Centar za mentalno zdravlje u Pančevu primer dobre prakse, ocenio tim Zaštitnika građana

Služba za odnose sa javnoću Specijalne bolnice za neuropsihijatrijske bolesti u Kovinu, obavestila nas je da su nedavno njihov novi prostor u Pančevu, Centar za mentalno zdravlje, posetili stručnjaci tima Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) Zaštitnika građana. Poseta je upriličena povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja – 10. oktobra, koji se obeležavao pod sloganom „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“

Novi Centar u Pančevu, koji je otvoren u saradnji sa Gradom, iako radi tek nekoliko meseci ima oko 150 korisnika, što pokazuje dobru procenu svih onih koji su se potrudili da ovaj prostor i izgleda i radi onako kako je to u najboljem interesu korisnika.

-U Centru za mentalno zdravlje tim stručnjaka različitih profesija pruža ambulantno-konsultativne usluge i usluge psiho-socijalne rehabilitacije, obavlja individualni i grupni psihoterapijski rad, psihoedukaciju, kao i kućne posete preko mobilnih timova i rad sa porodicama korisnika.

Savremeni koncept rada tog centra usmeren je na prevenciju, očuvanje, posthospitalno lečenje pacijenata u zajednici i unapređenje psihičkog zdravlja kako bi se dostigao najviši standard mentalnog zdravlja što uključuje, osim prava na zaštitu od faktora rizika i prava na dostupnu, pristupačnu i kvalitetnu negu, i pravo na slobodu, nezavisnost i uključivanje u zajednicu,“- kaže se u saopštenju PR službe SNB Kovin.

Što se gostiju tiče, opšte je mišljenje da je „formiranje i rad tog centra, kao i posvećenost zaposlenih u centru, primer dobre prakse u postupanju u skladu sa najvišim međunarodnim standardima brige o mentalnom zdravlju građana u zajednici“.

V. Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments