Biblioteka Kovin:Ivan Ivačković promovisao knjigu „Panonski admiral“

05.03.2024. – Veliki broj posetilaca okupio se 01. marta u biblioteci „Vuk Karadžić“ Kovin kako bi oživeli uspomene na našeg slavnog kantautora Đorđa Balaševića. Novinar i rok kritičar Ivan Ivačković predstavio je knjigu o karijeri jednog velikog pesnika i padu velike zemlje.

„Panonski admiral“ je osvrt na diskografiju jugoslovenskog kantautora, knjiženika i scenaristu Đorđa Balaševića u kojem Ivačković pažljivo ispisuje svoja i kolektivna sećanja na period stare Jugoslavije, odnosno jednu eru koju je obeležila rok muzika. Na početku večeri Ivan Ivačković je podsetio da su Đorđe Balašević i Dragoljub Đuričić, jedan od naših najpoznatijih bubnjara, u razmaku od samo mesec dana, preminuli od korone. Rad na knjizi „Panonski admiral“ trajao je godinama, ali je kratko prekinut kada je Balašević preminuo. Delo je završeno sa željom da nekim novim klincima ukaže na veliki muzički značaj koji je Balašević imao na srpskoj sceni, ali i šire. Autor opisuje nastanak Balaševićevih albuma i pesama poput „Priča o Vasi Ladačkom“, „Kao rani mraz“, „Ne lomite mi bagrenje“, „Balkanski tango“ i druge popularne singlove. Spominje Đoletovu saradnju sa ostalim muzičarima i važne ličnosti koje su obeležile njegovu karijeru. U knjizi „Panonski admiral“ objavljene su i arhivske fotografije.

Književna promocija imala je nostalgičan i emotivan prizvuk, jer se starija generacija podsetila bezbrižnog odrastanja zatim svojih mladalačkih dana i dominacija kvalitetne muzike. Knjigu „Panonski admiral“ možete pronaći u našoj biblioteci.

I. J.

Fotografije: Marija Đorđević

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments