Dan Vatrogasno-spasilačke službe. Ulaganje u radne mašine i domove – prioritet. Traktor i cisterna „za penziju“

Na današnji dan 1834. godine Ministar unutrašnjih poslova Đorđe Protić, ispunjavajući nalog kneza Miloša Obrenovića, sačinio je i potpisao Uredbu o gašenju požara, koja predstavlja osnovu za razvoj pravne regulative u toj oblasti. Zato se 07.novembar obeležava kao Dan vatrogasno-spasilačke službe.

U opštini Kovin služba je organizovana tako da postoji Vatrogasno spasilačka jedinica Kovin i osam dobrovoljnih vatrogasnih jedinica. Sve jedinice su aktivne, operativne i maksimalno se odazivaju i izlaze na sve vanredne situacije

O stanju vatrogasnih jedinica u našoj opštini pričamo sa predsednikom Opštinskog vatrogasnog saveza Kovin Jovicom Ivkovićem:

U prethodnom periodu jako puno se radilo na obučavanju i opremanju dobrovoljnih vatrogasnih jedinica kako bi svako naseljeno mesto nase opstine moglo da bude zaštićeno od posledica nastalim vanrednim situacijama. Najveca ulaganja u opremanje i obučavanja naših jedinica u prethodne ćetiri godinae su od strane Opstine Kovin, MUP Republike Srbije i AP Vojvodine. Ono sto moramo da napomenemo je da su sva dobrovoljna vatrogasna drustva iz opštine Kovin ispunila obaveze donete Zakonom o dobrovoljnom vatrogastvu ( donet 2018). Formirane su dobrovoljne vatrogasne jedinice većinom od mladih ljudi, 127 vatrogasaca iz osam društava su položila ispit po planu i programu MUP-a Nacionalnog trening centra za vanredne situacije, nabavljena je redovna radna uniforma za 150 vatrogasaca. Nabavljena su tri vatrogasna vozila, kupljena su četiri kompleta nove opreme u skladu sa propisima MUP-a, a koje moraju da poseduju naše jedinice.

Iako se ulaže, ono sa čime se suočavaju vatrogasno spasilačke sluđžbe je neulaganja u objekte i vozila. Tako su još „u službi“ traktor i cisterna iz 1960. godine, te je neophodno da se nabave nova radna vozila. Takođe, ocenjuje Ivković, potrebno je rekonstruisati vatrogasne domove i ljudim koji su dobrovoljno uključeni u ovaj humani posao omoguće bolji uslovi.

Sredstva za naredni period su obezbedjena od strane Opstine Kovin koja je najavila dugorocnu podrsku i finansiranje, kako bi se sve nase jedinice modernizovale, opremile, a vatrogasni domovi sredili za normalan boravak.Mi iz vatrogasnih jedinica pozivamo sve gradjane koji žele da nam se pridruže, da to učine i pomognu u intervencijama i spasavanju ljudi i imovine. Uz vatrogasni pozdrav „U slavu vatrogastva“ svim pripadnicima i pripadnicama profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih jednicima čestitam praznični dan, – poruka je za kraj ili početak prazničnog dana, od predsednika Opštinskog vatrogasnog saveza, Jovice Ivkovića.

V. Živkov

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments