Bavanište-sinonim za odbojku. Do izvanrednih uspeha stigli igrajući uvek u gostima

Odbojkašice Bavaništa završile su polusezonu na prvom mestu na tabeli bez poraza, dok je muškoj selekciji ostalo još nekoliko kola do kraja. Na odmor se ide sa uvek istom nadom i željom, da Bavanište dobije sportsku halu i jednom zaigra na domaćem terenu, pred svojom publikom.

Početak sezone je relevantan ne samo za mušku i žensku selekciju nego je relevantan za ceo klub. Nakon odlaska dugogodišnjeg trenera i glavnog operativca Gorana Rakočevića u Crvenu Zvezdu, otvorio se prostor za uključivanje novih ljudi u rad odbojkaškog kluba i mogu reći da smo mi još uvek u nekom periodu tranzicije sa nekog sistema koji je bio do pre par meseci na novi sistem koji mi sada pokušavamo da uspostavimo koji je dosta okrenut ne samo rezultatima već i ka razvoju sportskog duha i zajedništva. Svaka mala sredina pogotovu ruralna sredina ima dosta izazova kako da animira decu. Mi imamo sreću da odbojkaški klub ima dugu tradiciju i da imamo i dalje veliki broj dece koji treniraju. Pokušavamo da kroz rad sa decom promovišemo jedan način zdravog života, bavljenje sportom, učimo ih da se druže i pomažu jedni drugima a onda kroz kvalitetan rad dolazi i do rezultata. Bitno je da napomenem da imamo proširen trenerski kadar, od ove godine četiri trenera rade sa našim selekcijama, priča nam član uprave kluba Stefan Vladisavljev.

Odbojka u Bavaništu prvi put se pominje daleke 1955. godine, kada su pioniri odbojke bili studenti i srednjoškolci koji su u selu provodili letnji raspust, a tokom vremena pridružila im se i ostala seoska mladež, bar se tako kaže u knjizi Đure VladisavljevaTrideset pet godina Odbojkaškog kluba Bavanište„. Prvi teren u selu bio je u parku kod crkve, obeležen ukopanim ciglama. Odbojkaško igralište u nekoliko navrata menjalo je lokaciju. Igralo se još i u dvorištu sadašnje osnovne škole, zatim na bregu u okviru preduzeća „Lune Milovanović“, kao i u dvorištu Zadružnog doma. Najduži staž ima teren u dvorištu Vatrogasnog doma. Prekretnica u razvoju odbojkaškog sporta, odnosno kontinuiran i organizovan rad počinje od 02. februara 1970. godine kada se taj datum vodi kao početak rada OK „Bavanište“. Kao najuspešnija sezona pominje se 2005/06. godina kada je falilo svega nekoliko bodova da se uđe iz Prve B lige u Superligu.

Stefan Vladisavljev
Samo trening u školi, igra se u Kovinu

Mi ukupno u ovom trenutku imamo devet takmičarskih selekcija. Na čelu stručnog štaba je Aleksandar Vladisavljev dugogodišnji trener superligaških ekipa i dugogodišnji pomoćnik Zorana Terzića u ženskoj selekciji reprezantacije Srbije, osvajač zlatnih medalja sa evropskih i svetskih prvenstava. Pored njega tu su još Ivan Srbotnjak prvi trener muške seniorske ekipe, Jovica Stanković koji je povratnik u klub nakon jednog perioda odsustva i rada sa mlađim selekcijama i mladi i perspektivni trener Lazar Simičić koji je završio višu školu za odbojkaškog trenera. Pored stručne i igračke kosolidacije mi smo takođe i u procesu finansijske konsolidacije kluba. Zahvaljujući sredstvima iz Opštine i sredstvima iz budžeta ali i određenim prijateljima kluba, mi ćemo zatvoriti ovu finansijsku godinu i da tak kažem stanemo na noge do početka sledeće godine kada očekujemo određenu finansijsku podršku.

Od pretpionirske selekcije pa do seniorske ekipe odbojkaški klub Bavanište broji oko 150 članova. To je rezultat rada predhodnih godina. Ono što je cilj i zamisao sadašnje uprave kluba je da od Bavaništa naprave regionalni centar odbojke, jer nigde u okruženju nema prilike da se radi sa trenerima kalibra kao što su treneri u Bavaništu, a i način na koji se radi, od pedagoškog pristupa u mlađim selekcijama do individualnog rada sa pionirskim, kadetskim i juniorskim uzrastom.

Kako kaže Stefan Vladisavljev, veliki broj dece koja treniraju odbojku je sjajna stvar.Sala u Bavaništu je iznedrila reprezentativce i u muškoj i u ženskoj kategoriji, prvake Vojvodine, ekipe koje su osvajale medalje na prvenstvima Srbije, igrale Savezne rangove takmičenja. Međutim, za igranje utakmice u sali u Bavaništu nema uslova.

Zato mi sve naše utakmice igramo u Kovinu, a to je i logistički problem i dodatni finansijski trošak za naš klub, a i može se reći da naš klub nikada ne igra na domaćem terenu. Zato u nama još tinja nada da ćemo u budućnosti ostvariti naš san da imamo sportsku salu, višenamensku, koja neće koristiti samo odbojkaškom klubu nego i celoj zajednici u Bavaništu. Na kraju bih da pomenem saradnju OK Bavanište sa Sportskim savezom opštine Kovin, Ustanovom za sport i lokalnom samoupravom koji su partneri našem klubu. Bez podrške lokalne samouprave ovaj klub ne bi mogao da funkcioniše na način na koji funkcioniše. Još i da pomenem da naš klub ima jako dobru saradnju sa granskim savezima odnosno sa Odbojkaškim savezom Kovin i Odbojkaškim savezom Vojvodine i mi zaista vrednujemo pažnju koja je pružena odbojkaškom klubu Bavanište u prethodnom periodu i verujemo da će se ova saradnja i u budućnosti nastaviti, – rekao je Vladisavljev.

