Kolektiv biblioteke iz Kovina učestvovao na konferenciji Bibliotekarskog društva Srbije

Kolektiv biblioteke „Vuk Karadžić“ Kovin u petak, 15. decembra prisustvovao je 20. konferenciji Bibliotekarskog društva Srbije koja je održana u Vrnjačkoj Banji. Ovogodišnja tema bila je Bibliotekački prostori u fizičkom i virtuelnom okruženju.

Naše bibliotekarke prisustvovale su predavanju Network libraries/librarians in a network world (Sam Chu) a zatim i radnoj sesiji: Saradnja biblioteka i drugih organizacija gde su moderatori bili Ana Janković i Tatjana Brzulović Stanisavljević. Na ovoj sesiji prezentacije su imali Nataša Špadijer iz Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“ iz Cetinja sa temom Saradnja bibliotekara na lokalnom i međunarodnom nivou u cilju očuvanja kulturne baštine. Zatim, Mirko Drmanac iz gradske biblioteke Čačak, sa temom Muzika kao manifest – saradnja gradske biblioteke i Muzičke škole u Čačku u projektu produkcije pesme „Najveći svet“. Slađana Bratić iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo odrđala je prezentaciju Usluge za slijepe i slabovida lica u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo, dok je Katarina Jablanović iz Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo za temu imala Oblici saradnje u javnoj biblioteci – primer projekta „Žički sabor bibliotekara“. I na kraju se predstavila Ivana Kuljanin iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo sa temom „Povežimo se! Saradnja biblioteka, institucija, udruženja, kulturnih društava.“

Po završetku sesije, održane su prezentacije sponzora Trevis Beograd i IZUM Maribor, potom su otvorene poster sesije sa brzim prezentacijama autora čiji su moderatori bili Bojan Grujić i Slaven Popara. Miško Stanišić iz Trraforming Novi Sad, održao je prezentaciju Razvoj bibliotečke platforme u Republici Srbiji za doprinos kulturi sećanja na žrtve fašističkog terora u Drugom svetskom ratu. Jelena Pavlović iz Arhiva Jugoslavije, Marijana Vasić sa Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd imale su svoju prezentaciju na temu Umreži se! Digitalni alati – društvene mreže, veb – sajtovi, blogovi, forumi, viki – tehnologije i podkasti. Marija Radulović iz gradske biblioteke Čačak Povezivanje bibliotekara u razvoju aplikacije Bukmarker: iskustvo saradnje u e – okruženju, Silvija Perić iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica i Ljiljana Vugrinec iz biblioteke i čitaonice „Fran Galović“ iz Koprivnice održale su prezentaciju Biblioteke i bibliobusi u Kataloniji: utisci sa studijskog boravka u Erazmus projektu „Putujuće biblioteke bez granica“. Ivana Ranković iz OŠ „Dositej Obradović“ Kruševac, Ana Duković i Mirjana Radovanović Pejović iz OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica govorile su o akciji koja je povezala i udružila školske bibliotekare „Čitajmo glasno“, dok su se Bojana Petraš iz Narodnog muzeja Zrenjanin i Jelena Pušica iz Etnografskog muzeja Beograd predstavile prezentacijom Sekcija muzejskih bibliotekara i knjižničara Muzejskog društva Srbije.

Jubilarna 20. konferencija Bibliotekarskog društva Srbije trajala je od 14. do 16. decembra u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji. „Cilj konferencije je osnaživanje zaposlenih u bibliotečko – informacionoj delatnosti, ali i drugih stručnih radnika i saradnika u kulturi, koji u svom radu imaju neposredni kontakt s temom prostora, bilo u njegovom fizičkom ili virtuelnom vidu. Konferencija je otvorena za deljenje praktičnih informacija i iskustava, primera dobre prakse i uspešnih projekata, realizovanih s kvalitetnim rezultatima i adekvatnim odgovorima na promene u okruženju, izmenjene potrebe korisnika ili ograničenja, nastala zbog faktora na koje ustanove i radnici u kulturi nemaju uticaj“, navode iz BDS-a.

M. Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments