinuto skoro šestogodišnje odsustvo diskusije na sednicama skupštine.

Srđan Stojanović, zamenik predsednice opštine: vrata kabineta su otvorena

Vukša je pitao zašto u izveštaju nema i informacija o tome da je Pokreni se za Kovin tražio uvid u izborni materijal na tri izborna mesta, a da je taj zahtev odbijan, te je Viši sud u Smederevu čak dva puta poništavao odluku OIK. Vukša je bukvalno prozvao predsednicu OIK Tatjanu Radenković Jakšić da obrazloži. Tako je krenula diskusija, na koju je odreagovao i ex predsednik skupštine, sada samo odbornik, Zoran Bradanji, rekavši da u dosadašnjoj praksi nije bio slučaj da se diskutuje o izveštaju OIK. Takođe, ocenio je da je već na startu opozicija počela da opstruiše rad, da se bave politikanstvom, dok je njihov cilj svih prethodnih godina bio i sada je samo da rade u interesu građana. Replicirajući Bradanjiju, Vukša je rekao da se u Kovinu SNS samo krije iza imena predsednika Vučića svesna da svojim imenima ne bi ništa postigli, a ova koalicija je imala smelosti da se imenom i prezimenom nosioca lice pojavi pred građanima. I dobila je podršku 17 odsto birača.

Sanja Petrović, predsednica Skupštine, Radmila Sikimić sekretar Skupštine i Milenko Grujičić, zamenik predsednice

Nakon usvajanja izveštaja Izborne komisije Kovin, izabran je verifikacioni odbor, a njega su u svim slučajevima glasanja činili Slobodan Lacku-SNS. iz redova Saveza vojvođanskih Mađara Imre Čoti i iz redova koalicije Pokreni se za Kovin Marijana Kožić. Posle podnošenja izveštaja Verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata odbornika Skupštine opštine Kovin, jednoglasno je doneta odluka o potvrđivanju mandata odbornika. Jednoglasno odlučivanje, pa ni glasanje u daljem toku sednice nije teklo tako glatko.

Četvrta tačka dnevnog reda današnje konstitutivne sednice Skupštine opštine Kovin, bila je izbor predsednika Skupštine opštine Kovin. Na predlog SNS-a za predsednika lokalnog parlamenta predložena je doskorašnja predsednica opštine Sanja Petrović. Bivša članica Opštinskog veća Snežana Tomić pročitala je biografiju predloženog kandidata nakon čega je predsedavajuća Dragica Radmanović pozvala na tajno glasanje za izbor predsednika Skupštine opštine Kovin. Iako u Poslovniku o radu Skupštine u članu 11. stoji „Predsednik Skupštine, na predlog najmanje 1/3 odbornika, bira se iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, TAJNIM GLASANJEM, većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine“ ovoga puta nije ispoštovan Poslovnik. Naime redom su prozivani odbornici da pristupe glasanju, a onda je postalo jasno da nema ništa od tajnosti. Paravan je bio daleko iza u uglu, dok su odbornici na listiću ispred članova verifikacione komisije, otvoreno zaokruživali svoju odluku. Zbog grubog kršenja poslovnika obornici opozicije napustili su salu dok se glasanje ne završi, konstatujući da oni neće učestvovati u ovome. Nakon završenog glasanja verifikacioni odbor potvrdio je da je za predsednicu Skupštine opštine Kovin izabarana Sanja Petrović sa 27 glasova za, a pet odbornika opozicije nije glasalo. 

Srđan Vukša, rasprava od prve tačke

U svom obraćanju pre preuzimanja predsedavanja Petrovićeva je osim zahvalnosti na poverenju rekla da voli prisustvo stranke kojoj svim srcem pripada i kojoj je posvećena svih ovih godina, zahvaljujući se tako na dolasku članovima GO SNS, a uz žaljenje što i poverenik Branko Malović nije mogao da dođe. Sanja Petrović je odmah na početku svog predsedavanja prekršila Poslovnik o radu Skupštine opštine Kovin time što je pozvala na tajno glasanje za izbor zamenika predsednika Skupštine opštine Kovin a onda dozvolila ponovo da bude javno. Na ovo kršenje Poslovnika upozorio je i odbornik iz redova koalicije Pokreni se za Kovin Srđan Vukša koji je u svom obraćanju prvo zamolio predsednicu da mu se obraća sa uvažavanjem i da mu persira pošto i on persira njoj, a zatim je obrazložio član 11. Poslovnika o radu Skupštine koji je prekršen i predočio je da su i ona i njen zamenik izabrani suprotno Poslovniku. Vukša je ponovio da je glasanje tajno i da se toga moraju pridržavati ili da jednostavno promene Poslovnik. Na ovo obraćanje odbornika Srđana Vukše predsednica je kratko odgovorila: „Tajnost glasanja je vama omogućena, tačka“. Iako je prekršen Poslovnik ipak je vladajuća većina prihvatila rezulate glasanja i na mesto zamenika postavljen je Milenko Grujičić iz redova SPS-a. 

U poslednjoj tački dnevnog reda zajedno su birani predsednik opštine Kovin, zamenik predsednika opštine Kovin kao i članovi Opštinskog Veća. Na predlog naprednjaka za predsednicu opštine Kovin predložili su Violetu Ocokoljić, diplomiranog turizmologa, dok je Violeta predložila za svog zamenika Srđana Stojanovića iz Bavaništa višeg radnog terapeuta. Za Opštinsko Veće predloženi su Milan Zdravković, Aleksandar Milenković, Robert Tot, Radovan Vukosavljević, Milena Đondović, Dragan Sekulić i Nada Milijanović. Ponovo su odbornici opozicije napustili salu dok je trajalo tajno/javno glasanje. Od 32 prisutna odbornika njih 27 glasalo je ZA ovaj predlog dok pet odbornika nije glasalo. 

U svom prvom obraćanju javnosti sa mesta predsednice opštine Kovin Violeta Ocokoljić zahvalila se svima na ukazanom poverenju, a izuzetnu zahvalnost uputila je Srpskoj naprednoj stranci.

Ovo je velika odgovornost, ali je ta odgovornost na još većem nivou kada se na ovoj poziciji nađete posle žene koja je vodeći opštinu Kovin zajedno sa svojim timom, kom ponosno pripadam, realizovala na desetine projekata koji imaju za cilj podizanje kvaliteta života svih građana, dodala je Ocokoljić.

Opozicija se vratila

 –  U proteklih 10 godina, urađeno je mnogo, od rešavanja problema pijaće vode u naseljenim mestima, izgradnje kapela, putne i komunalne infrastrukture, rekonstrukcije zdravstvenih ambulanti, domova kulture, sportskih terena, preko izgradnje novih objekata poput izgradnje Hale za male sportove, zgrade Hitne medicinske pomoći, novog vrtića u Kovinu, sve do kapitalnih projekata izgradnje najvećeg vetroparka na Balkanu Čibuk 1, obilaznice oko Bavaništa, zatvorenog poluolimpijskog bazena sa auto kampom na Šljunkari, novih radnih mesta u industrijskoj zoni…. Jasno je bilo šta je bio cilj Srpske napredne stranke u Kovinu. Nismo se hvalili na svakom koraku, jer smo se vodili onom najboljom – dela, a ne reči, pa se sa ovim osvrtom i te kako možemo ponositi, što su građani na izborima i nagradili. I sve ovo samo je deo planiranih projekata koje je SNS zacrtala, a to su zapravo jednaki uslovi života na celoj teritoriji naše opštine, kako za meštane sela, tako i za ljude u Kovinu. I zato je u planu završetak radova na izgradnji sportsko turističkog kompleksa na Šljunkari i njegovo otvaranje, izgradnja biciklističke staze duž nasipa od Dunavca do Dubovca, rekonstrukcija OŠ „Bora Radić“ u Bavaništu i „Predrag Kožić“ u Dubovcu, izgradnja vetroparka Čibuk 2, izgradnja postrojenja za preradu pijaće vode u Mramorku, rekonstrukcija i izgradnja nove saobraćajne i komunalne infrastrukture, izgradnja turističkih sadržaja i valorizacija turističkih potencijala i poboljšanje uslova života svih građana Opštine. Vrata opštinskog rukovodstva biće otvorena za sve smislene predloge, kako kroz direktan razgovor, tako i kroz proces uključivanja građana u donošenje odluka koje projekte prioritetno finansirati iz lokalnog budžeta. U dobroj veri da nas zajedno čeka mnogo novih i važnih projekata kojima ćemo se od srca i zajednički radovati, želim vam svima srećan rad i svako dobro“, rekla je Ocokoljić.

„Isključite zvuk na telefonu, ovo nije pijac, a novinari nek se odmaknu od štekera, nije ovo diskoteka

Na samom kraju današnjeg zasedanja Skupštine opštine Kovin, nova predsednica  Sanja Petrović još jednom je prekršila Poslovnik o radu SO kršeći član 126. jer nije dozvolila odbornicima opozicije da postave odbornička pitanja, istakli su odbornici opozicije. Iako u ovom članu Poslovnika stoji „da se odborničko pitanje postavlja u pisanom obliku ili usmeno, s tim da izlaganje odbornika koji postavlja pitanje ne može trajati duže od tri minuta. Odbornik pitanje postavlja na kraju sednice Skupštine, a može pitanje postaviti i između dve sednice Skupštine, u pisanom obliku, neposredno predsedniku Skupštine“. Nova predsednica nije dozvolila nikakva odbornička pitanja. Samo je rekla: Napišite i pošaljite službi! Sednica je završena.

Pred novom predsednicom opštine Kovin su veliki izazovi i ni malo lak zadatak, ali formirala je svež tim, ostvarenih ljudi u svojim poslovima i to daje nadu da će oni zajedno raditi u najboljem interesu za građane. Upravo je takav komentar novoizabranoj predsednici uputio i odbornik Srđan Vukša, istakavši da sve te ljude u timu manje-više poznaje i da o svima ima lepo mišljenje. Stoga je i naglasio da će i opozicioni poslanici uvek podržati ono što je dobro i što će biti u funkciji građana. Ono što je zatražio i odbornik Vukša, a što i mi novinari očekujemo je da se otvori za javnost rad opštinskog Veća kako bi se bolje razumele odluke koje već sasvim obrađene stižu do sednice skupštine.

Danas je odborničku grupu potvrdila kolaicija Pokreni se za Kovin, a to treba da urade i ostali odbornici. Koliko će grupa biti formirano, verovatno još nije odlučeno. Na narednoj sednici treba formirati savete i komisije, pa se očekuje da će ta sednici briti vrlo brzo zakazana.

V. Ž.-M.Lj.

Podeli vest:
5 4 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments