Dr Nebojša Nešić, predsednik OO SRS Kovin: Skupština bez Radikala je monotona

Kovinske.info uputile su poziv svim strankama i partijama koje imaju svoje odbore ili predstavnike na lokalu, da se predstave i iznesu svoje viđenje lokalne političke scene.

One koji su se odazvali i prihvatili naš poziv, predstavićemo na portalu.

Na političkoj sceni kovinske opštine Srpska radikalna stranka prisutna je od početka višestranačja. Svih tih godina imala je prilično čvrsto uporište i bila deo Skupštine opštine Kovin. 2008. godine u postizbornoj kombinaciji sa grupom građana „Preporod“ na kratko je uspela da formira skupštinsku većinu, ali je posle samo nekoliko meseci došlo do cepanja Radikala i formiranja odborničke grupe Napredna Srbija. Paralelno sa tim, većina u SO Kovin se promenila i ostavila Radikale u opoziciji. Kao i na državnom nivou Radikalnu stranku je ova podela značajno oslabila. Njen predsednik i osnivač Vojislav Šešelj, bio je u Hagu, a na političkoj sceni počela je da jača Srpska napredna stranka, sa izmenjenim, pro-evropskim kursom. U periodu od 2003. godine do cepanja stranke Radikali su imali i svoje poslanike u Skupštini Vojvodine, odnosno Skupštini Srbije. Delimičan oporavak stranka doživljava povratkom Šešelja u zemlju, no ni približno dovoljno da se vrati kao jedan od aktera parlamentarnog života. Trenutno u Kovinu, u ovom sazivu Skupštine, Srpska radikalna stranka nema svoje odbornike. No, opštinski odbor postoji i radi. Na njegovom čelu je doktor veterine Nebojša Nešić iz Gaja.

Gde su Radikali danas, kakvi su im planovi, kako vide političku scenu u lokalu, bila su neka naša pitanja za predsednika OO SRS u Kovinu?

Bez mnogo uvoda, na samom početku razgovora dr Nešić je poručio da će, ako im izvršni odbor dozvoli, na lokalne izbore Radikali izaći samostalno i da ako bude „dozvoljeno“ da sami odlučuju, nikad neće ući u vlast sa Naprednjacima. Dodao je još, da su oni (naprednjaci – prim.red.) najgori mogući izbor za građane Kovina, da svi zajedno ne vrede ništa i da bez Vučića, kao nosioca liste ne bi prešli čak ni cenzus u Kovinu.

– Radikali bi u Parlamentu udahnuli novu energiju i jako mi je žao što izborni zakon ne predviđa direktan izbor čoveka, jer mnogo toga zavisi od ljudi koji predstavljaju stranke, tvrdi Nešić. SNS nije isti u Kovinu ili u Vladičinom Hanu, baš zato što ga ovde (u Kovinu-prim.red.) predstavljaju loši ljudi, mišljenja je on i dodaje, da bi Radikali u opštinskom parlametntu podržavali sve dobre ideje ali da, sa onima koji su uništili opštinu Kovin (naprednjacima-prim.red.) nema šta da traži i da su se Naprednjaci jedino istakli u krađi i u kupovini diploma. Uništili su stočni fond i poljoprivredu, a samim tim i selo i seljaka.

Kako Radikalna stranka gleda na poslednjih 10 godina i može li se povući neka paralela sa periodom do 2013. godine?

– Ni onda nije bilo idealno, bilo je tu svačega, ali mnogo lakše se sarađivalo sa demokratama. Mi smo bili žestoka opozicija demokratama ali znao se neki red. Postojao je politički dijalog. Smenjivali su se predsednici i menjala se skupštinska većina više puta. Ovo danas je katastrofa. Sa njima ne može da se razgovara. Eksperti su za sve, pokupovali su diplome i zauzeli su mesta našoj deci koja su drhtala pred profesorima polažući regularno sve ispite. Ovo što rade Naprednjaci sa diplomama je za zatvor, tvrdi dr Nešić. Prema proceni Radikalne stranke najveći problemi kovinske opštine su kriminal, trgovina uticajem, korupcija i kupovina diploma.

Može li SRS u narednom periodu da utiče da se tome stane na put? Gde je stranka sada na lokalu?

– Iskren da budem, ja sam se aktivirao zato što sam video da su u SRS počeli da duvaju neki novi vetrovi. Mladi Aleksandar Šešelj je preuzeo brigu o organizaciji i on me je vratio. Odmah smo dobili i prostorije u Kovinu. Veliku podršku i uveravanja da se vraćamo sebi imamo od zamenika predsednika Aleksandra Šešelja i predsednika izvršnog odbora Đurađa Jakšića. Što se članstva tiče, očekujemo da će nam se, kako se Naprednjaci budu urušavali, deo članstva vratiti – optimista je dr Nešić.

Imate li neku poruku za građane Kovina?

– Srpska radikalna stranka je jedina nacionalna, antiglobalistička i rusofilska stranka na političkoj sceni Srbije i po tome se razlikujemo od ostalih stranaka. Na narednim izborima očekujemo da povratimo poverenje građana i dobar rezultat. Skupština bez Srpskih radikala je monotona i neinteresantna, poručuje za kraj predsednik OO SRS Kovin dr Nebojša Nešić.

V. Živkov

Podeli vest:
4.6 16 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments