Srednji vek stigao u Kovin. Organizovane prve viteške igre

U organizaciji opštine Kovin i udruženja sportista „Familija“ danas su na trgu ispred Centra za kulturu Kovin održane prve Viteške igre. Način života, stil oblačenja, stari zanati, veštine mačevanja i streličarstva srednjeg veka prikazali su članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“. Ideja članova ovog udruženja je da predstave slavni srednj vek u svetlu u kome se često on ne vidi, jer se uvek vezuje za mračno doba. A negde se u spoznaji potiskuje da je osim ranog srednjeg veka, period potom doba renesanse i humaniozma, doba prosperiteta medicine, umetnosti, arhitekture,, kulture… Želja članova udruženja „Beli orlovi“ je da ljudi ne zaborave velika dela naših predaka, srednjovekovnih junaka, kao što su Nemanjići, Lazarevići, Hrebljanovići, Brankovići, Grgurovići. Ovo udruženje zvanično je osnovano 2010. godine, a koje su ideje i ciljevi rekao nam je Bojan Tasić, jedan od osnivača udruženja:

„Naša ideja je bila da proučimo prvenstveno period između Dušanove smrti i Kosovske bitke i hteli smo da vidimo šta se to desilo dolaskom raznih najamnika i njihovih kultura na prostore tadašnje srpske države. Šta je uzrokovalo da se velikaši međusobno posvađaju i zarate i da Srbija dočeka napad Osmanlija, mogu reći nespremno, na Maričkoj bici i kasnije u Kosovskoj. Tada smo otkrili da je to veličanstvena šarena istorija koja je zaista vredna izučavanja i vredna očuvanja.“

Beli orlovi su proširili polje interesovanja na XIV i XV vek. Kako kaže Bojan, udruženje čini mnogo ljudi, većinom stručnjaka, istoričara, etnologa, antropologa, arheologa koji zajednički rade na proučavanju ovog dela istorije čovečanstva. Udruženje poseduje trenirane ptice grabljivice, jastreba, sokola, orla, poseduju konje sa kojima rade rekonstrukcije velikih bitaka.

Na ovom živopisnom prikazu srednjeg veka i vitezova tokom čitavog dana sve do 18 sarti organizovana je mala škola mačevanja za decu i mala škola streličarstva. Predstavljeni su stari zanati i rukotvorine, a sve je propraćeno kulturno umetničkim programom.

M. Ljiljanić

Poslednjih šest fotografija u galeriji: TOOKovin

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments