Bogojavljenski krst prvi dotakao oficir i rukometaš. Decenija časnog odnosa prema tradciji

Aleksandar Stamenković iz Smedereva, oficir u VS i desno krilo MRK Radnički Kovin, na desetom jubilarnom plivanju za Časni krst u organizaciji Udruženja sportista Familija, a pod pokroviteljstvom opštine Kovin, po drugi put je prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta. 

Aleksandar Stamenković

Iako je izgledalo da će biti prijatnije, ovaj 19. januar u podne pokazao je svoju zimsku ćud. To nije sprečilo 36 plivača da skoče u hladnu vodu Dunavca i na stazi dugoj 33 metra, simbolično kao Isusove godine, doplivaju do Časnog krsta. Aleksandar je bio najbrži, ali sve pohvale i drugima, naročito devojkama Dragani Jankov i Valentini Krstec, koje nisu zaostajale u odvažnosti za muškarcima.

Svečana Bogojavljenska litija je krenula iz Pravoslavnog hrama iz ulice Vuka Karadžića i dopratila plivače do obale Dunavca gde su ih već čekali okupljeni sugrađani, roditelji, prijatelji. U svečanoj atmosferi prigodnih starosrpskih pesama, dostojanstveno i s puno poštovanja, ispraćeni su plivači na polaznu poziciju i potom pozdravljeni burnim aplauzom. Neko bude prvi, ali to je potpuno nevažno. Na ovom plivačkom poduhvatu pobeđuje odvažnost, srčanost, odnos prema tradiciji i svom poreklu. Upravo je to naglasila jedna mama kada nam je pomenula da je njen sin juče imao znake prehlade, da je pio čak i lek, ali nije bilo šanse da odustane. Svi ovi pomenuti razlozi prevladaju, jer se na januarsko plivanje čeka nestrpljivo godinu dana.

Bojan Golubović, Familija

Nedavno je Skupština opštine plivanje za Časni krst uvrstila u manifestaciju od posebnog značaja, ali ne treba smetnuti s uma da je cela ideja potekla i da je i dalje većim delom nose, članovi sportskog udruženja „Familija“ iz Kovina. Oni su pre deset godina, gotovo sami počeli da plivaju, okupili su nekoliko svojih prijatelja, a tek s vremenom i s godinama prepoznato je sve ovo kao nešto što ima mnogo veći značaj od onog koji mu može dati jedno sportsko udruženje.

Veliki doprinos ovom događaju dali su lokalna samouprava opštine Kovin, Vojska Republike Srbije, sveštenici srpskih Pravoslavnih crkava iz Kovina, MUP Kovin, spasioci, članovi DVD opštine Kovin, volonteri Crvenog krsta Kovin, Centar za kulturu Kovin, Turistička organizacija opštine Kovin, Restoran na Dunavcu, mnogi sponzori, pojedinci i entuzijasti koji su dali sve od sebe da manifestacija bude dostojanstven i svečani čin.

Važno je reći, da se pre svakog plivanja obavlja lekarski pregled i da se sa posebnom pažnjom utvrđuje zdravstveno stanje svakog prijavljenog plivača. Dešavalo se da neko ne prođe pregled, što je samo u interesu njegove bezbednosti. Čak ni to ne može utešiti plivača, jer je ovo izazov kojim se iskazuje hrabrost i odvažnost i svojevrsni patriotizam.

V.Ž.

Fotogrfije TOOK

Podeli vest:
3 2 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments