Kako se E(k)spresno kradu vesti?

Po novom Zakonu o medijima i javnom informisanju, ukoliko preuzimate tekst ili deo teksta odnosno informacije iz već objavljenih izvora, dužni ste da u svom tekstu navedete izvor iz koga su informacije. Ranije se to i tolerisalo, sada je stvar prilično jasna. Ukoliko koristite tuđe tekstove, a ne navodite odakle su, vi kradete intelektualnu svojinu.

Mi smo 19. decembra 2023. objavili članak o aktivnosti opštinskog udruženja penzionera u Kovinu, a vezano za tradicionalnu podelu božićnih paketa najugorženijim članovima. Sutradan je isti taj članak, samo, sa malo izmenjenim naslovom i bez naših fotografija, osvanuo na stranici tabloida Espreso. Do tačke i zareza iskopiran, a bez navođenja izvora odnosno, bez da je igde pomenuto da je tekst naš. Naravno, ko bi i priznao da je ukrao, predstavljajući tuđe kao svoje.

Mi smo to utvrdili tek pre nekoliko dana i preduzeli potrebne korake, a za svaki slučaj i skrinšotovali stranice, da ih ne bi obrisali i rekli kako nije istina.

Tekst su u redakciji Espreso uzeli, ali za fotografije znaju da ne smeju, jer se za njihovo korišćenje bez odobrenja plaćaju kazne u šestocifrenom iznosu.

Imponuje nam da se neko interesuje za naš rad i da prati ono što mi objavljujemo, još više nam imponuje što možemo da pomognemo da neko ko nema dovoljno sposobnih ljudi koji bi samostalno napisali nešto, koristi ono što je neko stručan uradio. Ali, ne dozvoljavamo da se krade. Protiv toga se borimo, na svaki mogući način, pa i ovako.

U nastavku linkovi do našeg i Espresovog teksta.

Nadamo se da se neće ponoviti. Hvala.

Božićni paketi za penzionere, tradicija opštinskog udruženja – Kovinske.info

Božićni paketi za penzionere iz Kovina (espreso.co.rs)

V. Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
slobodan dukic
slobodan dukic
6 months ago

Oni tamo u prestonom gradu za nas,inače, misle da smo niža novinarska klasa. To je , ona poznata matrica po kojoj su oni „gradjani“, a mi „seljaci“ i „provincijalci“. Radio sam i ja u velikim novinama i mnogo puta to čuo. U Beogradu se namnožilo i kuso i repato po redakcijama štampanih i elektronskih novina. Nepismeni a ne libe se da i ukradu.

Nego, kad je o tome reč pratio sam i poredio tekstove, uglavnom izveštaje Nataše Maoduš (u Opštinskoj upravi zaposlenoj na poslovima odnosa sa javnošću). Raniji profesionalni novinar sa licencom, radila u ugašenom Informativnom centru. Ima i obrazovni kredibilitet. Završila je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka. E njene tekstove, blago je reći, preuzima Aleksandar Čupić, vlasnik portala E-Pančevo. Kontinuirano miljenik Sanje Petrović, predsednice opštine. Njoj je skrenuta pažnja na ta“ preuzimanja od reči do reči, od zapete do tačke“, ali je ona prema njemu milostiva. Zašto? Pa zato što je režimski glasnogovornik. Za lanjsku godinu dobio je iz budžeta na ime sufinansiranja medija više od milion ipo dinara. Videćemo da li će i ove godine Čupićevo E-Pančevo da dobije blagoslov predsednice i opet zavuče ruku u našu kesu.