Preminula Mila Ladolež

Mila Ladolež, profesorka književnosti, duhovna majka generacija učenika koje su se školovale u Kovinu, prijatelj svojim đacima, savetnik i podrška, danas je prestala da drži čas životu.

Otišla je među zvezde, među autore svojih junaka, negde gde će umesto da ponovo iščitava, da razgovara sa Dostojevskim, da onim svojim karakterističnim tonom naglašavanja i njega možda zbuni i natera da se preispita. Otišla je žena posebne snage, dama i vitez (rekla je jedna njena učenica, pa koleginica), jer ko život posveti svoj svojoj deci mora imati snage, a nemati vremena za razmišljanje o samoći. Mila je bila naša, a mi smo pripadali njoj. U sve nas kojima je predavala usadila je ljubav prema lepoti i snazi reči. Naučila nas je da poštujemo i reč i misao i da budemo dosledni izgovorenom.

Draga naša Mila, ovo više nije forma novinarskog teksta, ovo je lično, onoliko koliko ste Vi sebe lično dali ovom gradu i ljudima na koje ste u njihovom odrastanju uticali. Ovo je između mene i Vas, i Vas i svih nas. Napustili ste čas i ostavili još toliko nedovršenih razgovora. Roditelj nikada nije star da bi otišao, a dete i u poznim godinama, ostaje kao siroče bez tog oslonca u životu kome se do tada obraćao i koji ga je savetovao. Koliko je sreće trebalo imati, pa Vas imati za profesora jezika i književnosti.

Poslednje o čemu smo pričale bila je suluda ideja o skraćivanju pravopisa. Bili ste zgroženi i uvređeni kao neko ko je ceo život posvetio lepoti govora, ispravnosti pisanja i negovanju jezika. Ove su novine počastvovane upravo tom činjenicom da je taj Vaš komentar bio poslednje što ste za javnost rekli.

Mila Ladolež bila je za divljenje svojom energijom, borbenošću, odnosom prema godinama i prolaznosti, svojom sofisticiranom estetikom i činjenicom da je volela ljude.

Vreme i mesto sahrane Mile Ladolež još nije objavljeno.

Večna joj slava i HVALA! Nedostajaće ovde jako!

Violeta Živkov

Podeli vest:
4.2 10 votes
Oceni
guest
2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan
Ivan
19 days ago

VEEELIKA MILA LADOLEŽ❤️

VERA
VERA
18 days ago

VELIKI ČOVEK,PROFESOR, PRIJATELJ NIKAD ZABORAVLJENA MILAAAAA <3