Aleksandar Vladisavljev
Ivan Srbotnjak

Odbojkašice Bavaništa su trenutno na prvom mestu na tabeli Prve vojvođanske lige „Jug“, od sedam utakmica pobedile su svih sedam i imaju samo četiri izgubljena seta. Koja su očekivanja i da li je zadovoljan sa dosadašnjim učinkom ekipe, pitali smo trenera ženske selekcije odbojkaškog kluba Bavanište, Aleksandra Vladisavljeva.

Svakako da sam zadovoljan, ali uvek može to da bude i bolje, ambicija je da tako bude i do kraja prvenstva. Sada nam sledi malo duža pauza, tek u februaru se nastavlja sezona, ukoliko sve bude kako treba odnosno ako devojke budu zdrave i bez povreda i da budu spremne, nadam se da će ovako i da se završi sezona, možda i bez poraza. U svakom slučaju cilj je plasman u drugu ligu odnosno jedan stepen takmičenja više. Našu ekipu čini 18 licenciranih igračica, što je poprilično dobar broj. Većina igračica su iz Bavaništa. Planovi su da se u nekoj skorijoj budućnosti, ovde u Bavaništu, otvori trenažni centar za sve talentovane i ambiciozne igračice iz našeg regiona tj. čitava opština Kovin pa i Pančevo i Smederevo. Da probamo da kroz jedan dobar rad i jedan trening centar, spremamo te igračice za neke veće domete, za superligu, za reprezentaciju. Ja moram da se zahvalim osnovnoj školi u Bavaništu i direktorki i svim ljudima koji odlučuju o raspodeli sale, da mi u saradnji sa njima imamo dovoljan broj termina za treninge. Naravno da mislim da Bavanište sa svojom tradicijom, rezultatima i sportskim uspesima i ostalih sportova ne samo odbojke, ali odbojka pre svega zaslužuje da ima bolje uslove za trening a i odigravanje zvaničnih utakmica u svom mestu. Ja sam siguran da bi ovde bilo na svakoj utakmici nekoliko stotina navijača, koji ne bi propuštali da pre svega gledaju svoju decu, komšije, prijatelje. Svakako nam pravi problem to što mi praktično uvek gostujemo. Retko kad treniramo u hali u Kovinu, zbog komplikovane organizacije prevoza čitave ekipe, stoga mi kao gostujuća ekipa igramo utakmice u kovinskoj hali. Nekoliko puta je bila inicijativa i pokušaj da se sagradi sala, u okviru škole, međutim svaki put je pokušaj bio bezuspešan, rekao nam je trener ženske ekipe odbojkaškog kluba Bavanište, Aleksandar Vladisavljev.

Muška selekcija odbojkaškog kluba Bavanište takmiči se u Drugoj ligi „Sever“ i ne mogu se pohvaliti postignutim rezultatom. Trenutno su na začelju tabele. Nešto više o polusezoni i zašto su rezultati u muškoj odbojci ovakvi, razgovarali smo sa trenerom Ivanom Srbotnjakom.

Iz Bavaništa je ponikao i Jovica Cvetković, dugogodišnji igrač Crvene zvezde, reprezentativac Jugoslavije u timu koji je osvojio Svetsko prvenstvo 1986. godine, olimpijac… Po završetku igračke karijere, počeo je svoj uspešni trenerski rad. Bio je asistent u reprezentaciji koju je vodio Zoran Gajić. Potom je svoju trenersku karijeru oprobao u reprezentacijama Irana i Teherana. Nedavno je po prvi put preuzeo žensku ekipu u odbojkaškom klubu Vizura u Beogradu.

Ekipa je skroz podmlađena. Trenutno u našoj ekipi ima 18 licenciranih igrača i oni su svi iz Bavaništa. U dogovoru sa sadašnjom upravom kluba, rešili smo da podmladimo skroz ekipu, u kojoj su osala četiri starija igrača da budu podrška mlađim igračima. Naš plan i vizija za mušku selekciju je da napravimo tim koji će rezultate pokazati možda tek za par godina. Trenutno nam nije toliko bitan rezultat koliko da podmlađen sastav uigramo i damo priliku svima da odigraju meč, odnosno da postavimo čvrste temelje muškoj selekciji. Kod mlađih selekcija odnosno juniorska ekipa ušla je u „final four“ ili u najbolje četiri ekipe u Vojvodini. Pored Bavaništa tu su ekipe Vojvodina, Novi Sad i Sombor a samim plasmanom u F4 naš tim se plasirao i na završni turnir prvenstva Srbije. U našem klubu postoje i pionirska i predpionirska selekcija i školica odbojke, rekao nam je Ivan Srbotnjak trener muške selekcije odbojkaškog kluba Bavanište.

Ponovimo još jednom da je iz Bavaništa poniklo mnogo vrhunskih odbojkaša i trenera. Da je odbojka nekako srasla sa decom u ovom mestu i da se rađaju kao prirodni talenti za ovaj sport. Tradicija duga sedam decenija zaista zaslužuje da se ozbiljno porazmisli o sportskoj hali.

M.Ljiljanić

Podeli vest:
3 2 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments