Crna rupa progutala 3850 vaučera. Ko će da odgovara ili bar da odgovori?

12.04.2024. – Iako su obećali da će nam dostaviti informaciju o tome koja je mesna zajednica koliko vaučera za kupovinu u AD „Podunavlje“ uzela, pre decembarskih izbora, iz Centra za socijalni rad u Kovinu nam se nisu više uopšte javili po tom osnovu. Uputili smo tri zahteva za pristup informacijama, nisu odgovorili na poslednja dva. I usmeno smo zamolili, obećala je direktorka, pa ništa. Obratili smo se povereniku za informacije od javnog značaja, pre mesec dana, još nam nije odgovoreno. Predsednici opštine Kovin, Sanji Petrović smo se takođe obratili sa molbom da posreduje i podseti Centar za socijalni rad da je u obavezi da nam dostavi informacije. U odgovoru nam je rečeno da su oni svoju odluku doneli ( misli se na opštinsko Veće i organe uprave), da su jasno definisali ko može da dobije vaučere, a da je sve dalje prepušteno Centru. U poslednjoj rečenici ovog odgovora stoji da je Centar dužan da nam da tražene informacije. Centar se ne javlja.

U Kovinu socijalno ugroženi i direktori. Kome su podeljeni vaučeri za koje je odgovoran Centar za socijalni rad? – Kovinskeinfo

Obratili smo se i državnoj reviziji, čekamo da nas oni obaveste da li su nešto preduzeli?

Kako god, 11,5 miliona dinara iz opštinske kase se razletelo u vidu 3850 vaučera po opštini Kovin, tik pred i na dan izbora 17. decembra 2023. godine. Osim što su ljudi viđeni da odmah posle glasanja idu u prodavnicu da potroše vaučere, ima i izjava svedoka koji potvrđuju da su vaučerima ucenjivani ili podmićivani glasači, najviše u Gaju, Mramorku i Bavaništu ( gde je u lokalnoj prodavnici „Podunavlje“ značajno uvećan promet tih dana).

Centar je u jednom formalnom odgovoru rekao da je u saradnji sa mesnim zajednicama podelio vaučere licima koja su u nekom stanju socijalne potrebe ili imaju jako niska primanja, shodno odluci opštinskog Veća i svojoj politici pružanja pomoći socijalno ugroženima. Na pitanje koja je mesna zajednica koliko tih vaučera dobila, kao i ko je u ime mesne zajednice potpisao da je dobio te vrednosne papire, nije nam nikad stigao odgovor.

Sad zamislite da ste vi iz mesne zajednice došli i uzeli 100 puta po 3000 dinara što je 300.000 dinara i da nigde niste ništa potpisali, nego ste to poneli sa sobom, uz preporuku (ili šta već ?) da delite po svom nahođenju onima koji treba da vam obezbede glas na izborima? Zvuči neverovatno, ali s obzirom da niko odgovoran neće da odgovori ko je u ime mesne zajednice uzeo vaučere, koliko je vaučera uzeo i kome ih je podelio, prostor za sumnju na zloupotrebu je širom otvoren.

Uzeti i nenamenski potrošiti 11.5 miliona dinara državnih para je krivično delo.

Ko će da odgovara ili bar da odgovori?

V.Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] vapaj u naslovu „Ko će da odgovara, ili bar da odgovori?”. Zalud plače mastilo iz tvog pera. Znam tu direktorsku personu iz kadrovskog arsenala […]