Udruženje ribolovaca „Dunav“ odblokiralo poslovni račun posle četiri godine

23.10.2024. – Ribolov je sastavni deo života na obali reke koja te okružuje u dužini od preko četrdeset kilometara, a Kovin je to organizovano i pokazao pre oko sedam decenija, kada je osnovano Udruženje ribolovaca „Dunav“. Dunavski alasi s juga Banata izlazili su na Dunavac, na Dunav, prema ušću sa Moravom i pecali iz zadovoljstva, a potom su počela i takmičenja. Sportsko udruženje ribolovaca „Dunav“ pre oko pet godina prestalo je da aktivno radi, jer je račun iz koga su se finansirale aktivnosti, blokiran. JP „Vojvodina šume“ blokirajući račune udruženja za oko 450 hiljada dinara, pokušalo je da naplati svoje potraživanje. Nažalost, neprofitno udruženje nije to moglo da učini u kraćem roku, nego posle četiri godine i konačno, pre izvesnog vremena, dug je izmiren, račun je odblokiran, ponovo može da se razmišlja o reaktiviranju rada.

-Kada su nam blokirali račun, predsednik udruženja bio je Ivica Jovčić, on se ubrzo sklonio i osnovao novo udruženje, a ovo je preuzeo Goran Grubić. Ideja je bila da se Papiću da da uz ribolov razvija i nautički turizam, a pominjali su se i neku fondovi Evropske unije. Nas nekolicina smatrali smo da to nije u redu i odlučili smo da pokušamo da uradimo nešto i spasimo udruženje koje postoji sedam decenija i mnogi Kovinci za taj ribolov ovde vezuju svoje odrastanje i uspomene,- priča sadašnji zakonski zastupnik udruženja Nenad Vučetić.

Udruženje ribolovaca „Dunav“ na svoje ime ima katastarski uknjižen samo objekat, restoran „Ribica“ a zemljištem uprava HE Đerdap. Zgrada ima oko 150 kvadrata i ono što je izgledalo kao logično je da se do novca za deblokadu računa dođe tako što će se objekat izdavati u zakup. Dug je bio u tom momentu oko milion dinara. Polovina se odnosila na kamate, sudske troškove, takse i slično.

Vojvodinašume su nas blokirale za neizmirena dugovanja za preuzete ribolovačke dozvole. Od tih dozvola Udruženje je dobijalo oko dva odsto. Nije to zaduženje nastalo odjednom, već se gomilalo godinama, kako tačno, ne znam,- objašnjava nam Vučetić.

Nenad Vučetić

Išao sam u Vojvodinašume i razgovarao sa direktorkom, predlagao neki reprogram, ali nisu prihvatili. Tražio sam da mi kažu imaju li dokument kojim se dokazuje ko je zadužio dozvole? Rekla je, da imaju i na dokumentima je potpis Ivice Jovčića. Ja sam Nenad Vučetić, rekao sam joj, ja s tim nemam ništa ali vi tužite Jovčića i ja ću se kao zakonski zastupnik pojaviti na sudu. Međutim, oni nisu tužili. Da jesu, i mi bismo tužili Jovčića, a ovako nismo imali sredstava da sami pokrećemo tužbu iz osnova.

Shvativši da nemaju izbora, njih petorica iz Upravnog odbora, prihvatili su situaciju kakva jeste, sa ugostiteljem Draganom Dragićem napravili dogovor i zahvaljujući redovnim uplatama najma, deblokirali su konačno račun Udruženja.

Nažalost, godine blokade učinile su svoje, članovi su napustili udruženje staro sedam decenija i priklonili se novom udruženju koje je osnovao Ivica Jovčić 2020. godine.

Šta sad, pitali smo Nešu?

Iskreno ne znamo još. Tek smo se odblokirali, hoćemo da se odužimo ljudima koji su za nas radili besplatno svih ovih godina, da ustanovima te neke mesečne obaveze za njihove usluge i onda da polako pokrećemo rad udruženja. Razmotrićemo takmičarske planove, radimo na tome da sazovemo Skupštinu, da pozovemo ljude da se učlane i da oživimo rad. Sad imamo osnova za to.

U međuvremenu su na Dunavcu uložena sredstva i napravljeni privezi za čamce i brodove, ima tu još slobodnih čamaca koji se ne obezbeđuju ključem i ljudstvom, a ima i prostora da se radi. Sa tim delom Udruženje „Dunav“ nema ništa, objekat je njihov i zadovoljni su da on radi. Za njih su ostale dve prostorije kao prostorije Udruženja i to je mesto gde se okupljaju, drže svoju dokumentaciju i odakle mogu da upravljaju poslovima.

Do proleća će se konsolidovati, a u međuvremenu i pripremiti neki plan takmičenja i rada, tako da će u novoj ribolovnoj sezoni konačno da se krene, veruje Vučetić.

V.Ž.

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments