Konsultanti Saveta Evrope posetili Bolnicu u okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica“

„Milica Đorđević, nacionalni koordinator projekta ,,Jačanje zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica u Srbiji – faza III (HF)” u Savetu Evrope i konsultantkinja Olivera Vulić Kralj, posetile su 23. novembra 2023. godine našu bolnicu. Tema posete je bila: ,,Procena primene aktuelnih individualnih planova lečenja psihijatrijskih pacijenata i opcija za njegovo poboljšanje“.

U razgovoru sa direktorkom bolnice, dr Jovankom Petrović, spec. psihijatrije i njenim saradnicima, predstavnici Saveta Evrope imali su priliku da se upoznaju sa radom, planovima, programima i aktivnostima bolnice, a zatim je usledila diskusija i razmena informacija u vezi sa individualnim planovima lečenja primenjenih u bolnici i druge aktuelne teme.

Poseta je organizovana u okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica u Srbiji“ koji je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“ i traje od 2023. do 2026. godine.

Projekat pruža podršku državnim institucijama u unapređenju zaštite ljudskih prava svih lica lišenih slobode, kao i podršku u primeni preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT). Aktivnosti projekta se odvijaju u oblasti saradnje sa policijom, zatvorima, kao i ustanovama za zaštitu mentalnog zdravlja i socijalnu zaštitu.

Cilj projekta je poboljšano postupanje i zaštita ljudskih prava lica smeštenih u psihijatrijskim ustanovama kroz izgradnju kapaciteta zaposlenih i pravilno sprovođenje strategija deinstitucionalizacije,“ stoji u informaciji koju nam je dostavila PR služba Specijalne bolnice za neuropsihijtarijske bolesti u Kovinu.

V. Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments