Kovinska politička scena: Ima vremena za lokalne izbore, sad se sprema teren

Ko je domaćin, a ko će biti gost?

09.03.2024. – Ponavljanje izbora u Beogradu u velikoj će meri za neki naredni period odrediti buduću političku scenu i odnos snaga. Postoje indicije da će se sve podeliti na dva fronta: pozicioni i demokratski opozicioni. No, nejasno je još mnogo toga, kao i sam datum održavanja ovih gradskih izbora. Upravo je potpisan sporazum između koalicije Srbija protiv nasilja, ProGlas-a i koalicije Nada o zajedničkom nastupu na beogradskim izborima. Da li će to biti i model nekih daljih organizovanja na lokalima gde su pristune ove grupacije ili su razmišljanja drugačija, tek će se videti.

Potpisan sporazum za Beograd, foto FB NPS

Što se lokalnih izbora tiče, kovinskoj političkoj strukturi ističe mandat ove godine i neke su indicije da će izbori biti u junu. U senci beogradskih o ovim lokalnim se još i ne razmišlja ozbiljno.

Ima još vremena, rekao nam je predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, Željo Veselinović, koji je u decembarskim izborima podržao koaliciju „Srbija protiv nasilja“.

Mi nismo ni stranka ni partija, ali hoćemo da pružimo podršku opciji koja ima stavove bliske nama. U Priboju smo na lokalnim izborima podržali Miloša Parandilovića i „Novo lice Srbije“, ne znači da ćemo i u drugim gradovima. U svakom lokalu su potpuno odrešene ruke da se proceni ko nam može biti najbliži partner. Što se Kovina tiče, još nemamo poverenika. Radi se na tome, nešto je započeto, ali nismo to završili do kraja. Trenutno su nam drugi prioriteti. Bio je štrajk radnika hitne pomoći i tu smo pružili svaku moguću pomoć i podršku, a koliko znam jedino je Opštinski odbor Demokratske stranke u Kovinu organizaciono definisan –kaže Veselinović.

Iako je jesenas bilo nekih nagoveštaja da će Kovin dobiti brzo poverenike i za „Slogu“ i za Stranku slobode i pravde, taj proces još nije okočan ni u slučaju SSP. To nam je potvrdio i Bojan Jankulović, poslanik u Skupštini APV u odborničkoj grupi ove stranke.

Milivoje Čukić, POKS, na izbore kao NADA

Ttrenutno pripremamo formiranje novog povereništva, ojačavamo bazu članstva u susret lokalnim izborima. Ne bih u ovom trenutku govorio o imenima dok ne finalizujemo dogovore. Svesni smo da se lokalni izbori u Kovinu približavaju i koalicija u formatu republičkih i pokrajinskih izbora uz mogućnost saradnje sa drugim organizacijama koje su opozicija ovom režimu, mogu da donesu promene na lokalnoj političkoj sceni u Kovinu.– odgovorio nam je Jankulović na pitanje vezano za organizaciju u Kovinu. Pri tom je dodao da će čim budu imali konkretna imena to objaviti, kako bi javnost na vreme bila informisana.


Na nivou povereništva i dalje je Narodni pokret Srbije, jer su borba za dokazivanje izborne krađe, kao i sada za ponavljanje beogradskih izbora, prioritetni, pa čelni ljudi, prvenstveno Miodrag Miki Aleksić nisu u mogućnosti da se posvete lokalu. Darko Divac, poverenik NPS kaže da se on trudi da pokretu da publicitet prenoseći saopštenja i aktivnosti koje imaju primarnu važnost.

Jedan od zahteva iz sporzuma jesu i izbori u svim lokalnim zajednicama, foto FB NPS

Nedavno je Kovin dobio još jednog poverenika. Mi- Glas iz naroda Kovin je dobio poverenika Borivoja Borka Ivezića, o čemu smo pisali. Ipak, kako se u pokretu desila podela odmah posle parlamentarnih izbora, većem delu javnosti ostalo je nejasno ko je s kim. I ko je Glas iz naroda? Na to pitanje Ivezić kaže:

Pokret MI-Glas iz naroda činilo je sedam osnivača. Svojom voljom, dva osnivača su istupila iz Pokreta (gospodin Nestorović i gospodin Pavić). I ako je u većini medija plasirano da se Pokret raspao, istina je sasvim suprotna.

Što se tiče predstojećih izbora, jos uvek je rano govoriti o njima. Saradnja je moguća sa svim dobronamernim grupama, pokretima i političkim partijama, kojima je interes gradjana Kovina na prvom mestu, a čiji Programi nisu u suprotnosti sa programom Pokreta MI-Glas iz naroda.
Da bi došlo do saradnje na lokalu, potrebno je razgovarati. Logično, ukoliko nema razgovora, nema ni saradnje.
Pokret MI-Glas iz naroda Kovin je spreman na razgovore sa svim činiocima političkog života Kovina i postizanja kompromisa u segmentima gde ne postoji potpuna podudarnost stavova. Pokret MI-Glas iz naroda Kovin ima apsolutnu slobodu odlučivanja na lokalu. Da se nešto menja u političkom životu Srbije i da svi gradovi imaju isti tretman, i da je svaki grad i mesto bitno osnivačima MI-Glas iz naroda, pokazuje i to da su dva osnivača Pokreta obišla Kovin, četvrtog dana nakon Osnivačke skupštine.

Vatrogasna stanica Kovin, izborno mesto

POKS ima svoj opštinski odbor u kovinskoj opštini i kao deo koalicije Nada sa novom DSS, iako monarhistička stranka, jeste naklonjen demokratskoj opoziciji. To je bilo u Kovinu jasno rečeno i pre parlamentarnih izbora. Predsednik OO POKS za Kovin Milivoje Čukić kaže da oni na lokalne izbore izlaze kao Nada, a posle toga spremni su za razgovor i saradnju sa demokratskim blokom. Sa SNS nikako, naglasio je i ovoga puta Čukić, objašnjavajući stav svog pokreta povodom izbora koji predstoje. Imaju potpunu slobodu od glavnog odbora da procene situaciju na lokalu i izaberu svoje saveznike, no, taj neki načelni dogovor već je postignut i pre sedam-osam meseci sa OODS, kaže Milivoje.

Ovu priču iz opozicionog „bloka“ zaokružuje OO Demokratske stranke. Srđan Vukša, predsednik, podseća da su oni već objavili svoju listu i kandidata za čelnu funkciju u opštini, na konferenciji za medije krajem prošle godine.

Već tada smo znali imena ljudi i javno smo izašli sa predlogom za petneastak naših kandidata za odbornike kao i sa kandidatom za predsednika opštine. U međuvremenu smo razgovarali i sa ostalim partnerima iz koalicije Srbija protiv nasilja. Tu pre svega mislim na našeg sugrađanina Darka Divca, poverenika za Narodni pokret Srbije u Kovinu, sa kojim, moram to da kažem, imamo zaista iskren i prijateljski odnos. Razgovaramo i sa drugim članicama SPN, ali na nivou van opštine Kovin jer, na žalost, još uvek nisu formirali svoja povereništva u našoj sredini. Razgovori se vode o najboljem formatu izlaska na izbore i planu kampanje. Očekujem da će sve ćlanice SPN podržati našu listu u Kovinu. -kaže Vukša, inače demokratski kandidat za predsednika opštine Kovin.

Kako će stvari teći niko ne može da prorekne, jer je pred Srbijom još jedan trubulentni period. Opozicioni blok zahteva da se zajedno sa beogradskim izborima raspišu i izbori za druge lokalne samouprave. Da li će to vladajuća SNS prihvatiti ili će ići u dalje produbljivanje političke krize, videće se narednih nedelja. U međuvremnu, vode se razgovori na lokalu sa ono malo ličnosti koje bi mogle biti uključene u političku trku i koje to zaista još i žele. Ko će koga svome jatu privoleti, videćemo!

V.Ž.

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments