19.08.2024. – Na jugu Banata u Gaju, 17. avgusta, po 13. put za redom održana je manifestacija „Gajački kotlić“, tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe koje iz godine u godinu okuplja sve veći broj ljubitelja dobre hrane i druženja. Ovogodišnje izdanje manifestacije, koje je ujedno bilo i kvalifikaciono takmičenje za prestižni „Zlatni kotlić Vojvodine“, privuklo je preko 200 ekipa iz raznih krajeva, a na događaju je učestvovalo više od 3000 posetilaca i takmičara, kažu organizatori.
Miris dima i kuvane riblje čorbe širio se ulicama Gaja, dok su se ekipe nadmetale da pripreme najbolju. Iako je takmičenje bilo u prvom planu, atmosfera je bila svečarska i ispunjena smehom, muzikom i dobrom energijom. Gosti su uživali u bogatom kulturno umetničkom programu, degustacijama, ali i raznim propratnim sadržajima koji su upotpunili ovaj događaj. Organizatori manifestacije potrudili su se da obezbede vredne nagrade za najbolje kuvare, što je dodatno motivisalo takmičare da pokažu svo svoje kulinarsko umeće. Pored toga, događaj je bio odlična prilika za promociju lokalne zajednice, kulture i običaja Vojvodine.
Pred koncert trubačkog orkestra „Siniša Stanković“ Zlatne trube Guče, usledilo je proglašenje pobednika. Pobednik XIII „Gajačkog kotlića“ je Živa Jovanović iz Gaja koji je za prvo mesto osvojio ražanj i kvalifikovao se na takmičenje „Zlatni kotlić Vojvodine“ koji se ove godine održava u Apatinu 07. septembra. Drugo mesto i takođe ražanj kao nagradu osvojio je Milorad Todorović Buzga iz Šalinca dok je trećeplasirana bila Slobodanka Postolović iz Kostolca koja je nagrađena velikim roštiljem.
Organizatori su uz pomoć sponzora pripremili još mnogo nagrada, kao i bogatu tombolu, na zadovoljstvo posetilaca.
U iščekivanju „Zlatnog kotlića Vojvodine“, pobedničke ekipe iz Gajačkog kotlića ponosno će predstavljati svoje umeće, a do tada, posetioci ove manifestacije sigurno će još dugo prepričavati uspomene ovog nezaboravnog dana.
M. Ljiljanić
Fotografije u nizu sa privatnih profila FB